Višednevni štrajk glađu generalnog sekretara beogradskog Sportskog društva Radnički Stanke Pejović urodio je plodom, jer je Elektrodistribucija juče pustila isključenu struju, dajući rukovodstvu “krstaša” još vremena za izmirivanje duga od 1,8 miliona dinara.

– Tužno je i žalosno što smo na taj način morali da rešavamo gorući problem SD Radnički, ali dobra je vest da je Stanka dobila ovu “utakmicu”. Ni pre te radikalne reakcije majke troje dece i ugledne sportistkinje nismo tražili otpis dugova nego samo malo tolerancije u isplati rata dogovorenog reprogama. Nisam sigurna da baš svi dužnici imaju isti tretman. To je ono što nas boli. Ipak je Radnički dao mnogo šampione i doneo pregršt medalja srpskom sportu da bi se s njim tako postupalo. Godinama se borimo za goli opstanak, snalazimo kako znamo i umemo, a onda doživimo ovo… – kivna je, ali naposletku zadovoljna članica Upravnog odbora SDR Svetlana Kitić, koja se pred kraj ove nesvakidašnje sportske borbe pridružila Pejovićevoj u gladovanju.

Zvanično najbolja rukometašica sveta svih vremena objašnjava kako se došlo do rešenja jednog od brojnih finansijskih i materijalnih problema jednog od najstarijih Sportskih društava u zemlji.

– Hvala gradskom sekretaru za sport Slavku Gaku, koji nas je sve vreme zvao i na kraju, uz razumevanje i odobrenje gradonačelnika Beograda Siniše Malog, pre roka nam uplatio pripadajućih 650.000 dinara iz budžeta. Uz obećanje da će preostalih 200.000 leći početkom decembra. Mi iz Upravnog odbora skupili smo 500.000. Moraćemo i ostatak para, do 1, 8 miliona dinara duga. Predsednik Saša Jovićević i gensek Stanka Pejović rade u nenormalnim okolnostima, ali su uspeli da izmire prilično dugova iz zaostavštine bivšeg generalnog sekretara Miroljuba Damjanovića. Zbog toga nam je potrebno razumevanje nadležnih institucija.

S Crvenog krsta poziv za pomoć poslat je i u Ministarstvo omladine i sporta, ali Kitićeva kaže da je izostala reakcija ministra Vanje Udovičića.

– Normalno je da smo pisali njemu, a ne Ministarstvu policije ili poljoprivrede, premijeru, potpredsednicima… Ne znam zašto, ali gospodin Udovičić nam se nije obratio, čak ni uputio na nekoga od svojih saradnika. Tek nas je danas pozvao državni sekretar za sport Predrag Peruničić. Čujem komentare da to možda ime veze sa mnom i mojim nekadašnjim političkim angažmanom. Ne znam zašto bi, jer se ovde radi samo i isključivo o sportu.

Trenutna agonija Radničkog aktuelizovala je temu o povlašćenom statusu SD Crvene zvezde i SD Partizan, na uštrb manjih sportskih kolektiva.

– Nemamo mi ništa protiv Zvezde i Partizana, taman posla. Eto, njihovi navijači su nam, shvatajući poentu našeg protesta, slali poruke i mejlove podrške, uz najavu da će nas i, koliko. novčano pomoći. Ponavljam da samo tražimo šansu da preživimo – poentira legendarna Ceca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari