Komentari: 1
Ostavite komentar
Ocena: 5.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..

07/02/2012 18:42

Knjiga koja je u Italiji srušila još jedan tabu

Sve o mojoj baki

Autor: Vladimir Matković

O tome se uglavnom ne priča, malo je onih koji javno o takvim stvarima hoće javno, jasno i glasno da progovore. Strah od ismevanja i odbacivanja rodbine i prijatelja možda i jeste ključni razlog tišine. Reč je o vođenju ljubavi u trećem životnom dobu, u sedamdesetim i poznijim godinama života. Potreba da se o tome govori sve je izraženija.

Zato se italijanska novinarka Vana Vanučini poduhvatila ozbiljnog istraživanja i napisala knjigu „Ljubav u sedamdesetoj“ koja je prošle nedelje izašla u Italiji. Nema ozbiljnije kulturne rubrike u tamošnjoj štampi koja joj nije posvetila barem nekoliko redova, a u slučaju rimske „Republike“ posvećena joj je cela strana.

Vanučinijeva je tako svesno otvorila raspravu o mestu starijih ljudi u italijanskom društvu, koje je poput većine razvijenih evropskih društava, sve starije. Ukazala je na ono o čemu se ćuti: potrebi za ljubavlju.

Prema njenim rečima sve više muškaraca i žena u poznijim godinama biva uključeno u revoluciju ljubavi. Pred nama je potpuno novi društveni fenomen: o ljubavi i seksualnosti u trećem dobu se počelo otvoreno promišljati, razmišljati, ali i govoriti. Nema sumnje da su i nove tehnologije poput interneta, mobilnih telefona i ostali tehnološki izumi tome doprineli. Autorka je sakupila ispovesti nekoliko desetina žena i muškaraca i ukrstila ih sa mišljenjima stručnjaka: psihologa, sociologa, lekara.

Na ovim prostorima je u svojoj autobiografiji o vođenju ljubavi u starosti progovorila hrvatski dramaturg gospođa Mani Gotovac. Njena sadržajna i interesantna knjiga o životnim samospoznajama je pored nekoliko pozitivnih književnih kritika utonula u zaborav. Navedeni i mnogi drugi primeri postavlja još jedno pitanje. Koliko godina treba da ima ljubavnik? Za starije muškarce, je, misli Vanučijeva, potpuno prihvatljivo da budu u društvu mlađih žena, dok je za žene u poznijem životnom uživanje u seksu nešto što nije već stolećima dozvoljeno i predstavlja tabu. Takve žene protiv svoje slobodne volje bivaju obeležene i nažalost, nijedan evropski jezik ih ne naziva lepim imenicama.

Odakle onda potreba da se ovaj tabu sruši? Vana Vanuči ukazuje na bitnu činjenicu. Sadašnje bake se ni u starenju ne odriču svojih legitimnih želja, neke su nažalost rano ostale udovice. Ali ono što jeste ključno je to da su današnje sedamdesetogodišnjakinje bile mlade u doba buđenja feminističkog pokreta i sveopšteg oslobađanja i emancipacije žena. Onda i ne čudi što se ceo odnos prema rođenoj deci, unucima, pa i seksualnosti potpuno razlikuje od onoga čemu su ih učile njihove majke i bake.

Lekari tako upozoravaju da izborano i opušteno telo nije prepreka za seksualni život. Mnogo je parova koji su i u trećem dobu seksualno aktivni, naravno u skladu sa godinama: niko ne očekuje da vode ljubav kao dvadesetogodišnjaci podseća Vanučijeva. Ljubav i seksualnost kao njen neodvojivi deo postaju promišljeniji i zreliji.

Predrasuda nažalost ima još uvek. Ali, ima mnogo načina da se o zreloj ljubavi progovori. Tako će se pomoći i svima i starijim osobama, ali i onima koji žive sa njima ili pored njih. Ovakve knjige ključ su boljeg razumevanja među generacijama. Stariji tako imaju puno pravo da vole i budu voljeni, a mladi su dužni da realnost vođenja ljubavi u starosti prihvate umesto da podležu seksističkim predrasudama. Knjiga Vane Vanučini je, kako se čini, tek početak. Važno je da je međugeneracijski dijalog ipak počeo.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (1)

budimir pejakovic,63god.budimir pejakovic,63god. | 11/02/2012 10:57

Broj preporuka: 0 Preporuči Predloži za brisanje

Italija je kolevka svetske kulture,pa temu koju pametan covek pametno objasni,pomaze ljudima koji su u godinama.Kod nas,svaka cast izuzetcima,kad dobijes prvo unuce,,umro,, si.Zdrav covek moze imati seks i u dubokoj starosti,kao i zena,ali mi smo ti koji ce mo to,uz svog partnera,to i uraditi.Nisam rekao namerno zena,jer 99% njih odbijaju kontakt.Pametan to mudro ,,regulise,,pa je opet mir u kuci.