Đoković igra za rekord, Federer za prvu titulu u Kneževini 1Foto: FoNet/AP

Novak Đoković igraće u Monte Karlu za 29. masters titulu, a prema rezultatima žreba koji je obavljen u subotu u polufinalu ga može sačekati Rodžer Federer, koji do sada nijednom nije podigao trofej u Kneževini. Švajcarac se vraća nakon povrede kolena iz februara ove godine, i kako sam kaže ne očekuje puno od sebe.

– Očekivanja su veoma niska, što je dobro za promenu. Međutim, kada izađete na teren, želite da pobedite. Ja sam takmičar. Drago mi je da sam se vratio. Srećan sam što je oporavak završen i sada slede mali koraci, rekao je Federe prošle nedelje.

Na drugoj strani Đokovićeva dominacija na mastersima postala je neupitna. Srpski teniser ne samo da je izjednačio rekord po broju titula sa Nadalom, već je stizao do finala svakog mastersa od Šangaja 2014, kada ga je upravo Federer pobedio u polufinalu.

Najbolji teniser sveta odigraće prvi meč sa boljim iz duela Veseli-Gabašvili, a prema daljim projekcijama u narednom kolu može igrati sa Momfisom, dok je očekivani protivnik za četvrtfinale David Ferer. Osim sa Fedrerom, Đoković bi u polufinalu mogu da igra i protiv Conge, Gaskea i Ahuta. Ostatak velike četvorke – Marej i Nadal – može se sresti sa Đokovićem tek u finalu. Škot dolazi u Monte Karlo nakon loših igara na prethodna dva turnira i ovo će biti njegov novi pokušaj da po prvi put dođe do finala u Monaku, dok Španac za sada ima osam, i to uzastopnih, titula sa ovog turnira.

Nakon loše 2015, koju su obeležili i fizički i psihički problemi, Nadal od početka ove sezone polako kreće napred.

– Prošle godine sam se takmičio sa samim sobom, ove godine se takmičim sa protivnicima. Nisam mogao da prevaziđem anksioznost. Volim to što radim i igraću dok god me to čini srećnim. Ne osećam se nervozno dok igram, nemam problema koje sam imao prošle godine, rekao je Nadal španskim medijima.

Uprkos porazima u Riju i Argentini u polufinalima početkom 2016, Španac je još uvek „kralj šljake“, sa sedam trofeja iz Rima, osam iz Barselone i devet sa Roland Garosa. NJegov najveći protivnik u Monte Karlu je upravo Novak Đoković, koji je 2013. prekinuo Špančev niz od osam uzastopnih pobeda u Monaku. Nadal i Đoković igrali su do sada četiri finala a krajnji odnos snaga je ujednačen, po dve pobede za obojicu.

Drugi najbolji srpski teniser Viktor Troicki odmah na početku igra protiv Simona od koga je do sada gubio pet puta. Turnir u Monte Karlu propustiće Marin Čilić zbog povrede kolena i Bernard Tomić, zbog povrede zgloba ruke.

Nezainteresovani milioneri i ubistva

Jedna od specifičnosti turnira u Monte Karlu, koji se igra za nagradni fond od 3.748.925 evra, jeste publika, koja za razliku od ostalih posetilaca najvećih teniskih događaja izgleda da manje mari za ono što se dešava na terenu. Dok teniseri igraju, zvuci pribora za jelo i ćaskanja ponekad postanu toliko glasni da se jedva čuje ono što se dešava na terenu. Druga specifičnost, kako podseća britanski list Telegraf, jeste i to što je turnir tokom 110-godišnjoj istorije obeležilo i jedno ubistvo. Pre skoro 100 godina nekadašnji finalista Vimbldona Vere Leger Gold, zajedno sa suprugom, osuđen je zbog svirepog ubistva bogate švedske udovice od koje je pozajmio novac da bi pokrio dugove. Vek kasnije istorija se ponavlja jer kako pišu holandski mediji trener Robina Hasa, Mark de Jong, koji je osumnjičen za ubistvo holandskog milionera, imao je sličan motiv za ubistvo kao i Gold – Jong je naime pozajmio pozamašnu sumu novca od Everinka da bi isplatio kockarske dugove.

Simon opet bolji od Troickog

Viktor Troicki je na startu turnira u Monte Karlu izgubio od Žila Simona sa 6:3, 6:4. Ovo je šesti uzastopni poraz Troickog od istog rivala.

Iako je naš drugi reket u Monte Karlu trenirao sedam dana pre početka turnira, očigledno se nije adaptirao na uslove igranja na šljaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari