Najbolji vaterpolisti Srbije danas u Firenci počinju odbranu dva planetarna zlata i borbu za Olimpijske igre 2012. U predigri Svetskog prvenstva, sledećeg meseca u Šangaju, ekipa selektora Dejana Udovičića će od 21. do 26. juna, u konkurenciji Kine, Italije, SAD (grupa A), Hrvatske, Crne Gore, Australije i Kanade (grupa B), probati da ponovi plasman sa prošlosezonskog turnira Svetske lige u Nišu, odnosno iskoristi prvu „meč loptu“ za London. Prvi protivnik je kao naručen, jer ambiciozna, ali skromna reprezentacija Kine teško može ozbiljnije da ugrozi „već viđenu“ pobedu našeg tima.


– Ide nam naruku to što ćemo bazen, vodu, atmosferu i suđenje, kako mi kažemo, osetiti baš protiv takvog rivala. Ne potcenjum Kineze, pogotovo zbog toga što su se duže pripremali za ovaj fajnal-ejt, ali zna se ko je ko u vaterpolu. Ne vidim kako bi mogli da nas iznenade. Siguran sam u našu pobedu i nadam se da ćemo uz osvajanje planiranih bodova uspeti da realizujemo neke zamisli u igri. Zbog jačih i važnijih mečeva posle tog – kaže Slobodan Nikić, prvi centar srpske selekcije, kojoj veću muku predstavljaju prekratke pripreme, istrošenost gro reprezentativaca posle fajnal-fora klupske Evrolige i nepoznat nivo forme u sadašnjem trenutku.

– Prvi put smo u takvoj situaciji, ali nadam se da se to neće odraziti na našu formu, igru i učinak u Firenci. Kao što rekoh, svi smo „našpanovani“ došli na pripreme, pa smo zbog njihove kratkoće i blizine finalnog turnira Svetske lige tokom ove dve nedelje najviše radili na nekim taktičko-tehničkim finesama. Olakšavajuća okolnost je ta što je ekipa, u ovakvom sastavu, zajedno od 2009. godine, kada je završena velika smena generacija. Dobro se poznajemo, znamo šta nas očekuje i šta nam je činiti – smatra sidraš italijanskog Pro Reka, koji se kao ni saigrači ne opterećuje brzim plasmanom na OI.

– Bilo bi super ako bismo već u Italiji izvadili olimpijsku vizu, ali neće biti strašno ako taj posao bude odložen za Kinu. Svetska liga je pomalo obesmišljeno takmičenje, ja sam je recimo pet puta osvajao, ali ove godine će svi zapeti zbog Londona. Na žalost, samo prvoplasirani ide na OI. Iz Šangaja će, zato, svi osvajači medalje, možda i reprezentacija koja završi kao četvrta – objašnjava Nikić, ali i podseća da srpski vaterpolisti „svuda i uvek idu na prvo mesto“.

Pobedniku 100.000 dolara

Učesnici fajnal-ejta podeliće 345.000 dolara. Najveća nagrada ide pobedniku (100.000), drugoplasirani će inkasirati 70.000, treći 50.000, četvrti 35.000, peti 30.000, šesti 25.000, sedmi pet hiljada manje, a poslednji 15.000 američkih novčanica.

Srpska dominacija

Naša reprezentacija učestvovala je na svim završnim turnirima od pokretanja Svetske lige 2003. godine i osvojila je najviše zlata. Jednom kao Srbija i Crna Gora i čak četiri puta kao samostalna zemlja. „Plavi delfini“ su po jednom bili drugi i treći, a samo u premijernom izdanju najmlađeg takmičenja pod okriljem FINA nisu stigli do pobedničkog postolja (4).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari