Odavno je Novak Đoković supersila u svetu tenisa, ali ono što radi ove sezone pomera granice muškog „reketanja“ i baca u zasenak čak i njegovu najbolju godinu u karijeri – famoznu 2011. Apsolutna dominacija na kineskoj turneji samo je učinila još nedodirljivijim spoj vanserijskog kvaliteta, nestvarne mentalne snage i radnog elana dvadesetosmogodišnjeg srpskog sportiste, dok je trijumf u finalu turnira u Pekingu – 2:0 (6:2, 6:4) od Francuza Žo-Vilfreda Conge napravio tek jednu više žrtvu osvajača (od juče) 25 titula iz Masters 1000 serije.

Kao što je „mleo“ protivnike u Pekingu i prethodne rivale u borbi za šangajskih 1.000 bodova i izdašan ček – ne prepustivši im nijedan set – tako je Đoković naneo Congi 14 poraz u njihovih 20 duela. Vladao je situacijom od prvog do poslednjeg minuta, lako uzimajući gemove na svoj servis i svako malo oduzimajući Francuzu prednost na njegove početne udarce. Pogotovo u prvom setu, kada je Congu prosto izluđivao svojim riternima, napadima, paralelama, smečevima, dijagonalama… Da mu neće biti spasa robusnom Francuzu bilo je najjasnije posle gema koji je Nole, uz dva asa, dobio za samo 78 sekundi.

Badava je petnaesti s poslednje ATP liste dodao „gas“ u drugom delu meča, pre svega popravljenim servisom, koristeći povremene padove koncentracije prvog reketa sveta. Conga je vodio u tri navrata (2:1, 3:2, 4:3), međutim, tada je Đoković u svom prepoznatljivom stilu krenuo da ga pritiska, dok ga nije sasvim saterao uz zid. Po toliko puta viđenoj matrici, protivnik je počeo da gubi nerve, a Novak da udara sa sve više samopouzdanja po loptici, pa je odlučujući gem bez izgubljenog poena savršena ilustracija pobednikove nadmoćnosti.

A ona traje tokom cele 2015. godine, u kojoj je Đoković osvojio šest Masters turnira najvišeg ranga i tri grend slema. Pre Šangaja držao je šampionske govore u Indijan Velsu, Majamiju, Monte Karlu, Rimu, na Australijan openu, Vimbldonu, US openu i Pekingu, prošle nedelje. Zato će od danas imati rekordnih 16.785 poena, odnosno 8.035 poena više od drugoplasiranog na ATP lista Endija Mareja, ili gotovo duplo više nego što ima Britanac (8.750).

Neka se spremi konkurencija na poslednjem Masters turniru u sezoni, od 2. novembra u Parizu.

Rekord do rekorda

Novak je prvi igrač u istoriji s (po) pet Masters titula u dve sezone, pošto je to prethodno uspeo 2011. godine, a u Parizu ima priliku da uzme i šesti takav trofej, što nije pošlo za rukom nikome pre njega. Inače, polufinalnom eliminacijom Britanca Endija Mareja izbio je na vrh liste po broju Masters finala u sezoni (7).

Dvokorak do Nadala

Osvajanjem turnira u jednom od najmnogoljudnijih gradova na svetu Đoković je stigao na dva koraka od svog večitog rivala Rafaela Nadala u poretku vlasnika vrednih titula, jer ih nekada maestralni Španac, čija je karijera u silaznoj putanji, trenutno ima samo dve više – 27.

Samo pet poraza

Na turnirima svih kategorija i podloga, od početka sezone, Nole je 78 puta izlazio na teren, a čak 75 ga napuštao kao pobednik. Morao je da čestita samo nekadašnjem broju 1 Rodžeru Federeru (dva puta), „dželatu“ u finalu Rolan Garosu Stanislasu Vavrinki i Ivu Karloviću.

Jelena kraljica Hongkonga

Nedelja je bila veliki dan i za Jelenu Janković. Preokretom u finalu turnira u Hongkongu sa Nemicom Angelikom Kerber – 2:1 (3:6, 7:6, 6:1) teniserka iz Srbije smanjila je prednost ove rivalke u međusobnim mečevima (2:4) i, što je važnije, osvojila drugu titulu u sezoni, posle one Gvandžuu. Petnaesti trofej u karijeri doneće popularnoj Džej Džej i pomak od dve pozicije na WTA listi, pa će na njenoj današnjoj verziji „osvanuti“ kao 22. igračica sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari