Kupovina vremena pre smene članova: Da li je pokretanje inicijative Saveta REM-a Ustavnom sudu uopšte neophodno? 1foto FoNet Milica Vučković

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo je odluku da će podneti inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti odredbe novog Zakona o elektronskim medijima, koja nalaže smenu njegovih članova do 4. novembra ove godine. Sagovornici Danasa, sa druge strane, ovaj čin vide kao potpuno nepotreban.

Rok za smenu članova Saveta REM-a posledica je dogovora između novinarskih i medijskih udruženja, tadašnje premijerke Ane Brnabić i predstavnika Ministarstva informisanja i telekomunikacija tokom izmene medijskih zakona, uz posredovanje Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Delegacije EU u Srbiji i Ambasade Norveške.

Ipak, sama procedura za izbor novih članova, koja je u nadležnosti Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, još uvek nije pokrenuta.

Direktor BIRODI-a Zoran Gavrilović kaže da je za njega ključno pitanje zašto to nisu uradili kao članovi Saveta REM-a, već kao građani.

– Još u javnoj raspravi oko ovog zakonskog rešenja bilo je priče da je ovo „rešenje moguće“. Ono što je sada pitanje je kako je ovaj zakon prošao zakonodavne instance pre usvajanja, ako je imao ovu falinku, navodi Gavrilović.

Objašnjava da je ovo bila finta za međunarodnu zajednicu i novinarska udruženja koja su bila aktivni učesnici izrade zakona.

– Svega ovoga ne bi bilo da nema miga od strane izvršne vlasti, jer je REM i njegova pasivnost stub gradnje rejtinga Aleksandra Vučića bez čijeg rejtinga SNS ima više od četiri puta manji izborni rezultat. Ovim postupkom se želi odložiti izbor novih članova Saveta REM-a, zaključuje Gavrilović.

Judita Popović, nekadašnja članica Saveta REM, kaže da kada uporedimo dosadašnji rad ovog Saveta sa odredbama Ustava i Zakonom o elektronskim medijima, primetićemo veliku disproporciju u negativnom smislu.

– Notorna je činjenica, svi znamo, na koji način je Savet REM-a radio, odnosno nije radio. Cinično je da oni, koji su se pokazali u tako lošem i negativnom svetlu u pogledu zaštite zakonitosti oblasti elektronskih medija, da se obraćaju Ustavnom sudu sa inicijativom da se neka neusaglašenost uskladi. Pre svega bih postavila pitanje, šta je bilo sa usklađivanjem ponašanja i rada regulatora REM-a sa odredbama Ustava, odnosno sa medijskim zakonima, o tome nema ni reči, navodi Popović.

Ističe da je osnovno ljudsko pravo pravo na informisanje, te ponovo postavlja pitanje da li smo od REM-a dobili tu vrstu zaštite.

– Naravno da od njih to nismo dobili, taj rad, odnosno nerad, selektivna primena odredba zakona i Ustava na televizije sa nacionalnom pokrivenošću i javni servis, dali su i te kako loše rezultate po medijsku sliku i scenu Srbije. Zaista ne vidim smisao takvog obraćanja Saveta REM-a Ustavnom sudu, to je negiranje sopstvene odgovornosti za bilo šta, a pritom se traži neka ustavna zaštita ne znam ni za šta, kaže Popović.

Dodaje da nije zakonom zadovoljna, ali i da ne vidi potrebu za donošenjem novog, niti je videla potrebu za izmenama prethodnog zakona.

– Smatram da nije problem u zakonu, već u njegovoj primeni. REM nije primenjivao njegove odredbe, kao što ne primenjuje ni odredbe zakona koji je trenutno na snazi. Ne mislim da je ovo neka vest, niti da javnost nešto naročito treba da se potresa oko toga. Srbija je zemlja čuda, što znači da je ovde svašta moguće, svi oni ovog novembra mogu da se smene, regulator može da postoji i bez Saveta REM, mogu da svoje mandate produže iz raznih razloga, ali je naravno i moguće da se svi članovi ponovo izaberu, navodi Popović.

Zaključuje da se odnos sadašnje vlasti prema instituciji regulatora svakako neće promeniti, jer se na isti način ophode prema svim instuticajama ove države, koje ostaju bez funkcionalnosti, što građani svakodnevno osećaju na svojoj koži.

Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija, tokom gostovanja na televiziji N1, ocenila je da je inicijativa Saveta REM Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti odredbe novog Zakona o elektronskim medijima koja nalaže smenu njegovih članova do 4. novembra ove godine „kupovina vremena“.

„Dok budemo čekali odluku suda, dotle pretpostavljam da parlament neće ispunjavati ovu obavezu iz zakona jer će čekati odluku, kupovina vremena, ohrabreni situacijom koja se dogodila u nedelju, iskorišćen jedan trenutak kada je sva energija i pažnja građana usmerena na probleme sa održanim izborima da se u jednom tom mraku pokuša da se odradi ta stvar“, kazala je Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari