Spomen-zbirka „Pavla Beljanskog“ izložbom „Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne“, koja je otvorena u „Umjetničkom paviljonu“ u Zagrebu, predstavlja hrvatskoj publici umetnike koji pripadaju minhenskom krugu impresionista ili internacionalnom krugu „Pariske škole“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Među njima su Nadežda Petrović, Milan Milovanović, Jovan Bijelić, Kosta Hakman, Petar Lubarda i mnogi drugi. Pojedini autori poput Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Ivana Tabakovića, Milana Konjovića ili Ignjata Joba delovali su i u okviru zagrebačke likovne scene. Pored autorke izložbe, istoričarke umetnosti dr Jasne Jovanov i dr Zvonka Makovića, publici su se na otvaranju izložbe obratili i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica ministra kulture Republike Hrvatske, i upravnica „Umjetničkog paviljona“ Jasminka Poklečki Stošić, dok je izložbu zvanično otvorila pomoćnica gradonačelnika grada Zagreba Vesna Pusin. Grujić je tom prilikom rekao da „u ovom predivnom prostoru „Umjetničkog paviljona“ možemo da kažemo da postoji osećanje ispunjenosti i lepote, kako ambijentom paviljona, tako i slikama koje su pred nama“. On je istakao da je Spomen-zbirka „Pavla Beljanskog“ postavkom kolekcije našeg velikog diplomate Pavla Beljanskog uspela da pokaže najbolja dela iz umetničke zbirke čuvenog kolekcionara i da podeli sa publikom tu lepotu i vrednost, a kao posebno lepu vest izdvojio je to što će tokom decembra kao deo sveobuhvatnog projekta razmene izložbi između Srbije i Hrvatske u Spomen-zbirci biti realizovana izložba „Miroslav Kraljević i sledbenici“ iz zbirke „Moderne galerije“ iz Zagreba, autora dr Zvonka Makovića.

Upravnica Spomen-zbirke ujedno i autorka izložbe dr Jasna Jovanov zahvalila je na saradnji „Umjetničkom paviljonu“, „Modernoj galeriji“ i na velikoj podršci Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje na realizaciji ovog projekta. „Postavkom ove izložbe dosad najobimnijim izložbenim poduhvatom Spomen- zbirke, prvi put u istoriji muzeja gotovo polovina kolekcije diplomate Pavla Beljanskog prikazana je izvan Srbije, označavajući njen povratak na međunarodnu umetničku scenu“, istakla je Jovanov i podsetila da je „Umjetnički paviljon, kao mesto sagledavanja odabranih poglavlja iz likovne i kulturne sadašnjosti i prošlosti, logičan izbor za prikazivanje kulturne baštine regiona. S tim u vezi centralno delo izložbe jeste slika Vlaha Bukovca, koji je i bio inicijator izgradnje ovog paviljona i predstavljanjem njegove slike „Velika Iza“, kao deo naše kolekcije, ujedno se predstavlja i okosnica i antologijski izbor aktuelnih umetničkih tokova evropskih centara u kojima je i diplomata Pavle Beljanski boravio tokom svoje karijere“, istakla je Jovanov.

Dr Zvonko Maković, koautor izložbe, podsetio je da u godini u kojoj se obeležava pet decenija od smrti Pavla Beljanskog (1892-1965) hrvatska publika ima priliku da vidi 80 odabranih umetničkih dela 30 autora zastupljenih u njegovoj kolekciji. Jasminka Poklečki Stošić i Vesna Jurić Bulatović zahvalile su se na saradnji i realizaciji projekta, a zvanično otvarajući izložbu Vesna Pusin, u ime grada Zagreba i u svoje lično ime, poželela je da obe države imaju isto tako dobru saradnju na svim poljima, kao što je imaju u kulturi, jer ona otvara sva vrata i nudi zadovoljstvo, koje imaju i slike pred nama.

Međumuzejska saradnja Srbije i Hrvatske

Izložba je deo sveobuhvatnog projekta razmene izložbi između Srbije i Hrvatske: paralelno sa predstavljanjem kolekcije Pavla Beljanskog u Zagrebu, u Spomen- zbirci „Pavla Beljanskog“ biće realizovana izložba „Miroslav Kraljević i sledbenici“ iz zbirke zagrebačke „Moderne galerije“ (od 3. decembra 2015. do 21. februara 2016). Ideja o međumuzejskoj saradnji institucija koje spadaju među najznačajnije nacionalne čuvare baštine važna je za kulturu obe zemlje, kako za sagledavanje kulturnih tokova u regionu tako i za celokupnu evropsku istoriju umetnosti. Cilj obe izložbe jeste da se komparativnim pristupom sagleda i prikaže stvaralaštvo na jugoslovenskim prostorima između dva svetska rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari