Opet se Partizan loše proveo u Donbas areni. Nisu crno-beli ubedljivo poraženi kao prošle godine, kada im je Šahtjor očitao lekciju u Ligi Evrope (4:1), nisu bili ni nemoćni kao na tom gostovanju, naprotiv, isprsili su se koliko su mogli, ali ni u sinoćnjem meču prvog kola H grupe Lige šampiona nisu uspeli da odole boljem, iskusnijem i uigranijem timu ukrajinskog prvaka, pa je osvajač poslednjeg Kupa UEFA, samo zahvaljujući slobodnom udarcu hrvatskog internacionalca Srne, pokupio sav „kajmak“ u ovih 90 minuta – 1:0 (0:0).


Šahtjor – Partizan 1:0 (0:0)

STADION: Donbas arena. GLEDALACA: 48.512. SUDIJA: Karlos Velasko Karbaljo (Španija). STRELAC: Srna 71. ŽUTI KARTONI: Srna (Šahtjor), Boja, Petrović (Partizan).

ŠAHTJOR: Pjatov – Srna, Kučer, Rakicki, Rac – Hubšman, Gaj – Kosta, Žadson (od 58. Aleks), Vilijan – Adrijano (od 83. Vesenec).

PARTIZAN: Stojković – Miljković, Savić, Krstajić (od 90. Stanković), Lazevski – Medo, Smiljanić (od 74. Petrović), Tomić, S. Ilić – Kleo, Iliev (od 58. Boja).

 

Najveći deo prvog poluvremena odvijao se na Partizanovoj polovini. Ne zato što se njegov trener odlučio za defanzivnu taktiku i postavu, jer crno-beli ni na Donbas areni nisu odustali od uobičajene formacije s dva napadača, već zbog Šahtjorovog pritiska. Naš prvak mu je, međutim, pametno, organizovano i uspešno odolevao, pa su „rudari“, pored dva brza, niska i agresivna zadnja vezna Kamare i Smiljanića, na mestu štopera kao „matorog“ sigurnog golobradog novajlije Savića, samo na startu zbog maske na licu dezorijentisanog kapitena Krstajića i na levom beku non-stop zauzetog, ali odličnog Lazevskog, iskopali svega tri prave šanse. Bilo je još opasnih situacija u šesnaestercu Beograđana, ali je golman Stojković samo posle šuteva Vilijana (22 – sa distance , 27 – iz peterca) i Gaja (27 – s dva, tri metra) imao razloga za ozbiljne intervencije. I svaki put je, kao u najboljim danima u reprezentativnom dresu, bio u pravo vreme na pravom mestu, zbog čega ga je Partizan i angažovao čim se kvalifikovao za LŠ. A, kako je udarac Raca (5) završio pored desne stative, mreža „parnog valjka“ ostala je netaknuta. Šahtjorova takođe, pošto od tolikog posla u fazi defanzive Stanojevićevi izabranici nisu stigli nijednom da priprete Pjatovu.

U nastavku isti odnos snaga. Domaćini su napadali, i to još žešće, a gosti se hrabro branili. I opet je Stojković briljirao. Prvo je u kaznenom prostoru dobio duel jedan na jedan s Žadsonom (54), a onda pokušaj glavom istog Brazilca paradom izbacio u korner (65). Propuštenu šansu Krstajića (Kučer izbacio loptu sa gol linije) kaznio je iz slobodnjaka Darijo Srna (71). Kapiten Šahtjora i fudbaler „kockastih“ izveo je prekid sa 25 metara iskosa, lopta je zaobišla živi zid i pored nedovoljno dugačke „osamdesetosmice“ završila u bližem, desnom donjem uglu. Tek tada se Partizan skroz otvorio, žustrije i konkretnije krenuo napred. I umalo došao do izjednačenja. Ali, nije jer i Ukrajinci imaju odlično rešenje na gol liniji. Andrej Pjatov sjajno se opružio posle šuteva Tomića (84) i S. Ilića (85) van 16 metara, pa su crno-beli oba puta dobili samo kornere. U poslednjim sekundama zamalo i drugi pogodak. Gaj je pokušao da duplira prednost, međutim, njegov šut se odbio o stativu, pa je naš prvak na kraju ipak pretrpeo minimalan poraz.

Prva prilika za osvajanje bod(ov) je ispuštena, a sledeća će biti 28. septembra, kada u Humsku dolazi jednako jak i još poznatiji Arsenal, koji je u Londonu pregazio portugalsku Bragu.

Stanojević: Kasno smo došli do svoje igre

– Žao mi je što smo primili gol pred kraj utakmice. Posle toga smo zaigrali ofanzivnije i čak imali šanse da izjednačimo. Momci su dobro predstavili sprski fudbal i pokazali da mogu da pariraju jakoj ekipi kakva je Šahtjor. Oni jesu stvarali povoljne situacije, ali nisu imali prave šanse. Mi nismo dolazili do svoje igre, nismo želeli da igramo defanzivno, ali je protivnik dosta jak, nametnuo je igru – istakao je trener crno-belih Aleksandar Stanojević.

Stojković: Pokazali smo zube

– Mnogi su nas otpisali pred ovaj meč, očekujući da ćemo se vratiti sa ko zna koliko primljenih golova, ali nismo. Pokazali smo zube velikom protivniku i stekli iskustvo i samopouzdanje za naredne utakmice. Nisam, naravno, zadovoljan rezultatom, ali jesam igrom ekipe i svojim odbranama. Mada, uvek mi je lični učinak u drugom planu, bolje i da primim deset golova, a da Partizan da jedan više i pobedi – kaže Partizanov golman golman Vladimir Stojković.

Savić: Nismo epizodisti

– Odigrali smo sjajnu utakmicu, međutim nismo imali sreće da dobru igru pretvorimo u željeni rezultat. Večeras smo pokazali da nećemo biti epizodisti u Ligi šampiona, imamo realne šanse da prezimimo u Evropi – tvrdi odlični debitant Stefan Savić.

Krstajić: Klinci za budućnost

– Taktički smo veoma dobro odigrali utakmicu, parirali Šahtjoru što se tiče defanzive i dozvolili mu da napravi svega nekoliko ozbiljnih šansi. Žao mi je zbog poraza, ali sam srećan zbog mladih saigrača koji su pokazali da su pravi i da su budućnost Partizana – hvali kapiten Mladen Krstajić, koji je zamenjen zbog povrede primicača.

Lazevski: Ostaje žal

– Ostaje žal za povoljnim rezultatom, jer smo imali realnu šansu da uzmemo neki bod u Donjecku. Greška je što nismo našu igru razvili pre primljenog gola, ali smo i posle napravili nekoliko dobrih šansi. Bila je ovo teška utakmica, jer Šahtjor ima sjajne tehničare, a neki od njih su brzi kao Bolt – komentariše odlični bek Aleksandar Lazevski.

Srna: Veliki Partizan

– Ušli smo sa velikim respektom u ovaj meč, jer smo znali da Partizan nije isti onaj od prošle godine. To se i pokazalo, pošto nismo napravili mnogo ozbiljnih šansi kao tada, da bi na kraju srećno dobili iz prekida. Ako Partizan bude nastavio ovako da igra biće favorit u borbi za treće mesto, pre Brage. Nikome od nas neće biti lako u Beogradu – prognozira strelac jedinog pogotka Darijo Srna.

„Grobari“ na Severu

Partizan je i u 1.500 udaljenom ukrajinskom gradu imao podršku svojih navijača. Njih stotinak, koji su autobusima i kombijima došli iz Srbije, najviše iz Beograda, bili su smešteni na severnoj tribini Donbas arene i povremeno bili glasniji od neuporedivo brojnijih domaćina. U tome im je pomagalo nekoliko pristalica CSKA iz Moskve.

Đurić i Ljajić u loži

Predsednik kluba Dragan Đurić stigao je na dan utakmice i to sa ministrom za rad i socijalna pitanja u Vladi Srbije Rasimom Ljajićem, nekadašnjim članom Upravnog odbora kluba iz Humske i velikog Partizanovca. Ranije, zajedno sa ekipom, u Donjeck su doputovali potpredsednici crno-belih Mile Jovičić i Branko Ružić, visoki funkcioner Socijalističke stranke, kojem je društvo pravio partijski kolega Zoran Anđelković, kao i drugi viđeni članovi UO.

„Veza“ sa svetom

Gledaoci na stadionu mogli su iz minuta u minuta da prate promene rezultata na ostalim mečevima Lige šampiona, jer su su na dva ogromna video bima registrovani svi golovi i njihovi strelci u sinoć igranih osam duela elitnog takmičenja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari