U prisustvu predsednika FIFA Sepa Blatera, ministarke omladine i sporta Snežane Samardžić Marković, predsednika Fudbalskog saveza Srbije Tomislava Karadžića i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, prvi čovek UEFA Mišel Platini svečano je u subotu otvorio srpsku „kuću fudbala“ u Staroj Pazovi.

Ekskluzivno za Danas, prvi čovek FIFA Sep Blater, govori o potencijalu novog sportskog centra, trenutnom stanju u srpskom fudbalu i problemima sa kojima se danas ovaj sport suočava u svetu.

Vaše impresije o ovom sjajnom centru i kakvu ulogu će on imati u budućnosti?

– Moram reći da je ovo ne samo fudbalski centar, već centar nadmoćnosti. To je jedan od najboljih centara koje sam ikada video i siguran sam da će služiti svrsi i mnogo pomoći srpskom fudbalu ali i drugim kolektivnim sportovima, što je jako dobro. Što se tiče fudbala u Srbiji, znam da Partizan pokušava da sagradi novi stadion i druge objekte u zemlji gde je fudbal veoma bitan. Takođe, srećan sam što sam posetio Srbiju koja je 16. na FIFA rang listi. Posmatrajući vašu istoriju, i ako se u obzir uzme podatak da u Srbiji živi 8 miliona stanovnika, veoma sam impresioniran postignutim. Učešća na Mundijalima u Nemačkoj i Južnoj Africi pokazuju da vašoj reprezentaciji ide dobro. Bio bih veoma sretan kada bi se vaš tim našao i među učesnicima svetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine. Uz podršku Tomislava Karadžića, ministarstva sporta i države srpski fudbal će igrati još bitniju ulogu u budućnosti. Žao mi je što Srbija nije postigla veći uspeh u klasi reprezentacija do 17 godina. Ipak, ne može se uvek biti broj jedan. To je fudbal. Međutim, sve što sam pomenuo je dokaz da je srpski fudbal dobro organizovan.

Tokom vašeg predsednikovanja fudbal je napredovao i postao ubedljivo najveći sport na svetu. Koliko je održiv sport u 21. veku bez finansiranja, ne podrazumevajući samo faktor infrastrukture nego ako se u obzir uzmu TV prenosi i sponzorstva?

– To je sve pitanje upravljanja na nivou FIFA i UEFA. Ali, javljaju se problemi u nacionalnim savezima zbog manjka profesionalizma jer danas su potrebni profesionalci na važnim pozicijama, a zatim dolazimo i do klubova. Mora se paziti na velike lige gde se obrće ogroman novac. Moramo brinuti da fudbal ostane igra na terenu koja donosi emocije navijačima i igračima, a ne gledati na njega kao mašinu za pravljenje novca. Fudbal će uvek biti više od toga kao deo našeg društva zasnovan na borbenosti, disciplini, fer-pleju. Taj duh možemo implementirati u kompletno društvo za bolju budućnost naših pokoljenja. To je moj cilj. Neophodno je jako malo discipline, kako na terenu tako i van njega. Danas sam vrlo sretan zbog „gol i het tirk“ programa UEFA a to je moglo samo uz podršku domaće vlade i opština. Sve u svemu uvek se trudimo da idemo napred uz poštovanje svih strana i tako će fudbal igrati jaku ulogu u svetu pa i društvu Srbije u budućnosti – zaključio je Blater u ekskluzivnom razgovoru za Danas koji je jedini od domaćih medija razgovarao sa predsednikom FIFA.

INTEGRALNI INTERVJU SA SEPOM BLATEROM, PREDSEDNIKOM FIFA, BIĆE EMITOVAN U TV SPECIJALU DANAS KONFERENS CENTRA „DOĐITE NA STADION“ U PETAK, 20. MAJA U 21.00 NA SOS KANALU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari