Dosadna i uporna kiša u Njujorku prolongirala je finalni meč US opena za više od tri sata sprečivši samim tim sve radoholičare u Srbiji da uživo isprate još jedan istorijski podvig Đokovića. Za tri i po sata igre Nole je savladao Federera na spartanski način, utišavši ujedno više od 22.000 navijača, probivši granicu od 16.000 poena na vrhu ATP liste (16.145), što se do pojave srpskog asa u svetu tenisa smatralo „neumesnom šalom“.

Briljantnom igrom, po opštoj oceni svetskih novinara, proizvedenom u malom mozgu srpskog asa odakle crpi neverovatnu mentalnu snagu, Đoković je ponovo opteretio pedantne statističare da na svojim modernim digitronima izračunaju ukupan broj trofeja Novaka podeljen po raznim istorijskim rubrikama u kojima polako sklanja jednog po jednog asa probijajući se u sam vrh svake od njih – 3:1 (6:4, 5:7, 6:4, 6:4).



 

Da se nije neprijatno ugruvao u uvodnim gemovima prvog seta Nole bi još lakše došao do seta prednosti na startu finala. Federer je u drugom i dobrim delom trećeg seta zaigrao na „sve ili ništa“ servis-volej igrom, nateravši Đokovića da ga ponovo uveri da je najbolji ritern igrač u istoriji tenisa. Kada je otupeo napade Švajcarca u drugom delu trećeg seta, Nole je osetio da ishod duela zavisi isključivo od njegovih udaraca – pravovremeni brejk za 6:4 i vođstvo u setovima od 2:1. Na talasu velikog samopouzdanja napojenim  i bodrenjem čuvenog „Leonide“ iz filma „300“, odnosno glumca Džerarda Batlera, Đoković je spartanski oduzimanjem servisa rivala započeo i četvrti set. Imao je u tom delu meča i prednost od 5:2 u gemovima, ali je Federer brejkom došao nadomak potpunog povratka; Švajcarac je kod 5:4 imao tri brejk lopte, ali je Novak zamrljano uspeo da popravi i da dođe do druge titule na US openu, ukupno desete grend slem u karijeri.

–  Želim da iskažem divljenje i poštovanje prema Federeru, jer je uradio divne stari za naš sport. Kada izađete da igrate protiv njega, najboljeg na svetu, onda imate veliki pritisak. Dao sam sve od sebe, moram sam da igram vrlo koncentrisano i to sam uspeo – istakao je Novak još jednom koliko poštuje Federera.

Đoković verovatno igra najbolju sezonu u karijeri, bolju i od one 2011. kada je takođe osvojio tri grend slema. Ovo mu je prva takmičarska godina u kojoj je igrao četiri finala na grend slemu, što su pre njega jedino uradili Rod Lejver i Federer tri godine zaredom 2006, 2007. i 2008. Prvi je teniser u istoriji koji je sakupio više od 16.000 poena u jednoj sezoni, sa 10 grend slem titula ušao je u krug osmorice tenisera koji imaju dvocifren broj pehara sa grend slema. Trenutno deli osmo mesto sa Amerikancem Bilom Tidenom, a ukoliko osvoji još jedan grend slem, sustići će Bjerna Borga i Roda Lejvera; Roj Emerson ima 12 titula, Rafael Nadal i Pit Sampras imaju po 14, a Rodžer Federer 17 titula.

Đoković od 2011. ima više titula na betonu (26) nego poraza na istoj podlozi (25). Ove godine je Federera savladao četiri puta, izgubivši od Švajcarca dva meča, a svih šest duela odigrali su u finalima. Novak je ove sezone igrao čak 11 finala na isto toliko odigranih turnira, osvojivši sedam titula – imaće priliku da do kraja sezone dostigne lični rekord iz 2011. kada je u 10 navrata podizao pobednički pehar.

– Ovo je neverovatna sezona, doživljavam je na lepši način nego 2011. jer sam postao muž i otac. Imam istu strast kao Rodžer i zato sam ovde, naterao me je da igram do poslednjeg poena. Kada je poslednji bekhend otišao u aut, mogao sam da uživam u pobedi – potvrdio je Đoković da ove sezone proživljava najlepše trenutke u karijeri.

 

Federer: Je l' me zafrkavate?



Veliki su rivali, nisu prijatelji, ali se Đoković i Federer veoma poštuju, što je Švajcarac potvrdio upitan posle finala da li će Nole osvojiti još neki grend slem do kraja karijere: „Da li vi to mene zafrkavate?“, iznenadio se Federer pitanjem, a zatim je obrazložio svoju reakciju. „Usavršio je igru na tvrdim podlogama, u to više nema nikakve sumnje. A oduvek je bio izvrstan i na šljaci. Tome morate da dodate i da, zbog toga koliko se dobro kreće, solidan je i konstantan i na travnatim podlogama. Najblaže rečeno, sve to je – veoma impresivno. Ona iza sebe već sada ima neverovatnu karijeru. Svi to znamo, a zna i on. Uostalom, ovo finale je dokaz za to. Naravno da Đoković može da osvoji još mnogo grend slem titula. Već ih ima 'tonu', pa mu ostaje da sačuva zdravlje“, pojasnio je Švajcarac.

Kakva mentalna snaga



Svetski mediji utrkuju se sa hvalospevima na račun srpskog velemajstora. Britanski BBC navodi kako je Đoković zapanjujuće ostao hladnokrvan pred „teškom profedererovom publikom“ u Njujorku. Španska Marka je objavila tekst pod naslovom „Đoković utišao Njujork“, dok nemački Bild piše kako je Federer bio „neobično nervozan“ s obzirom na to da je imao znatno veću podršku u odnosu na štićenika Borisa Bekera.  Američka novinska agencija AP je navela da je Đoković „sasvim sam“ bio na stadionu „Artur Eš“ i kako se osim Federera junački borio s publikom, koja je bila naklonjena švajcarskom teniseru.



Nole probudio novinara



Na konferenciji za medije, koju je Đoković održao posle finala, jednog od novinara prevario je san. Novak je izlaganje prekinuo obrativši se usnulom novinaru: „Izvinite? Da li se to vama sviđa moj glas? Mislim… smiruje vas? Uvodi vas u neko opušteno stanje?“ (novinar se tada trgnuo i shvatio šta se dogodilo). „Izvinite“, rekao mu je Đoković, pa se obratio njegovim kolegama: „Izgleda da smo ga upravo probudili“, rekao je nasmejani Novak.



Novak suvereno prvi, pad Jelene



Nakon osvajanja grend slema u Njujorku Novak Đoković probio je nikad dostignutu granicu od 16.000 poena; sa istorijskih 16.145 Nole je izvesno kaparisao prvo mesto na svetu do kraja kalendarske 2015. Rodžer Federer je na drugom mestu sa 9.405, Viktor Troicki je napredovao za jedno mesto i sada je 21. na svetu, dok je Filip Krajinović 99. Posle loših izdanja na US openu srpske teniserke izgubile su prvobitne pozicije na WTA listi, osim Ane Ivanović, koja je ostala sedma. Jelena Janković je sa 21. pala na 25. poziciju dok je Aleksandra Krunić doživela strmoglav pad sa 65. na 97. mesto, pošto nije uspela da odbrani prošlosezonski prolazak u četvrtu rundu US opena. Bojana Jovanovski nije više među sto najboljih, sa 98. pozicije spustila se na 114. Serena Vilijams je i dalje ubedljivo prva sa 11.501 poenom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari