Presek projekata koji su realizovani u vremenskom periodu 2007-2013. godina, uradilo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, kako bismo videli šta je rezultat 120 miliona evra evropskih sredstava, koliko je Vojvodina uspela da primi i potroši u tom periodu – rekao je pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski na konferenciji za novinare, povodom projekta Pregled, analiza i predstavljanje realizovanih projekata lokalnih samouprava na teritoriji AP Vojvodine finansiranih od strane EU u programskom periodu 2007-2013.


Po njegovim rečima, dva su razloga zašto je to danas važno. Prvi da bismo imali analizu i shvatili potencijal evropskih fondova, a drugi da bismo se pripremili za period koji je pred nama, od 2014. do 2020. godine.

– Sredstva iz tog finansijskog perioda počeće da se koriste već krajem ove godine, što znači da je priprema projekata već uveliko u toku – istakao je Bugarski, i dodao da je potrebno početi sa pripremama na vreme, jer je to jedina odgovorna politika.

– Mi smo sistemski počeli da gradimo taj kapacitet, kroz Fond Evropski poslovi, u okviru koga imamo Akademiju, gde ljudi iz administracija gradova i opština i organizacija civilnog društva imaju priliku da prođu dvosemestralnu obuku i nauče da razmišljaju u skladu sa matricom Evropske unije. Paralelno sa tim gradimo finansijski kapacitet, kako bi lokalne samouprave mogle u budućnosti da finansiraju veće projekte, jer će sa procesom približavanja EU sredstva biti sve veća – naglasio je sekretar Bugarski.

Kad je reč o velikim infrastrukturnim projektima, prema rečima Bugarskog, neke lokalne samouprave rešavale su pitanje saobraćajne infrastrukture, neke prethodnih preduslova potrebnih za vodosnabdevanje, dok su druge rešavale pitanje atmosferske kanalizacije, izgradile svoje administrativne kapacitete, i stvarale preduslove za razvoj sporta ili investicije u oblasti kulture. Značajne stvari desile su se u oblasti zdravstva, kao što je saradnja bolnica u Vršcu i Temišvaru, po principu telemedicine.

Po rečima predsednika Izvršnog odbora NDNV Nedima Sejdinovića, u istraživanju koje je sprovelo NDNV, različita su iskustva.

– Neke lokalne samouprave znale su šta su radile u periodu od 2007. do 2013, u smislu realizacije evropskih projekata, dok je kod nekih situacija teška, jer imaju veoma niske stručne kapacitete i veoma često nemaju vremena da odgovaraju na postavljena pitanja, ali nemaju ni svest o značaju evropskih projekata finansiranih iz evropskih fondova. Jedina lokalna samouprava koja je bila dosledna u tome da ne učestvuje u našem projektu je opština Titel, jer su odbijali saradnju i to je po našim saznanjima lokalna samouprava koja nije realizovala ni jedan evropski projekat. Ono što ostaje je pitanje, da li će građani protestovati kod svojih vlasti zbog neiskorišćenih mogućnosti – istakao je Nedim Sejdinović, predsednik Izvršnog odbora NDNV.

Na konferenciji su govorili i predsednik NDNV Dinko Gruhonjić i jedna od autorki publikacije i medijska analitičarka Žužana Serenčeš. Tokom skupa prezentovani su detaljniji rezultati ovog pionirskog projekta i promovisana je knjiga Evropa u Vojvodini, koja je objavljena u izdanju Nezavisnog društva novinara Vojvodine, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari