Obeležavanje 150-godišnjice slovačke štampe u Vojvodini počinje danas i biće propraćeno kroz niz manifestacija u naredna tri dana. Od 10 sati u foajeu „Studija M“ biće otvorena izložba o istoriji slovačke štampe, a potom i međunarodna naučno-stručna konferencija.

Od 17.30 će u zgradi Dnevnika biti predstavljena izložba fotografija „Lica“ Ota Filipa, a od 20.00 časova biće održana svečana akademija povodom istorijskih jubileja slovačke štampe u prostorijama nedeljnika „Hlas ljudu“. Istovremeno, javnosti će biti predstavljen novi, savremeni format i dizajn lista „ Hlas ljudu“, koji će se ubuduće pripremati u štampariji u Bačkom Petrovcu.

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Ana Tomanova Makanova, koja je i predsednica Nacionalnog saveta Slovaka, kazala je da je u 19. veku bilo čak devet časopisa na slovačkom, a do danas ukupno 44 izdanja.

– Taj arhiv je vredan pomena i ponosa, zbog čega danas imamo čast i mogućnost da ovaj jubilej obeležimo na poseban način. Ovde danas na jednom mestu imamo svedočanstvo o velikoj i dugoj tradiciji očuvanja jezika, pisma i kulture slovačke nacionalne zajednice – rekla je Ana Tomanova Makanova.

Obeležavanje ovog jubileja je pomogao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

– Vojvodina je šarolika lepeza, poput duge, sa bezbroj boja, koja svaka za sebe označava po jednu naciju, a opet sve zajedno žive na jednom prostoru i neguju svoje dobro očuvane odnose. Obeležavanje 150 godina štampe na jeziku nacionalne zajednice je dug vremenski period, kao i obeležavanje 70 godina izdavanja časopisa „Hlas ljudu“, sa 4.600 brojeva, gde svako treće domaćinstvo čita i informiše se iz njega, govori o poverenju i postojanosti tog časopisa – kazao je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić.

Nekoliko manifestacija biće održano i u subotu. Ispred zgrade štamparije u Bačkom Petrovcu biće otkrivena spomen-ploča na štamparskoj mašini, na kojoj je 19. oktobra 1944. godine izašao prvi broj lista „Hlas ljudu“, nakon čega će se simbolično zasaditi „zorničkine lipe“ ispred zgrade štamparije i obaviti krštenje knjige „Hodnota tvorcu“ u štampariji u Bačkom Petrovcu.

Velika tradicija

Jednu od najstarijih biblioteka u Vojvodini osnovali su Slovaci 1842. godine. Biblioteka „Štefan Homola“ u Bačkom Petrovcu danas ima fond od 40.000 knjiga. Tu je i Zavičajna zbirka vojvođanskih Slovaka sa oko 5.000 knjiga i periodičnih publikacija na slovačkom jeziku, a u Zbirci stare i retke knjige se čuva najstarija knjiga iz 1690. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari