Najbolji vaterpolisti Srbije otputovali su u ruski Kazanj, gde će se od 27. jula do 9. avgusta održati Svetsko prvenstvo. “Delfini” su u grupi sa Crnom Gorom, Australijom i Japanom. Poučeni lošim iskustvom iz 2013. kada su zbog jedne loše utakmice planetarni šampionat završili na razočaravajućem sedmom mestu, izabranici Dejana Savića poslednjih desetak dana posvetili su pripremi meča sa Crnom Gorom, sa kojom se sastaju na samom startu šampionata.


Prema opštoj oceni prvenstvo u Kazanju biće osetno kvalitetnije u odnosu na šampionat u Barseloni 2013. Srbija je otišla u Rusiju kao kontinentalni šampion i poslednji osvajač Svetske lige sa rezervisanom avio-kartom za Rio naredne godine. Ostvareni primarni ciljevi nisu uspavali pulene Dejana Savića, naprotiv, naterali su ih da se još više grupišu, s obzirom da određene probleme i primetnu poroznost u odbrani, delom prouzrokovanu suspenzijom Nikole Rađena, vrhunske selekcije mogu da kazne i pretvore u kapitalnu prednost. Crna Gora, rival na startu šampionata, tradicionalno već igru gradi preko fizički snažnih sidraša, koji u kombinaciju sa odličnim bekovima poput Ivovića ili Janovića mogu da doguraju do samog kraja prvenstva. “Delfinima” će najveću glavobolju predstavljati zaustavljanje sidraša, od “stare garde” bekova (Udovičić, Rađen, Aleksić) ostao je samo Milan Aleksić. NJemu je vremenom pridodat Sava Ranđelović, ali je pozicija trećeg beka i dalje otvorena. S obzirom na intenzitet utakmica i sistem takmičenja, nije nemoguće da mesto beka u defanzivi povremeno zauzme i sjajni šuter Dušan Mandić.

– Očekujemo jako prvenstvo gde su sve ekipe jako dobro pripremljene što smo videli u Svetskoj ligi u Bergamu, gde iako smo osvojili zlato, nije bilo nimalo lako. Dosta nam znači ta prva utakmica sa Crnom Gorom koja će najverovatnije odrediti prvo mesto u grupi, ali ne treba potcenjivati ni Australijance, koji dolaze oslabljeni. Nadam se da ćemo popraviti utisak u odnosu na prvenstvo 2013. godine gde smo zauzeli sedmo mesto. Možemo da obećamo da ćemo dati sve od sebe i potruditi se da se pokažemo u što boljem svetlu. Odradili smo mnogo pripremnih utakmica. Prvo smo bili u SAD, gde smo odigrali četiri meča. Potom smo u Beogradu sparingovali sa Rusima i Australijancima, nakon čega je došla veoma iscrpljujuća Svetska liga. Nakon toliko napornih priprema možemo samo da budemo srećni i zadovoljni što idemo kompletni, što je i najbitnije – istakao je Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari