Potpredsednik Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Mihalj NJilaš izneo je podatke u vezi sa početkom školske 2015/16. godine u Vojvodini.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

On je naveo da je nastava 1. septembra počela za oko 232.977 đaka širom pokrajine, u 45 lokalnih samouprava, u 44 predškolske ustanove, 383 osnovne i u 131 srednjoj školi. Istakao je i to da su sve naše ustanove spremne za početak škole, jer su u proteklom periodu uradile neophodne i opsežne pripreme.

– Sve što je potrebno u okviru svojih nadležnosti, učinili su ministarstvo, lokalne samouprave, nacionalni saveti – kad je reč o obrazovanju pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica, kao i sam pokrajinski sekretarijat – rekao je NJilaš.

Resorni sekretar naveo je da na teritoriji AP Vojvodine postoje 44 predškolske ustanove u 38 opština i šest gradova (Novi Sad, Sombor, Pančevo, Zrenjanin, Subotica i Sremska Mitrovica). Obavezni pripremni predškolski program ove školske godine pohađa manje polaznika nego prošle godine (za 509), čime se nastavlja trend smanjenja broja upisane dece za oko tri odsto. Kad je reč o osnovnom obrazovanju, na teritoriji svih 45 jedinica lokalne samouprave u AP Vojvodini, nastava se sprovodi u 383 javne osnovne škole. Od toga, 345 škola jesu redovne obavezne osnovne škole, posebnih osnovnih škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju ima trinaest, osnovnih muzičkih škola – dvadeset jedna, te dve osnovne baletske škole i dve posebne škole za osnovno obrazovanje i vaspitanje odraslih. Pored nabrojanih 345 matičnih škola, obrazovno-vaspitni program realizuje se i u 200 izdvojenih odeljenja.

U školskoj 2015/16, nastava u državnim srednjim školama odvija se u 121 školi, u 40 jedinica lokalne samouprave. Takođe, nastava se izvodi u 25 gimnazija, 75 stručnih škola, 11 mešovitih škola i 10 umetničkih škola, na srpskom jeziku i na pet manjinskih jezika – mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku.

Osnovne i srednje škole u kojima se realizuje nastava na jezicima nacionalnih zajednica, a koje nemaju dovoljan broj učenika za otvaranje posebnih odeljenja, u obavezi su da se obrate Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice radi saglasnosti za otvaranje odeljenja za manje od petnaest učenika.

– U ovom trenutku, naš sekretarijat dobio je zahteve iz ukupno 64 osnovne i srednje škole (53 osnovne škole i 11 srednjih škola) za formiranje ovakvih odeljenja u školskoj 2015/16. godini – kazao je NJilaš.

Uspešan projekat bilingvalne nastave

Resorni sekretar posebno je istakao projekat bilingvalne nastave koji se godinama uspešno sprovodi u Vojvodini.

– Projekat bilingvalne nastave sprovodi se na srpsko-engleskom, srpsko-nemačkom, srpsko-francuskom jeziku, a u postupku je sprovođenje bilingvalne nastave i na jezicima nacionalnih manjina i na engleskom jeziku. Interesovanje roditelja za ovaj vid obrazovanja sve je veće – podvukao je NJilaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari