Pet stvari koje možete danas da uradite kako biste smanjili rizik od mogućeg moždanog udara 1Foto: Dmytro Zinkevych / Alamy / Alamy / Profimedia

Istraživanja su pokazala da ljudi sa najvećim rizikom od srčanih oboljenja mogu da ga umanje mogućnost infarkta miokarda čak za 80 odsto, i to samo preduzimanjem pet jednostavnih preventivnih mera.

Nije samo to u pitanju: ove, za sprovođenje prilično jednostavne mere ne umanjuju samo rizik od infarkta, već i od moždanog udara. I šansa da dobijete neki od karcinoma je višestruko niža – čak za jednu trećinu.

Pazite na težinu

Prekomerna težina povezana je sa svim vrstama zdravstvenih problema, uključujući dijabetes i visok krvni pritisak, koji značajno povećavaju rizik od moždanog udara. Dobra vest je da čak i gubitak od 10 funti, ako imate višak kilograma, može značajno smanjiti rizik od moždanog udara.

Vežbajte redovno

Biti aktivan i redovno vežbati može imati brojne prednosti za fizičko i mentalno zdravlje. Pošto redovno vežbanje može da vam pomogne da izgubite težinu, snizite krvni pritisak i održite zdrav nivo holesterola, takođe može direktno da smanji rizik od moždanog udara.

“ Ciljajte 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji. Čak i 10 minuta vežbanja ima pozitivan efekat na zdravlje čoveka“, objašnjava doktor Tomi Ng iz medicinskog centra Southern Ocean.

Ako pijete, činite to umereno

Ako ste neko ko uživa u povremenoj čaši vina ili piva, to nije nešto što bi trebalo da izbacite iz svoje rutine. U stvari, često citirana studija iz 2005. objavljena u časopisu Stroke otkrila je da je jedna do šest porcija alkohola nedeljno – kao što su vino, pivo ili žestoka pića – povezana sa manjim rizikom od ishemijskog moždanog udara u poređenju sa ljudima koji su apstinirali. u potpunosti.

Prestanite da pušite

Za razliku od konzumiranja alkohola, nikakva upotreba duvana – umerena ili drugačija – nije korisna za vaše zdravlje. Upravo suprotno.

„Pušenje ubrzava stvaranje ugrušaka na nekoliko različitih načina. Zgušnjava krv i povećava količinu naslaga plaka u arterijama. Uz zdravu ishranu i redovno vežbanje, prestanak pušenja je jedna od najvećih promena koje osoba može da napravi da bi značajno smanjila rizik od moždanog udara“,  piše Harvard Health.

Snizite krvni pritisak

Redovno proveravanje krvnog pritiska – i preduzimanje koraka za njegovo snižavanje ako je visok – ključni su za smanjenje rizika od moždanog udara, kažu stručnjaci.

„Visok krvni pritisak je vodeći uzrok moždanog udara. Procenjuje se da skoro polovina odraslih ima visok krvni pritisak. Ako imate visok krvni pritisak, naučite da ga proverite kod kuće pomoću kućnog monitora. Uvek zapamtite da proverite svoj krvni pritisak dok se odmarate ili sedite“, kaže dr Pinakin R Džetva, neurohirurg na Medicinskom centru Univerziteta Džersi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari