Najturbulentniji i najkontroverzniji Kongres Svetske fudbalske federacije u poslednjih par decenija, koji se u petak održao u Cirihu, završio se na očekivani način. Sep Blater odoleo je svim bočnim udarcima korupcije, hapšenja najbližih saradnika, koji su dobrano narušili kredibilitet krovne organizacije svetskog fudbala, dobivši poverenje na Izbornoj skupštini da po peti put u karijeri u naredne četiri godine bude predsednik Međunarodne fudbalske federacije.

Blater je u prvom krugu izbora dobio 133 glasa, od 206 važećih listića, dok je za njegovog protivkandidata jordanskog princa Alija bin al-Huseina glasalo 73 delegata. Švajcarcu je nedostajalo samo sedam glasova za pobedu u prvom krugu, međutim do drugog kruga glasanja nije ni došlo, jer se, shvativši da nema nikakve šanse, jordanski princ povukao iz trke neposredno pred početak narednog kruga. Tokom samog kongresa došlo je do dva inicidenta; na početku izlaganja Sepa Blatera jedna Palestinka prekinula je govor Švajcarca skandiranjem: “Crveni karton rasizmu”, tražeći od Blatera da suspenduje Izrael, nedugo zatim, svi učesnici 65. kongresa morali su da napuste salu zbog lažne dojave o podmetnutoj bombi, nakon pauze od sat i po, sednica je nastavljena.

Samo dva dana pre glasanja FIFA je bila u centru pažnje zbog velikog korupcijskog skandala. Švajcarske vlasti su, na zahtev SAD, uhapsile sedmoricu čelnika FIFA zbog sumnje da su umešani u brojne korupcije, između ostalog i prilikom odlučivanja da se Rusiji 2018, odnosno Kataru 2022. dodeli organizacija Svetskog prvenstva. Mnogi su u svemu tome najveću odgovornost videli u Sepu Blateru, ali ni javne kritike Mišela Platinija (prvog čoveka UEFA), kao i Maradone, nisu omele Švajcarca da veže peti mandat na čelu FIFA od 1998.

 

UEFA traži vanredni kongres FIFA



Bi-Bi-Si je preneo da će Evropska fudbalska unija (UEFA) tražiti da se održi vanredni kongres FIFA, a ako se 20 odsto članica složi, taj sastanak mora da se organizuje u roku od tri meseca.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari