Potpredsednik „Pokrajinske vlade“ i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, potpisao je ugovore sa predstavnicima 14 lokalnih samouprava u AP Vojvodini, koji su namenjeni dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje podrške obrazovanju romske dece uzrasta od 5. do 8. razreda osnove škole.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 Vrednost konkursa je dva miliona dinara, a ukupno će 1.565 mališana romske nacionalnosti imati benefite u obrazovanju, zahvaljujući tome što su njihove lokalne samouprave konkurisale za ova sredstva. U ovom programu sa pola sredstava učestvuju lokalne samouprave, koje su konkurisale za ovu vrstu pomoći, što su učinile Bela Crkva, Kovin, Kikinda, Pećinci, Subotica, Ruma Žitište, Odzaci, Srbobranu, Plandište, Bač, Bački Petrovac, Ada i Senta. Vasin je prilikom potpisivanja ovih ugovora u „Pokrajinskoj vladi“, zahvalio predstavnicima lokalnih samouprava, koji su umeli da prepoznaju značaj ovog konkursa, koji treba da omogući olakšice u školovanju romskih osnovaca u njihovim sredinama.

– Sigurno je da će ovaj novac, koji čini skroman iznos, poslužiti svrsi i da će se deo romskih mališana, koji se mogu uklopiti u ovaj iznos, iskoristiti šansu da na ovaj način dobiju nove udžbenike i školski pribor, što će im olakšati upis u naredni razred u ovoj školskoj godini. Zadovoljstvo je pratiti događaje sektora za unapređivanje položaja romske populacije, jer se u okviru konkursa sa malim iznosima sredstava, postižu veliki efekti – kazao je resorni sekretar. Vasin je naglasio odliku „Sekretarijata“ da se ne daju velike subvencije, jer ne postoje velika sredstva na raspolaganju, ali i bitnost iskorišćavanja sredstava na najracionalniji način.

– Već u prvoj polovini ove godine, više od 800 malih i srednjih preduzeća, mikropreduzeća, udruženja građana i nevladinih organizacija koristilo je neku od subvencija našeg „Sekretarijata“. Među njima su i organizacije koje su koristile konkurse za javne radove u okviru pomoći romskoj nacionalnoj zajednici, otvaranje radnih mesta za koordinatora za romska pitanja, kao i ovaj današnji, čiji su efekti značajno veći od iznosa sredstava koji im je namenjen, što je i najveća dragocenost ovih efekata – zaključio je on.

Direktor „Kancelarije za inkluzuju Roma“, Duško Jovanović izneo je zadovoljstvo što je, kako je naglasio romski problem prevazišao granice Srbije i što je u okviru EU, romsko pitanje pod prioritetom u smislu da je reč o zajednica koja je na ivici egzistencije. Stoga su značajni napori EU, koje čini da se ovakav položaj romske zajednice promeni, rekao je Jovanović. On je naveo da je obrazovanje pogotovo važan činilac za Rome, i istakao da samo obrazovan čovek može danas biti konkurentan na tržištu rada i da nađe svoje mesto u društvu, zahvalivši se tako lokalnim samoupravama koje su pokazale razumevanje i prepoznale ovu činjenicu od ogromnog značaja i za romsku populaciju.

Pomagati bez obzira na količinu sredstava

Miroslav Vasin naglasio je da „Pokrajinska vlada“ želi da pomogne i da je to moguće, čak i kad su sredstva manja.

– Ovo je mudar način ulaganja, jer lako je kad imate velika sredstva na raspolaganju, ali je pravo umeće to učiniti sa malim sredstvima. Sa druge strane, šaljemo i poruku da su lokalne samouprave koje su konkurisale za ovu pomoć shvatile značaj koji ima pomoć za decu iz najugroženije nacionalne zajednice. Ujedno, ovo je i poziv drugima da se priključe ovim akcijama – predočio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari