U velikoj sali Skupštine AP Vojvodine danas od 9.30 biće održan 5. Međunarodni energetski forum, pod nazivom „Biomasa: Najveći izvor obnovljive energije u Evropi i Srbiji“.


Organizatori Foruma su Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine i Centralno-evropski razvojni forum (CEDEF), a Republika Mađarska je zemlja partner u realizaciji ovog foruma.

Ciljevi Foruma su ukazivanje na značaj biomase kao obnovljivog izvora energije, kao i na prednosti koje upotreba ovog izvora energije donosi. Prvenstveno je reč o zaštiti životne sredine, povećanju energetske efikasnosti i smanjenju troškova na nivou celog društva. Takođe, namera organizatora je predočavanje velikih potencijala koje Srbija poseduje u izvorima biomase, kao i problemi zbog kojih je ovaj sektor na nezavidnom nivou, te dolazak do preporuka i teorijskih i praktičnih rešenja koja će pomoći da se intenzivira upotreba biomase i da se biomasa koristi efikasnije.

– Forum predstavlja izuzetnu priliku za predstavljanje naprednih tehnologija u proizvodnji i upotrebi biomase u zemlji, regionu i EU, kao i načinima unapređenja ovih tehnologija u Srbiji. Ovom prilikom sagledavaće se načini kako da se subvencijama, kreditima i različitim načinima finansiranja, utiče na povećanje interesovanja i investicija u upotrebu biomase – navodi se u saopštenju organizatora.

Takođe, na Forumu će biti prezentovani rezultati realizovanih projekata, za koje su sredstva izdvojena iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari