Velika sala Skupštine AP Vojvodine u subotu je do poslednjeg mesta bila ispunjena nastavnicima fizičkog vaspitanja, učiteljicama i učiteljima, direktorima škola, predstavnicima lokalnih samouprava koji su prisustvovali stručnoj akreditovanoj konferenciji „Aktivne škole“, koju je organizovalo Društvo pedagoga fizičkog vaspitanja Vojvodine pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.


Na samom početku konferencije koja je imala za cilj da upozna javnost sa programom „Aktivne škole“, koji je aktivnost Strategije razvoja školskog sporta, prisutnima se obradila pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić, koja se zahvalila prisutnima na velikom odzivu i bliže objasnila šta ovaj vrlo važan program podrazumeva.

– Program „Aktivne škole“ jedan je od ciljeva Strategije razvoja školskog sporta u AP Vojvodini i akcionog plana koja je u vojvođanskom parlamentu usvojena svim podignutim rukama u decembru prošle godine. Ovaj program je jedna od tri mera koje su po Akcionom planu trebalo da se zaključe ove godine.

Prva je bila sačinjavanje baze podataka svih osnovnih škola, drugi je bio revitalizacija SOŠOV-a, i kao kruna svega toga došao nam je program „Aktivne škole“, koji je zapravo program promocije zdravlja u školama i to ne samo zdravlja u fizičkom i mentalnom smislu, već jedne zdrave zajednice u kojoj će svi biti uključeni počev od roditelja i dece, nastavnika i profesora pa sve do čitave lokalne zajednice. Cilj nam je da fizičko vaspitanje i vannastavne aktivnosti podignemo na nivo javnog zdravlja i to je ono sa čim se i suštinski bavi naša strategija i želimo da pokažemo da deca bar što se tiče fizičke aktivnosti ne treba da poštuju tuđe ambicije i da jure medalje, već da sutra budu zdravo i radno sposobno stanovništvo.

Upravo i tome služi predmet fizičko vaspitanje, koji je jedini predmet, pored predmeta maternjeg jezika, koji ima kontinuitet kroz čitavo školovanje i obavezan je. Baš zbog toga ne treba da tražimo talente na nastavi, nego da sva deca koja nikada neće postati sportisti i koja se nikada neće takmičiti imaju mesto u svojoj školskoj zajednici i budu zdravi i da na taj način preveniraju drastične posledice na koje ukazuju zdravstvene statistike u našoj zemlji, a to je da je sve više obolelih od kardiovaskularnih bolesti – rekla je resorna sekretarka i dodala primer kako će se program realizovati u školama.

– Kroz realizaciju programa „Aktivne škole“ sve slobodno vreme koje je van nastave fizičkog vaspitanja i vannastavnih aktivnosti u smislu sekcija biće dopunjeno dodatnim sadržajima. Kada kažemo sve slobodno vreme, mislimo na primer na veliki odmor koji treba da bude aktivan veliki odmor, a ne da deca koja su sedela dva časa izađu napolje i ponovo sede. Dakle, dežurni učenici treba da imaju sportske rekvizite, dežurni nastavnici treba da im pomognu da organizuju da sam odmor bude aktivan kroz niz vežbi koje će sa njima raditi. Drugo, tokom letnjeg i zimskog raspusta, školska zajednica treba da obezbedi deci da što kvalitetnije iskoriste to vreme i da im pruži dodatne sadržaje, da deca ne beže iz sala i škola ili da ih neko odatle tera jer sala treba nekom drugom već da đaci jedva čekaju da odu u tu školu koja treba da bude bezbedno i sigurno mesto za njih – rekla je pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Tepić.

Prisutnima su se na otvaranju same konferencije obratili i dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja gospodin prof. dr Dejan Madić i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine doc. dr Vladimir Petrović, koji su se složili da je najvažnije baviti se fizičkom aktivnošću od malih nogu i da je škola upravo to mesto gde bi najviše moralo da se radi na prevenciji bolesti. Zašto je važno za školu da postane „Aktivna škola“ prisutnima su objasnile i prof. dr Marija Jevtić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, kao i prof. dr Višnja Đorđić, koje su i članice akreditacionog tela „Aktivne škole“.

Novi sajt na internetu

Podsekretarka pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu Aleksandra Ristić predstavila je učesnicima konferencije novi sajt koji će biti sredstvo komunikacije između akreditacionog tela i škola, ali na kome će se moći naći i niz drugih potrebnih informacija kao i novi naučnih radova koji će se ticati fizičkog vaspitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari