Site name

Objavljen Kodeks za onlajn medije

Savet za štampu obajvio je danas Smernice za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju.

1

Piše: B. C.

Beograd 30. novembar 2016. 15:23

Foto: FreeImages / zizzy0104

Kako je navedeno na predstavljanju, ovajh dokument je prevashodno namenjen novinarima i medijima koji su dostupni onlajn, ali je primenljiv i na druge forme izražavanja na internetu gde se na različitim platformama plasiraju urednički oblikovani medijski sadržaji.

Cilj je da se razjasne brojne nedoumice koje se odnose na primenu standarda dužne novinarske pažnje, odnosa prema izvorima informacija, načina na koji se prenose medijski sadržaji, poštovanja privatnosti, poštovanja autorstva i na druga važna pitanja uređena Kodeksom.

Kako su poručili iz Saveta za štampu, narednih dana će po nekoliko primeraka biti dostavljeno redakcijama, a od danas je u elektronskoj formi dostupan i na sajtu ovog samoregulatornog tela.

Dokument možete preuzeti s ovog linka.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dejan R. Popovic, dipl. inz.

30. novembar 2016.

Iizraz "mediji", u smislu Statuta Savet za štampu (clan 8. stav 4), podrazumeva štampane medije i njihova izdanja na svim platformama, novinske agencije i informativne portale. Pod "medijem" se u smislu Zakona o javnom informisanju i medijima (clan 29. stav 2) naročito podrazumevaju dnevne i periodične novine, servis novinske agencije, radio-program i televizijski program i elektronska izdanja tih medija, kao i samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovane internet stranice ili internet portali), a koji su registrovani u Registru medija, u skladu sa ovim zakonom. "Mediji", u smislu ovog zakona (clan 30. stav 2) nisu: platforme, poput internet foruma, društvenih mreža i drugih platformi koje omogućavaju slobodnu razmenu informacija, ideja i mišljenja njenih članova, niti bilo koja druga samostalna elektronska publikacija, poput blogova, veb-prezentacija i sličnih elektronskih prezentacija, osim ako nisu registrovane u Registru medija, u skladu sa ovim zakonom. Medjutim, ni u Statutu ni u Zakonu se ne upotrebljava niti definise izraz "onlajn medij" i "onlajn okruženje". Primera radi, naslov nasih najstajih novina na "vebu" kombinovano (na cirilici latinic) glasi: "Политика Online".