Ukoliko do srede 20. aprila Košarkaški savez Srbije na adresu FIBA ne preda dokumenta u kojima će pisati da srpski klubovi neće igrati Evrokup naredne sezone, olimpijski kvalifikacioni turnir neće se odigrati u Kombank areni.

pre.cjk { font-family: „Droid Sans Fallback“,monospace; }p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

U drugom pismu koje je FIBA uputila na adrese 14 nacionalnih saveza, našeg i između ostalih Slovenije, Španije, Turske, Italije, Rusije, Hrvatske, Izraela, Litvanije i Grčke, isti uslov se postavlja i da bi reprezentacije tih zemalja učestvovale na Eurobasketu 2017.

Danas će u prostorijama KSS biti održati sastanak čelnika Saveza i klubova i pokušati da se pronađe rešenje za problem koji je i savezu i klubovima nametnut. Novi rat između FIBA i ULEB-a, koji bez poštovanja pravila ratovanja traje već šest meseci preti da od srpske i ne samo srpske košarke, napravi kolateralnu žrtvu.

Za neupućene, ULEB je udruženje košarkaških liga Evrope formirano u trenutku kad profesionalni klubovi, posebno oni najbogatiji nisu bili zadovoljni kako FIBA organizuje evropska klupska takmičenja. I rešili da stvar uzmu u svoje ruke. te prve godine, igrale su se dve Evrolige, a FIBA je izgubila trku, prvo u komercijalnom, potom i u takmičarskom smislu. Mnogo godina posle, međunarodna košarkaška federacija rešila je da po svaku cenu vrati u svoje krilo organizaciju klupskih takmičenja. FIBA je u prvoj fazi insistirala da se svi odreknu i ULEB-ovo Evrolige, ali je u međuvremenu legla na rudu. Sad insistira da svi „preostali“ klubovi odbiju učestvovanje u Evrokupu (drugom po kvalitetu takmičenju ULEB-a) i pristupe Ligi šampiona FIBA koja još nema ni obrise.

Ni krivom, ni dužnom, „vruć krompir“ izjašnjavanja između zdravog razuma i ekonomskog interesa i „patriotizma“ uvaljen je u ruke Partizanu, koji je jedini iz Srbije pozvan da igra Evrokup. U interesu srpske košarke i reprezentacije bilo bi da crno-beli, ipak, opredele za učešće u FIBA Ligi šampiona, s druge strane, na taj način bi crno-beli uveli sebe u rizik da igraju u Ligi koja nije definisana ni tehnički, ni organizaciono, a posebno komercijalno i tako sebe unapred natera na gubitak. Zanimljivo će biti i kako će se izjasniti klubovi iz ostalih ucenjenih nacionalnih federacija, suština priče je da Savezi nemaju instrumente da utiču na poslovne odluke klubova, i da bi izostanak svih pomenutih nacionalnih timova sa bilo kog velikog takmičenja, samo to takmičenje učinilo potpuno besmislenim.

FIBA koja se u ovoj situaciji ponaša bahato, poslala je poziv ne samo federacijama čije su reprezentacije obezbedile plasman na kvalifikacioni turnir, već, zvuči apsurdno, čak i selekcijama koje to nisu izborile, odnosno njihovim Savezima. Srbija dakle, može da izgubi domaćinstvo kvalifikacionog turnira za Rio, za šta se sprema već nekoliko meseci i za šta je uloženo dva i po miliona evra od strane države i Košarkaškog saveza Srbije.

Dopis je potpisao izvršni direktor FIBA Evrope Kamil Novak, a u celom zamešateljstvu nejasno je i koga FIBA Evropa uopšte predstavlja kad su joj na tapetu nacionalne federacije koje je ustvari i čine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari