Sutra u Novom Sadu u Kongresnoj sali hotela „Putnik“ od 10 sati počinje dvodnevna Međunarodna konferencija u organizaciji Arhiva Vojvodine „Arhiv, mediji i kultura sećanja u Prvom svetskom ratu“.


Povodom obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, Arhiv Vojvodine, ustanova kulture od nacionalnog značaja, u saradnji sa časopisom za savremenu kulturu Vojvodine „Nova misao“, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, organizator je i domaćin ove stručno-naučne Međunarodne konferencije.

Na ovaj način, Arhiv kao nosilac projekta „Vreme – sećanje – identitet – arhiv“, počinje realizaciju ovog važnog međunarodnog projekta.

-Cilj ovog projekta je valorizacija i uloga arhivske građe, kao i komparativna analiza u domaćim i stranim medijima delovanja i uloge medija u jednom konkretnom istorijskom događaju. Takođe, analiza uloge svih faktora koji utiču na različita sagledavanja i tumačenja istorijskih događaja i procesa. Time doprinosimo nacionalnom obeležavanju ovog jubileja, ali i popularizaciji arhivske građe i uloge arhiva i medija u negovanju kulture sećanja, koja će uticati na odnos šire zajednice prema kulturnom nasleđu, poznavanje i razumevanje događaja iz nacionalne i evropske istorije, rekao je za Danas Branimir Andrić, direktor Arhiva Vojvodine koji je istakao da će na konferenciji biti premijerno predstavljena i knjiga u elektronskoj formi „Zapovedništvo utvrđenog mesta Petrovaradin – Novi Sad 1914-15“, prvi put prevedena sa mađarskog jezika.

Rad dvodnevne Međunarodne konferencije će se odvijati u sesijama, u kojima će učestvovati 29 stručnjaka iz zemlje i inostranstva koji će izložiti svoje stručne, naučne ili pregledne radove, a svaku sesiju će voditi moderator koji će posle izlaganja stručnih, naučnih ili preglednih radova, voditi diskusiju. Jezik izlagača iz inostranstva će biti engleski, i učesnici i gosti će imati obezbeđen simultani prevod.

Sutra će, nakon pozdravne reči, prvi govoriti Duško Radosavljević na temu „Socijaldemokratske partije južnoslovenskih zemalja tokom Prvog svetskog rata“, a zatim slede izlaganja Predraga Vajagića, („Mobilizacija nacije – propaganda u Velikom ratu“, Filipa Krčmara („Aranka Balint: Početak Prvog svetskog rata u svetlu velikobečkerečke štampe“), Danijele Branković („Petrovaradin u Prvom svetskom ratu – cenzura i zaplena antimonarhistički orijentisane štampe“), Vladimira Kaljevića („Glas Crnogorca o prvim mesecima Velikog rata 1914. godine“) i drugih.

Drugog dana Međunarodne konferencije, pored dve sesije predavanja, u 12 sati će biti organizovana projekcija dokumentarnog filma „Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914-1918“, kao i promocija istoimene knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari