Jedan od gostiju Fudbalskog saveza Srbije na otvaranju srpske „kuće fudbala“ u Staroj Pazovi bio je i Dobrivoje Tanasijević Dan Tana, bivši predsednik FK Crvena zvezda koji važi za jednog od najvećih i najuticajnijih imena iz Srbije u svetskom fudbalu.

– Molim vas, dođite na stadion, ali dozvolite da i drugi dođu na stadion, da svi uživamo u lepoti najlepšeg sporta na svetu. Najlepše je kad svi uživamo. Nije važno ko će pobediti, važno je da fudbal pobedi na svakoj utakmici – rekao je na početku razgovora Tanasijević.

Da li je samo sport učinio velikima brojne sportske objekte koje ste videli u Americi ili ih je velikima u sportskom i ekonomskom smislu učinio biznis model prilikom gradnje infrastrukture?

– Moraš da imaš i jedno i drugo. Mi smo uvek imali veliki talenat, a sada smo u Staroj Pazovi dobili i veliku infrastrukturu. Međutim, ta velika infrastruktura mora da se desi na svim stadionima i svim ligama, čak i u amaterskoj. Ekonomija i fudbal moraju da se ujedine, da bi svi bili uspešni.

Kao čovek koji dugo živi u SAD, možete li nam pojasniti sistem funkcionisanja tamošnjih multifunkcionalnih objekata, kojih sve više ima i u Evropi?

– Najgori je sistem koji mi imamo u kojem moraš da prodaš igrača da bi kupio novog igrača ili da bi isplatio igrače za sledeću sezonu. Zbog toga su svi naši klubovi u jako teškoj situaciji. Moramo stvoriti atmosferu u kojoj će klubovi prihodovati od publike, televizije i bogatih firmi. Moramo da radimo skupa.

U svetu se grade velelepni sportski objekti da se kompanije ponose da stave svoj logo na njih. Možemo li na takav način da privučemo sponzore?

– Arsenal je uzeo Arape kao svoje sponzore. Oni su dali 100 miliona da bi se završio stadion „Emirati“. Naši navijači moraju da postanu svesni da treba da pomažu klubu, a ne da mu odmažu. Da plate da uđu na stadion, a ne da nose baklje i prave probleme klubu koji onda mora da plaća kazne. Sve zavisi od mladih ljudi, kao što je rekao ministar Dačić, koji moraju da se sklone od vođa navijača, najveće neprijatelje našeg fudbala – rekao je na kraju Tanasijević.

INTEGRALNI INTERVJU SA DOBRIVOJEM TANASIJEVIĆEM BIĆE EMITOVAN U TV SPECIJALU DANAS KONFERENS CENTRA „DOĐITE NA STADION“ U PETAK, 20. MAJA U 21.00 NA SOS KANALU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari