Site name

Policija je predhodnog dana sprovodila postupak prinudnog iseljenja majke sa malom decom, za danas najavljen novi skup građana ispred opštine Vračar u 13 sati

Njegoševa: Porodici dat rok od osam dana da iseli stvari

Porodici Petrović, čije su iseljenje iz stana u Njegoševoj ulici u Beogradu juče pokušavale do kasne večeri da spreče desetine građana, dat je rok od osam dana da se iznese stvari iz stana. To je saopštila grupa građana koja je učestvovala u sprečavanju iseljenja.

9

Piše: S. M.

Beograd 06. oktobar 2017. 09:10

Foto: S.M.

Brava na stanu je zamenjena, ali zbog okupljenih građana na ulici, stvari nisu iznete i porodici je dat rok od 8 dana da ih odatle iznesu. Za danas je najavljen novi skup građana ispred opštine Vračar u 13 sati.

Snežani Petrović, majci sa petogodišnjom ćerkom i sinom od 10 meseci juče je počelo prinudno iseljenje iz stana u Njegoševoj ulici. Izvršiteljka zadužena za popis stvari pretila je majci oduzimanjem dece ukoliko dobrovoljno ne napusti stan.

Policija je stigla oko 10 časova i zatvorila prilaz zgradi 65 u Njegoševoj ulici ne dozvoljavajući nikome da se približi. Građani koji su želeli da podrže sugrađanku stigli su oko 11 časova, a protest što se majka sa malom decom izbacuje na ulicu produžio se do večernjih sati i broj okupljenih je stalno rastao.

Prijateljica Jelena, jedina je uspela da uđe u stan, zatorivši vrata preko ruke policajca koji je nasilno pokušao da provali unutra. Čovek koji potražuje stan, po zanimanju advokat, već je dobio dva druga stana, od grada, kako bi ostavio porodicu Petrović na mestu na kome žive od Drugog svetskog rata. Sporni stan u Njegoševoj vodi se na Snežaninu svekrvu gde žive kao "zaštićeni stanari", a u zamenu za njega dali su dva manja stana, kako objašnjava Snežanina prijateljica.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd pozvala je preko Facebook-a ljude da se okupe u što većem broju u Njegoševoj 65, kako bi zaustavili nasilno izbacivanje porodice na ulicu.

Snežani i deci nije obezbeđen drugi smeštaj, već kako saznajemo prema navodima drugarice Jelene, obezbeđena im je garaža u kojoj mogu držati stvari narednih deset dana.

Policajci su okupljenoj masi rekli da neće upotrebljavati nikakvu silu, ali se neće ni povlačiti sa ulaza u zgradu.

Građanka Milena Repajić koja se priključila blokadi iseljenja, rekla je da su doneti šatori i da je kamion za selidbu ispred zgrade blokiran, i da narod ne planira da napusti ovu lokaciju dokle god treba.

Komšiluk je revoltiran čitavim razvojem događaja jer su i oni bili legitimisani tokom jučerašnjeg dana. Kako bi izrazili solidarnost sa porodicom Petrović, ubacivali su ceduljice na njihovu terasu sa porukama podrške.

povezane vesti

komentari (9)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Zivkovic aleksandra

05. oktobar 2017.

Zasto mi se cini da od te akcije komsija i ostalih nema nista. Sada sam procitala vest, legla sam i necu ustati. Imam 62 god. I umorna sam od svega u ovom gradu gde mi je i otac rodjen. .ima li kraja mucenju ljudi u slobodi i blagostanju nasem. 05. 10. 2017.

Milena

06. oktobar 2017.

Kako smeju to da rade? Imaju novac za svakojake gluposti, a za te ljude nema resenja.

Дуле

06. oktobar 2017.

Вести у новинама су нејасне и контрадикторне. Можете ли да објавите да ли је стан откупљен из друштвене својине од стране носиоца станарског права или није? Ако јесте, онда се ради о атаку на приватну имовину који је по свим законима и уставу забрањен. Пошто откупљени стан прешао у њихову приватну својиму по тада важећим прописима, некадашњи власник стана би евентуалну надокнаду могао једино да тражи од државе, никако од нових власника. Сасвим је друга ствар ако стан није откупљен него је остао у друштвеној/државној својини а дотадашњи носиоци станарског права добили статус закупаца стана. Још ако је стан реституцијом враћен некадашњим власницима, онда је ружна ствар која се догађа у Његошевој 65 директна последица пуча из 2000. године. Зар нисмо баш због тога лупали у шерпе?

baka

06. oktobar 2017.

Zalostan primer kako Vucic i ekipa ili ne shvataju ili, sto je verovatnije, NECE da shvate principe DEMOKRATSKOG uredjenja i kapitalizma. Za njih je privatno vlasnistvo SAMO ono sto poseduju oni i njihova ekipa. Sve ostalo je Alajbegova slama koja se moze rasipati, unistavati i pljackati bez ikakvih posledica. Mozda biste mogli da proverite koliko je advokata sa debelim vezama za male pare od naslednika "otkupilo" imovinu, a onda je prodaju za debele pare i unesrecuju one koji je koriste vec decenijama.

Ranko Rodić

06. oktobar 2017.

Snežanina svekrva jeste bila zaštićeni stanar (bez znakova navoda) ali Snežana taj status NEMA po odluci suda. Vreme je da se u ovoj napaćenoj zemlji sa više poštovanja odnosimo prema pravosnažnim sudskim presudama.

bole

06. oktobar 2017.

Da li mi kao država želimo da budemo pravna država? Ako želimo, onda neka se sprovode odluke koje su nadležni državni organi doneli!

Gojko

06. oktobar 2017.

Ako ce Tomu i Dragicu da iseli sa Dedinja?Mandat mu istekaao a on tu vilu drzavnim novcem rekonstruise a nelegalne vikendice niko ne sme da rusi e to je ono jace brze bolje u propast sirotinje ili jedino moguce resenje revolucija.

Bane

06. oktobar 2017.

Ranko Rodic i bole.... Trebali ste prizivati pravnu drzavu u slucaju Vulinovog stana a pravna drzava nikad na ulicu ne moze izbaciti bebu od 10 meseci.

SEKURITI

06. oktobar 2017.

U Srbiji nema nista SIGURNO sem AVAVA,Dacica,ostali mogu da se slikaju sa Stefanovicem,za uspomenu na SIGURNOST.Siguran si sa KERAMICAROM.