Teniska reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale Dejvis kupa pobedom nad selekcijom SAD u Beogradskoj areni, konačnim rezultatom 3:2.

Treći i odlučujući poen našem timu doneo je Novak Đoković koji je savladao Džona Iznera rezultatom 3:2 (7:5, 3:6, 6:3, 6:7, 6:4) posle četiri sata i 17 minuta neizvesne borbe. Srbija je posle prvog dana duela vodila sa 2:0, a jedini poen Amerikancima doneli su u subotu Bob Brajan i Džon Izner u meču parova. „Orlovi“ će se u borbi za polufinale u julu sastati sa Hrvatskom najverovatnije u Splitu.

Više od četiri sata se Novak Đoković borio da „slomi“ Džona Iznera i donese Srbiji odlučujući poen u meču osmine finala Dejvis kupa. Amerikanac je pretio do poslednjeg poena, činilo se da je imao za nijansu više energije i ko zna kako bi se sve završilo, da je posle deset gemova u setu odluke uspeo da izjednači na 5:5.

– Ovo mi je bio emotivno jedan od najtežih i vremenski jedan od najdužih mečeva. Videlo se da smo u petom setu obojica „krpili“ na sve strane. Napravio sam važan brejk i održao ga do kraja meča, u neverovatnoj atmosferi. Hvala svim reprezentativcima, za ovo smo radili i živeli dugi niz godina. Sada smo u četvrtfinalu – uzbuđeno je rekao Đoković posle meča.

U dirljivoj atmosferi, dok su igrači ogrnuti srpskom trobojkom proslavljali prvu pobedu Srbije u Svetskoj grupi Dejvis kupa, selektor Bogdan Obradović smogao je snage i da analizira meč.

– Srbija je mala zemlja, ali ima veliko srce, Naši igrači isto tako imaju veliko srce. Želim im sreću, dobre rezultate na narednim turnirima i da ostanu u formi do duela sa Hrvatskom. Dejvis kup je uvek dramatičan, već smo navikli na to. Dokazali smo da smo bolji i zato idemo dalje – uzbuđeno je govorio Obradović.

Jedini par četvrtfinala koji još nije poznat je onaj u kojem prošlogodišnji finalisti Česi čekaju epilog iz Čilea, gde je sa danom zakašnjenja zbog zemljotresa, počeo meč domaćina sa Izraelom. Čile je posle prvog dana vodio sa 2:0, a juče je na programu bio dubl koji su gosti dobili rezultatom 2:3 (7:6, 6:7, 6:2, 1:6, 0:6), pa će se pobednik rešiti tek danas, kroz nove singl mečeve.

Kveri savladao Troickog

U poslednjem meču bez značaja, Viktor Troicki je poražen od Sema Kverija rezultatom 0:2 (5:7, 2:6). Duel Srbije i SAD u Areni morao je da bude dovršen petim susretom, koji je doduše skraćen na dva dobijena seta zbog odsustva takmičarske draži. Na teren su izašli Viktor Troicki i Sem Kveri, a pobedio je američki teniser i postavio konačnih 3:2 u korist Srbije. „Žao mi je što sam izgubio, ali stvarno nisam mogao da dam sve od sebe. Bio sam iscrpljen i psihički i fizički“, izjavio je Troicki.

Parovi četvrtfinala

Hrvatska – Srbija

Francuska – Španija

Rusija – Argentina

Češka – Čile/Izrael

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari