Tragedija u Srbiji i regionu ujedinila je građane, spasilačke ekipe, države i velike firme u nameri da stanovništvo što bezbolnije prođe kroz period tokom i posle poplava. Veliki doprinos svakodnevno daju sportisti u našoj zemlji, ali i svetski asovi, bilo da su poreklom iz Srbije, igraju sa našim igračima, ili su jednostavno poželeli da pomognu.

Tako je fondacija Dejana Stankovića, u kojoj je bivši kapiten Srbije ujedinio saigrače i prijatelje, za samo dva dana prikupila više od milion evra. Uz ideju da naši sportisti u inostranstvu pomognu preko ove fondacije stao je i Olimpijski komitet Srbije, pored toga što samostalno sakupljaju pomoć i prosleđuju je Crvenom krstu Srbije. Sa 50.000 evra uz fondaciju je stao i košarkaški crnogorski reprezentativac Nikola Peković, koji se tako pridružio sunarodnicima, golmanu rukometne reprezentacije Nebojši Simiću, fudbalerima Marku Vešoviću i Marku Bakiću u nameri da pomogne narodu na prostoru gde se igrački afirmisao.

Prvotimac Rome Adem Ljajić bio je na udaru u mnogo navrata u prošlosti, ali je veliko srce pokazao kada je bilo najpotrebnije. On je iz Novog Pazara poslao kamion sa hranom, vodom, mlekom i hemijskim proizvodima, a uticao je i na saigrače iz „vučice“ da prikupe novac. Nekadašnji jagodinski „ćuran“ Ivan Petrović sada igra u Tajlandu, odakle je apelovao za pomoć i uputio apel da se uspostavi broj telefona za SMS poruke iz udaljenih krajeva. Nikola Grbić je nedavno završio karijeru, ali iz Italije prati dešavanja u Srbiji i sa bratom Vladimirom pridružio se akciji pomoći odbojkaša naše zemlje.

Prva zvezda Real Madrida Kristijano Ronaldo, nezvanično, lično je donirao veću sumu novca za pomoć ugroženima u Srbiji, a navodno se uključila i fondacija „kraljevskog kluba“ koja pokriva sve sekcije a ne samo fudbalsku. Da li zbog činjenice da je kapiten Mančester sitija, za koji igraju Aleksandar Kolarov, Matija Nastasić, Edin Džeko i Stevan Jovetić, ili zato što je u više navrata posećivao Beograd, tek Visan Kompani je donirao 10.000 funti. Najbolji rukometaš Evrope Nikola Karabatić, poreklom iz Niša, uputio je apel za pomoć njegovoj rodnoj zemlji, a isto je uradio i Boris Beker, trener našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića, koji je sam, za sada, obezbedio 600.000 dolara. Igrači OFK Beograda već su pomogli punjenjem džakova sa peskom, a sa Karaburme je juče stigla i novčana donacija od milion dinara.

O Dakar reliju u Srbiji se govori samo početkom godine kada se on održava u Južnoj Americi, ali šampion ovog sporta u moto i automobilskoj kategoriji Dani Roma nije zaboravio podršku iz naše zemlje kada mu je bilo najteže. On je posetio Beograd i porukom sa haštagom „#supportserbia“ pozvao svet da pomognu koliko mogu. Pismo podrške stiglo je i od predsednika Međunarodne rukometne federacije (IHF) Hasana Mustafe, koji je podržao Srbiju u kojoj su nedavno uspešno održana tri velika takmičenja. Apel za pomoć Srbiji već su dali i materijalizovali navijači grčkog PAOK-a i Olimpijakosa, koji su bratski klubovi sa Partizanom i Crvenom zvezdom, a sada su to učinili i simpatizeri Zenita.

Iz poplave izronila Jugoslavija

Mapa bivše SFRJ sa zastavama sadašnjih republika i natpisom „Iz poplave izronila Jugoslavija“ krstari internetom uz poziv za pomoć poplavljenim područjima, a juče ju je na društvenim mrežama podelio i Novak Đoković. „Živeli svi narodi bivše Jugoslavije. Neka je Bog uz vas“, napisao je teniski as na svom Tviter profilu.

Humanitarni meč Troickog i Karakaševića

Viktor Troicki i Janko Tipsarević danima već prikupljaju pomoć za nastradale u poplavama, a juče su zajedno sa stonoteniskim asom Aleksandrom Karakaševićem održali revijalni humanitarni meč. Ulaznica za humanitarni meč bio je paketić pomoći, a za uzvrat ljudi dobre volje mogli su da vide duel Troickog i Karakaševića, dok je Tipsarević bio sudija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari