Na Međunarodni dan ljudskih prava u Pozorišnom klubu „Zeleno zvono“ u Zrenjaninu obeleženo je deset godina Pokreta „Novi optimizam“, programom koji je bio posvećen ovogodišnjem laureatu nagrade „Dobar primer Novog optimizma“, koja se već pet godina dodeljuje upravo na taj dan.


Ovogodišnja nagrada posthumno je dodeljena Mirku Đorđeviću, esejisti i prevodiocu, koji je preminuo u aprilu ove godine, a nagradu je primio njegov sin Aleksandar Saša Đorđević. Mirko Đorđević je, osim što je bio važan za ovo društvo kao mislilac i esejista, bio je važan i za Pokret „Novi optimizam“, jer je bio potpredsednik ovog pokreta, kako bi sam voleo da kaže, „bez ograničenja mandata!“. I Pokret „Novi optimizam“ mu se zaista odužio na najprimereniji način, ne samo nagradom, već i jednim izuzetno osmišljenim programom koji je publici predstavio Mirka Đorđevića na pravi način.

Dodela nagrade bila je prilika da se priredi omaž Mirku Đorđeviću i da ga se sete najbliži prijatelji i saradnici, kao i svi oni koji su godinama slušali i čitali njegove reči. Na događaju su govorili Zlatko Paković, koji je pročitao obrazloženje zbog čega nagrada pripada upravo Mirku Đorđeviću, zatim Dragan Todorović, novinar „Vremena“ i prošlogodišnji laureat nagrade „Dobar primer Novog optimizma“, Nebojša Popov, urednik lista „Republika“, Pavel Domonji, nekadašnji predstavnik Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Dragan Stojković, izdavač MOSTART-a, kao i Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine, koji je u izdavačkoj kući „Cenzura“ objavio dve knjige Mirka Đorđevića.

Glumica Novosadskog pozorišta Emina Elor čitala je citate iz eseja Mirka Đorđevića, a priređena je izložba Mirkovih fotografija, pisama, eseja i knjiga.

Na kraju, govorio je osnivač Pokreta „Novi optimizam“ Branislav Grubački Guta, koji je istakao da posle deset godina „Novi optimizam“ preispituje sopstvenu poziciju, ali i društvo u kome se nalazi. Grubački je konstatovao da je kako pokretu, tako i društvu, potreban Novi početak, a da je to, po mišljenju onih okupljenih oko Pokreta „Novi optimizam“, Nova solidarnost – solidarnost koja je mnogo više od kratkoročne, iako dragocene pomoći. „Nova solidarnost podrazumeva iskrenu brigu i saosećanje, otvorenost i pažljivo slušanje drugog, kao i jačanje veza među ljudima i organizacijama koje nastavljaju jače i solidarnije da se bore za ljubav, slobodu i za ljudska prava“, istakao je Branislav Grubački.

Grubački – Podvlačenje crte

„Protekle godine jasno smo poručili da su iskrena briga za druge i solidarnost ključne kako za Novi optimizam tako i za društvo u kome živimo. Konstatujemo da je naše društvo duboko ruinirano i bolesno, ali da ta bolest nije neizlečiva. Iz ličnog iskustva kažem da je za ozdravljenje potrebna svest o tome da si bolestan, volja da se ozdravi, ali je od neprocenjive važnosti solidarnost i empatija ljudi oko tebe. Potrebno je da podvučemo crtu. Citirao bih Srđu Popovića, koji je u emisiji Peščanika „Nova crkva“ iz 2009. izgovorio, između ostalih, i ove reči, koje odzvanjaju u sećanju već više od pet godina: „Niko ne može preživeti sam. I jedina moja nada je da to može da dođe odozdo i da bi ovde bio potrebniji od svake partije neki duhovni pokret, neka crkva koja ne postoji, nova crkva koja bi išla okolo i podsećala ljude da pre svega treba da se vole, a posle ćemo sve lako.“ U duhu lika i dela našeg nezamenjivog potpredsednika Mirka Đorđevića, i u duhu ove misli Srđe Popovića, za Novi početak kandidujemo Novu solidarnost, solidarnost koja podrazumeva iskrenu brigu i saosećanje, otvorenost i pažljivo slušanje drugog“, rekao je, između ostalog, Branislav Grubački.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari