Nakon poraza od SAD na početku košarkaškog turnira reprezentaciju Francuske u drugom kolu očekuje duel sa selekcijom Argentine (21.00). Ujedno to će biti i derbi u grupi A. Francuzi su na samopouzdanju poprilično izgubili budući da ih je „tim snova“ na startu turnira deklasirao.

Težak poraz od Amerike, mogao bi da utiče na izabranike Vensana Kolea, pogotovo što se u drugom kolu susreću sa Argentinom koja je u uvodnom meču savladala Litvaniju. „Gaučosi“ su najverovatnije obezbedili prolaz u četvrtfinale, a ukoliko savladaju Francuze zacementiraće drugo mesto u grupi A.

Mada meč sa SAD ne može biti merilo vrednosti Tonija Parkera i saigrača, ipak je evidentno da u njihovoj igri ima dosta problema. Iako su centri Turijaf i Serafin igrači sa pristojnim NBA iskustvom, Francuzi ne uspevaju da uspostave adekvatnu dubinu u napadu. Da zlo po njih bude veće, Argentinci upravo u tom segmentu igre imaju fantastičnog Luisa Skolu, koji u paru sa plejem Pablom Priđonijem gotovo perfektno igra u „piku“ (igra dva na dva). Doduše, rezervni centri u Argentini ne mogu se uporediti sa novim članom Finiksa, pa ukoliko Francuzi budu opteretili Skolu ličnim greškama, čemu je iskusni centar veoma sklon, „trikolori“ bi na opšte iznenađenje mogli da ostvare dominaciju u reketu.

Obe selekcije na spoljnim pozicijama imaju odlične igrače. Iskustvo je svakako na strani Đinobilija, Noćionija, Priđonija i Delfina. Njih četvorica već godinama igraju zajedno, osvojili su Olimpijske igre 2004. godine, kao i bronzu 2008. Veoma su uigrani i svakog pojedinačno odlikuje dobra individualna tehnika. U sastavu Francuske Nikolas Batum, prva opcija na mestu beka, trenutno je rovit i nije u formi. To je popriličan hendikep za Kolea, koji je često prinuđen da na bekovskim pozicijama koristi dvojicu plejmejkera Parkera i De Koloa. Boris Dijao i Floran Pjetrus sa mesta krilnog centra trebalo bi dodatno da ojačaju francusku centarsku liniju. Argentinci u rotaciji koriste najviše devet igrača, što na izvestan način daje prednost Francuzima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari