Uspeo je Viktor Troicki da posle šest godina razbije maler na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Američkih Država. Za tako nešto bio mu je potreban duel sa sedamnaestogodišnjim američkim tinejdžerom Frensisom Tijafoom, koga je savladao rutinski – 3:0 (7:5, 6:4, 6:3), nagovestivši time da će pokušati maksimalno da materijalizuje dobar žreb sve do osmine finala. Njegov naredni rival je takođe domaći teniser Redžev Ran, koji je prethodno savladao nekada veliku američku nadu Rajana Harisona.

Viktorov prijatelj Janko Tipsarević priredio je dramu u pet setova protiv Giljerma Garsije Lopeza na tužnim epilogom – 3:2 (7:6, 4:6, 4:6, 6:3, 6:1), vezavši time šesti poraz u sezoni. Tipsarević je položio reket na tvrdu njujoršku podlogu posle tri i po sata igre, uverivši se pritom da će povratak na teren posle dve operacije stopala i odstranjivanja 80 odsto tetive koja povezuje petu i prste biti vraški težak za nekada osmog igrača na planeti.

Troicki je bio pod velikim pritiskom, ne zbog kvaliteta američkog tinejdžera, već iz razloga što je na pripremnim masters turnirima za US open Sinsinatiju i Montrealu pružio neubedljive i vrlo skromne partije. Povoljan žreb i mogućnost da do osmine finala i eventualnog duela sa Stenom Vavrinkom iskoristi „brisani prostor“ doprineli su povećanom samopouzdanju trenutno 22. igrača na planeti. Viktor je proveo dva sata na terenu u uvodnom duelu, više drame viđeno je u prvom setu; Troicki je prvi izgubio servis, ali je automatski uzvratio za 3:3 u gemovima. Srpski as je potom kod 6:5 iskoristio neiskustvo Tijafoa za prednost u setovima u uvodnom delu meča. U nastavku Troicki nije iskoristio pet brejk lopti za prednost u gemovima od 3:1, logičan sled događaja doveo je do toga da je Amerikanac imao prednost od 3:2 pri svom servisu, međutim Viktor munjevito pravi ri-brejk, a zatim koristi priliku da „brejkne“ Tijafoa za 6:4 u drugom setu. Treći deo duela bio je stvar rutine, Troicki je rano poveo sa 3:0, a zatim umešno sačuvao prednost za prvi plasman u drugo kola US opena posle 2009. NJega u nastavku očekuje meč sa Radževom Ramom, trenutno 88. teniserom na planeti, sa kime se prethodno nikada nije sastao u karijeri.

Tipsarević je bio u igri i rezultatskoj prednosti od 2:1 u setovima protiv Garsije Lopeza sve do trećeg sata duela kada je bilo očigledno da još uvek nije spreman fizički za mečeve u tri seta. Španac je umešno iskoristio slabosti rivala nanevši mu šesti uzastopni poraz u sezoni, počevši od drugog kola Mastersa u Madridu 2. maja. To je bio ujedno treći trijumf Garsije Lopeza protiv Janka Tipsarevića u isto toliko odigranih duela.

 

Kraj i za Krunićevu

Posle (7) Ane Ivanović i (21) Jelene Janković, u prvom kolu ženskog singla ispala je i Aleksandra Krunić! Prošlogodišnja učesnica četvrtog kola tako je ekspresno ostala bez 230 WTA bodova i šanse da se u 2. kolu bori protiv Ane Šmjedlove. Krunićeva je povela protiv Crnogorke Danke Kovinić, ali joj je lako prepustila naredna dva seta – 6:4, 5:7, 1:6. Dakle, 20-godišnja Crnogorka trenutno 81. na svetu dobila je prvi duel protiv 22-godišnje Srpkinje, aktuelne 65. na WTA listi i zaradila 68.600 dolara koliko dobija svaki učesnik 2. kola u singlu na „Flašing Medouzu“. Krunićevoj je ostala uteha u 39.500 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari