Osetila je Crvena zvezda na svojoj koži u Litvaniji kakve posledice po tim može ostaviti bespotrebno srljanje i jurnjava za pozitivnim rezultatom u duelu sa Neptunasom. Poučeni tim iskustvom, u želji da večerašnju utakmicu 3. kola Evrolige drže pod kontrolom, izabranici Dejana Radonjića spremni su da protiv Valensije odigraju znatno pametnije, do poslednje kapi znoja i daha, koji bi zvaničnom šampionu Evrokupa trebalo da zastane pred prepunom Arenom (19.00).


Valensija će upravo protiv Zvezde odigrati prvi ovosezonski meč u kompletnom sastavu. Nakon hirurškog zahvata na ramenu u timu će biti odlični Bojan Dubljević, NBA potencijal na mestu četvorke i centra i sigurno najbolji igrač španskog giganta prethodne takmičarske godine. Posle povrede skočnog zgloba naš Vladimir Lučić (propustio prethodna dva meča sa Galatasarajem i Estudijantesom) biće na raspolaganju Velimiru Perasoviću, koji se nada da će moći da računa i na Romeina Sata, pouzdanog beka, koji je takođe odmarao u duelu sa Estudijantesom. Zvezda još uvek pamti duele sa Valensijom u Evrokupu u sezoni 2008/09, kada je u oba navrata bila poražena. Uz Real i Barselonu, Valensija je najbolji španski klub, neuporedivo bogatiji u odnosu na crveno-bele (budžet oko 12 miliona evra), dobro popunjen na svim pozicijama. Dva uvodna poraza nameću dodatni pritisak Perasovićevim uzdanicama da večeras jednostavno moraju da pobede. Sa dobrim balansom unutrašnje i spoljne linije, atletski i fizički izuzetno darovitim igračima, šuterski sposobnom da sa četvorke šire igru (Dubljević, Agilar, pa i Lončar), Valensija će večeras biti izraziti favorit.

– Valensija je zadržala kostur tima od prošle sezone, a pritom je dovela dobra pojačanja. Bajks je nekadašnji košarkaš Toronta, Harangudi je stigao iz Uniksa, a Lončar je bio dugogodišnji košarkaš Himkija. Vratio im se Dubljević posle hirurškog zahvata na ramenu. On je prošle sezone bio njihov najbolji igrač, potencijal je za NBA, jako nezgodan za čuvanje. Veoma su iskusni kako u spoljnoj, tako i u unutrašnjoj liniji. Igraju čvrsto i surovo kažnjavaju svaki pad koncentracije i povećanu nepažnju. Dva poraza na startu Evrolige doživeli su u nekompletnom sastavu, bez Dubljevića, a protiv nas će biti kompletni. Nama će puna Arena biti od velikog značaja kako bi naša mladost, talenat i nadahnuće došli do izražaja. Pokušaćemo da odigramo iznad trenutnih mogućnosti kako bismo iznenadili Valensiju – jasan je Dejan Radonjić, trener Zvezde.

Do danas, crveno-beli su prodali oko 10 hiljada karata, što znači da još nekih sedam hiljada simpatizera može da dočara ambijent i pomogne Zvezdi da uknjiži drugu pobedu. U redovima jedinog srpskog predstavnika u Evroligi konstantno ističu da u njihovoj grupi postoje četiri daleko bogatija kluba i da oni nisu među favoritima za prolaz u TOP 16.

– Naša grupa je zaista izuzetno jaka. Četiri tima (Olimpijakos, Valensija, Laboral kuća i Galatasaraj) opravdano su favoriti za prolaz u TOP 16. Mi smo u situaciji da moramo da razmišljamo od kola do kola. Tek je početak, odigrane su dve utakmice i rano je za priču o TOP 16. Ništa još nije rešeno, niti će biti nakon duela sa Valensijom. Ne smemo zaboraviti da su pojedinci iz pomenutih timova plaćeniji nego čitava naša ekipa. Više sam nego zadovoljan učinkom centarske linije, a to što Kalinića povremeno koristim na mestu krilnog centra rezultat je taktike, a ne nekog nezadovoljstva učinjenim pojedinaca koji igraju na mestu četvorke – zaključio je šef struke crveno-belih.

Blažič: Galatasaraj kao primer

– Nama bi meč sa Galatasarajem trebalo da bude primer kako bismo morali da odigramo protiv Valensije. U duelu sa Neptunasom smo prvi put u sezoni jurili rezultat, zbog čega smo i nekarakteristično grešili. Španci imaju odličan tim, igraju čvrsto. Moraćemo da odgovorimo istom merom, dobro smo izanalizirali njihovu igru – naveo je Blažič.

Čović: Zvezda raste

– Nama je podrška neophodna kako bismo ostvarili rezultat u svim takmičenjima. Imamo jedan od najmlađih timova u Evroligi i sigurno najjeftiniji. To ne znači da nemamo ambicije, ali su one realne. Naš koncept je da šansu dajemo momcima iz omladinske škole. U dogovoru sa trenerom odlučićemo da, u slučaju da to bude neophodno, angažujemo inostranog igrača u centarskoj liniji. To sigurno nije Gordon, o kome se pisalo (bivši igrač Partizana), možda su mislili na Džordana… Ekipu ne opterećujemo rezultatima po svaku cenu. Trenera sigurno nećemo menjati. Budžet celokupne organizacije KK Crvena zvezda je 3,6 miliona evra, a dva miliona evra ove godine moramo isplatiti u skladu sa petogodišnjim programom UPP. Dokaz da Zvezda raste jeste 2.300 prodatih sezonskih karata u odnosu na 1.400 prošle godine – jasan je Nebojša Čović, prvi čovek Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari