Košarkaši Srbije sigurno će učiniti sve da debi Aleksandra Đorđevića u ulozi selektora na Svetskom kupu zaslade pobedom. „Orlovi“ se nadaju da će u subotu od 15.30 (RTS 1) imati „leteći start“ na početku 17. planetarnog šampionata koji će organizovati Španija.

Egipat je prvi rival Srbije u Granadi, gde će se održati takmičenje u grupi A. Protivnik je relativno nepoznat, ali je teško zamisliti da može zagorčati i ovako nedovoljno „sladunjav“ ukus igre naših košarkaša, koji su se do dolaska na Svetski kup suočili sa brojnim kadrovskim problemima.

Egipat se vratio na svetsku pozornicu posle dvodecenijske pauze. „Faraoni“ su imali velikih problema, s obzirom da selektor Amr Abul Keir nije mogao da računa na nekoliko perspektivnih igrača koji će karijeru nastaviti na američkim univerzitetima. Predstavnik Afrike ostao je bez pomoći 215 centimetara visokog Anas Osama Mahmuda i Omara Orabija, centra koji će najverovatnije karijeru nastaviti u nekom evroligaškom klubu. Omar Samhan (211 cm) nije odgovorio na poziv, a poslednji je iz konkurencije ispao Asem Marei, bivši student Minesote Stejta, koji je trebalo da bude vođa tima u Španiji. Evidentno je da bez četvorice centara Egipat jednostavno nema snage da parira kvalitetnim selekcijama, zbog čega bi duel sa „faraonima“ mogao da posluži košarkašima Srbije kao dobra uvertira za nedeljni meč sa Francuzima (15.30).

Na prvi pogled primećuje se da bi Srbija trebalo da ostvari prednost pod košem, jer Egipat u sastavu koji je otputovao u Španiju ima samo jednog klasičnog centra, ako se to može reći za 205 centimetara visokog Seifa Saida. U rotaciji su još trojica krilnih centara, od kojih je najinteresantniji Hajtam Kalifa (208 cm). Najmlađi u timu je Mustafa Elmekavi, krilni centar rođen 1994. godine. Egiptu će Svetski kup u Španiji biti peto učešće na planetarnom takmičenju. O njihovim maksimalnim dometima možda najbolju ilustraciju daju rezultati pripremnih mečeva. Ukupno su ih odigrali devet, ostvarili su šest pobeda i doživeli tri poraza. Izgubili su od B selekcije Irana, Lige Koreje i Filipina, dok su dva puta savladali Tajpeh, zatim Jordan, Japan, Ligu Koreje…

Na osnovu svega navedenog reklo bi se da je Egipat najslabiji rival Srbije u grupi A i da predstavlja možda i najboljeg protivnika na startu prvenstva. Nenadu Krstiću i Milošu Teodosiću, koji su dugo odsustvovali tokom priprema zbog povreda, ovakav meč poslužiće da „opipaju teren“ i vide gde su trenutno u odnosu na saigrače. Već naredni meč sa Francuskom biće od neuporedivo većeg značaja i pomenuta dvojica će sigurno u duelu sa „trikolorima“ predstavljati važne faktore u igri Srbije, što će podrazumevati znatno duži vremenski period na parketu i maksimalnu potrošnju energije.

Granada u lošem sećanju

Granada je i 2007. bila grad domaćin grupe u kojoj se takmičila Srbija. Tada je Rusija napravila veliko iznenađenje pobedivši Španiju u finalu Evropskog prvenstva. „Orlovi“ su takmičenje završili već u prvoj fazi.

Sledeće okupljanje 2019.

Svetski kup u Španiji biće poslednji koji će se održati po četvorogodišnjem ciklusu. FIBA je odlučila da se planetarni šampionat u košarci razdvoji od istog u fudbalu, tako da je naredno okupljanje najboljih svetskih selekcija zakazala za 2019. godinu. Umesto 24, na narednom prvenstvu učestvovaće 32 reprezentacije. Od 2019. svaki sledeći šampionat igraće se na četiri godine.

Jovčić i Belošević dele pravdu

Ilija Belošević i Milivoje Jovčić sudiće na Svetskom kupu u Španiji. Njima će ovo biti četvrti planetarni šampionat na kome će deliti pravdu. Inače, ukupno 38 sudija iz 28 država učestvovaće na samitu najboljih svetskih reprezentacija. Belošević je već 16 godina sudija sa licencom FIBA, dok Jovčić ima iskustvo od čak 19 godina suđenja na najvažnijim takmičenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari