Fudbalski savez nepriznate države Kosovo neće moći da postane punopravni član FIFA i UEFA sve dok ne dobiju stolicu u Ujedinjenim nacijama, istakao je za Danas Tomislav Karadžić, predsednik Fudbalskog saveza Srbije, dan nakon po mnogima istorijskog susreta delegacija FSS i FSK pod okriljem FIFA i Sepa Blatera. On dodaje da su svi zaključci na strani Srbije, a da će otvorena pitanja biti rešena u skorijoj budućnosti.

– Predstavnici iz Prištine su u Cirih došli sa jasnim zahtevom budu primljeni u FIFA i UEFA i da igraju kvalifikacije za evropska i svetska prvenstva. Međutim, u zaključku sastanka čelnici FIFA i Sep Blater jasno su stavili do znanja da Kosovo ne može u međunarodne institucije sve dok ne postane punopravan član UN. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo Fadilja Vokrija i delegacije iz Prištine. Oni su se u nekoliko navrata pozivali na druge izuzetke u svetu, pre svega na Gibraltar, ali je ponovljeno da popuštanja neće biti – jasan je Karadžić.

Prema njegovim rečima, razgovaralo se i o odluci iz Japana po kojoj mlade selekcije Kosova i ženska reprezentacija smeju da igraju prijateljske mečeve sa zemljama koje su ih priznale, ali bez državnih obeležja.

– Kosovskoj delegaciji nije bilo jasno zašto ne smeju da imaju državna obeležja i da se intonira himna. Međutim, i tu je ponovljeno da odluka iz Japana ostaje na snazi. Jedino pitanje koje je ostalo otvoreno i o kojem će biti reči na narednim sastancima, već krajem novembra, jeste zahtev Kosova da na svom terenu igraju utakmice. Ta odluka će zavisiti i od dogovora Beograda i Prištine na najvišem nivou, odnosno rešenja koje će predložiti Vlada Srbije. Jedino još o tome možemo da razgovaramo dok su, ponavljam, nezavisnost i ulazak u FIFA i UEFA skinuti sa dnevnog reda – podvukao je Karadžić.

Ivan Ćurković, potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije, takođe je oštro demantovao da održani i najavljeni učestali sastanci sa FIFA i predstavnicima FS Kosova vode ka priznanju nezavisnosti organizacije južne srpske pokrajine. On je podvukao paralelu s odnosom Srbije i nepriznate države Kosovo na najvišem nivou.

– Bilo je reči o tehničkim pitanjima i mogućim vidovima saradnje. To je kompleksno i škatljivo pitanje i mislim da će biti rešeno kao i svi drugi problemi u vezi s odnosom Srbije i Kosova. Sigurno ćemo se još sastajati – istakao je Ćurković, uz odbijanje da potvrdi ili demantuje šta se očekuje od narednih susreta, odnosno sastanka Izvršnog komiteta FIFA zakazanog za 4. i 5. decembar.

Podsetimo, pitanje samostalnosti FS Kosova jedna je od tema još od 17. februara 2008, kada je južna srpska pokrajina jednostrano proglasila nezavisnost, koju je u proteklih pet godina priznao određen broj zemalja. Kako se situacija razvijala, a Beograd i Priština ušli u pregovore pod okriljem Evropske unije, tako je mekšao i čvrst stav Tomislava Karadžića i Fadilja Vokrija, mada bez popuštanja i odustajanja os svojih zahteva. Međutim, kao što Evropska unija želi da reši probleme na državnom nivou, tako i FIFA nastoji da tu temu skloni sa dnevnog reda. Tako su Karadžić i Vokri prinuđeni na sastanke i razgovore kao Dačić i Tači, „o svim tehničkim temama, ali ne i o nezavisnosti“.

Predsednik FIFA Sep Blater boravio je tokom juna u Beogradu, ali nikome za oko nisu zapali razgovori o suzbijanju huliganizma na stadionima i obnavljanju sportske infrastrukture. Za Srbiju je prva tema bila zahtev, upućen premijeru Ivici Dačiću i čelnim ljudima FSS, da se pomogne u pronalaženju solidarnog rešenja kako bi se deci sa Kosova i Metohije omogućilo da igraju fudbal. Nastavak puta ka rešavanju problema je bio sastanak u Cirihu održan u utorak.

U međuvremenu, kao što se Kosovo pojavljuje na međunarodnim skupovima i krši dogovore, tako je i FS nepriznate zemlje imao nekoliko ispada. Tim Kosova je igrao protiv „Albanskih zvezda“ 14. juna 2008. i potom u gostima sa dva švedska kluba, Malmeom i Kalmarom 2009. godine. Juna ove godine na Vale kupu u Švajcarskoj mlada reprezentacija Kosova nastupila je sa zastavom i uz intoniranje himne, što je kršenje dogovora iz Japana.

Bilo je i individualnih ispada. Tako je prvotimac minhenskog Bajerna Džerdan Šaćiri na ceremoniji dodele pehara za osvajanje ovogodišnje Lige šampiona nosio zastavu Kosova. Navijači šampiona Evrope su protekle sedmice, tokom duela protiv Viktorije Plzen, istakli transparent sa pozivom da se Kosovo primi u UEFA.

Pravilnik o UN članstvu

Početkom 2002. UEFA je donela interni pravilnik u kojem stoji da buduće članice te organizacije moraju imati mesto u Ujedinjenim nacijama. Cilj ovog poteza bio je da se određene pokrajine koje imaju veliku autonomiju i žele samostalnost, pre svega Katalonija i Baskija, spreče da svoje ambicije ostvare prvo kroz fudbal. Izuzetak su Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska koje se već nadmeću individualno, a u UN je Velika Britanija. Nastavak nadmetanja omogućen je i Farskim Ostrvima, dok je Gibraltar nova članica UEFA koja nije priznata u UN. Upravo su ovi izuzeci argumenti Kosova.

Tužba u slučaju priznanja

– Ukoliko Kosovo jednog dana, što je trenutno odbijeno kao neprihvatljivo, ipak bude priznato u FIFA i UEFA bez da ima stolicu u UN, podnećemo tužbu sudu u Ženevi. Jasno je da bismo takvu parnicu dobili jer su pravna akta i propisi na našoj strani – najavio je Tomislav Karadžić.

O Kosovu FIFA, o Gibraltaru UEFA

Interesantno je da su dva pitanja Kosova i Gibraltara, koja se pozivaju jedno na drugo, u razmatranje uzela različita tela. Tako je UEFA godinama razmatrala zahtev države pod patronatom Velike Britanije, ali je nailazila na otpor Španije koja smatra da je Gibraltar njena oduzeta teritorija i nepravedno dodeljena Britaniji 1713. Fudbalski savez Gibraltara osnovan je 1895, a zahtev za prijem u FIFA podnet je 1997, dok se Gibraltar za članstvo u UEFA bori od 1999. uz podršku Velike Britanije. Gibraltar je pridruženi član UEFA postao oktobra 2012, a maja ove godine i punopravna 54. članica Evropske kuće fudbala. Tako će moći da igra u kvalifikacijama za evropska i svetska prvenstva, a neki od samo šest klubova iz prve lige, sa oko 600 registrovanih igrača u svim kategorijama, da se nadmeću u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope. Jedino ograničenje je da se Gibraltar i Španija, kao i njihovi klubovi, ne mogu sresti. S druge strane, pitanje Kosova je na odlučivanje preuzela FIFA i Sep Blater lično.

Pomoć oko infrastrukture

Delegacija Srbije imala je u Cirihu i zaseban sastanak sa čelnicima FIFA „o drugim temama“. Tu je, prema rečima predsednika FSS, razmatrana pomoć Svetske kuće fudbala našem savezu oko izgradnje i obnavljanja postojeće infrastrukture.

O Mihajloviću za mesec dana

Razgovor sa Sinišom Mihajlovićem obaviće se krajem novembra kada će biti poznato da li on ostaje selektor Srbije, najavio je Tomislav Karadžić. Njemu ugovor ističe u decembru, ali se na poziv za razgovor čeka do okončanja prijateljskih utakmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari