Site name

Sve teže posledice sukoba navijačkih grupa na stadionima

Država ćuti na huligansko nasilje

Uprkos tome što je pre 14 godina usvojen Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama on se u praksi ne primenjuje.

13

Piše: K. Živanović

Beograd 16. decembar 2017. 18:51

Država ćuti na huligansko nasilje

Foto: Starsport

Iako to zakon eksplicitno nalaže, predstavnici Prekršajnog suda, tužilaštva i MUP-a nisu bili prisutni u sredu na stadionu FK Partizan, kada je došlo do nasilja u kojem je više lica povređeno. Dodatno, kako saznajemo, bezbednosne službe ne poseduju spiskove navijača, zbog čega primarna odgovornost za eskalaciju nasilja pada na teret pripadnika policije.

U toku jučerašnjeg dana hrvatski državljani koji su osumnjičeni za izazivanje nereda na 156. Večitom derbiju, izvedeni su pred Više javno tužilaštvo u Beogradu, kako bi dali iskaz. Za delo koje im se stavlja na teret zaprećena je kazna do 12 godina zatvora, pošto se radi o organizovanoj ekipi.

U medijima se kao osumnjičeni navode Ivan Mišković, Stjepan Mihovilović, Hrvoje Baković, Jakov Podrug, Ante Firić i Damir Tovarović, a među njima je i Ante Firić, čiju ličnu kartu su navijači sa juga objavili na Fejsbuku. On je zbog težine povreda nakon utakmice prebačen na VMA. Podsetimo, tokom opšte tuče na Partizanovom "jugu" povređeno je 18 navijača, a 26 osoba je uhapšeno.

Bivši zamenik načelnika Državne bezbednosti Zoran Mijatović kaže za Danas da odgovornost za incidente, odnosno bezbednosni propust na stadionu podjednako snose i navijači i policija.

- Oni koji su vršili bezbednost ispred stadiona očigledno nisu dobro radili svoj posao. Sem njih, odgovornost snose i aktuelni političari koji su u tesnoj sprezi sa navijačima - kaže Mijatović. On dodaje da su političari ti koji sede u sportskim klubovima i upućeni su u sva sportska događanja, ali i ona oko njih.

- Državna bezbednost nije imala spiskove huligana, vođa navijača i slično, jer njima treba da se bave organi javnog reda i mira, odnosno policija. Nasilničko delovanje huligana eskaliralo je devedesetih godina, u vreme ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, ali i pojavom višepartijskog sistema - naglašava Mijatović. On dodaje da se navijači danas koriste u mnogobrojne svrhe "pa i u političke".

Slično razmišlja i advokat Borivoje Borović, za kojeg je incident sa stadiona FK Partizan, još jedan pokazatelj simbioze između navijačkih grupa i predstavnika vlasti.

- Jasno je da navijači imaju podršku, pre svih, predstavnika izvršne vlasti. Pojedinci iz političkih partija žele da budu u dobrim odnosima sa vođama navijačkih grupa i ne žele da im se zameraju - navodi Borović.

Njega eskalacija nasilja na tribinama podseća na 1991. godinu, kada su navijačke grupe bile instrumentalizovane od strane republičkih političkih elita.

Kako se spekuliše u medijima, hrvatski državljani koji su izazvali nerede na utakmici su navodno za to dobili 10.000 evra. Razlozi zbog kojih ih je angažovala jedna grupa navijača Partizana idu od toga da su želeli prevlast na "jugu", pa čak do pokušaja državnog udara, odnosno izazivanja nereda na ulicama Beograda, kako navode pojedini prorežimski mediji. Hrvatski portal Slobodna Dalmacija naveo je da su uhapšeni momci iz Splita od ranije poznati hrvatskoj javnosti, ali ne kao navijači. Ante Firić zvani Mrvica bio je u zatvoru zbog optužbe da je pretukao hrvatskog ugostitelja Franu Žuvelu. Damir Tovarović je bio državni prvak u borilačkim sportovima, a Stjepan Mihovilović zvani Klis je pobegao iz zatvora u Šibeniku, gde je služio kaznu zbog razbojništva. O Jakovu Podrugu se ne zna ništa.

Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama prvi put donet 2003. godine u međuvremenu je više puta dopunjavan, poslednji put 2013. i po svemu je sličan evropskim pandanima, i bez mnogo slabih mesta. Po članu 23 kazna zatvora od 30 do 60 dana i novčana kazna od 50.000-100.000 dinara predviđena je za bacanje predmeta u teren, upotrebu pirotehnike, pa čak iz skrivanje lica. Na poslednjoj utakmici Partizan-Zvezda zapaljeno je na desetine baklji, skoro na svakoj utakmici crno i crveno belih koristi se pirotehnika, policija ali i organizator uglavnom snimaju te događaje i jasno je da se zakon namerno ne primenjuje jer bi kažnjenih po hitnom postupku trebalo biti na stotine.

Pored toga, četiri dana pred incident na derbiju konstituisan je novi Nacionalni savet za sprečavanje negativnih pojava u sportu. Za predsednika Saveta imenovan je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, dok je njegov zamenik Aleksandar Vulin, a potpredsednik ministar omladine i sporta Vanja Udovičić. Slični saveti bili su formirani i prethodnih godina. Pa je tako na čelu saveta formiranog 2011. godine bio tadašnji premijer Mirko Cvetković. Naredni savet, osnovan 2013. godine, vodio je Ivica Dačić, a potpredsednik je bio tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Bez odgovora policije

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova u toku jučerašnjeg dana nisu želeli da odgovore na pitanja vezana za poštovanje zakona.

  • Da li je na stadionu FK Partizan obezbeđen odgovarajući prostor za dežurnog sudiju, javnog tužioca i ovlašćeno lice MUP-a, sa kojeg imaju jasan pregled sportskog terena i gledališta i pristup opremi, u smislu člana 15. Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama?
  • Da li je, u smislu istog člana zakona, na utakmici između FK Partizan i FK Crvena zvezda bilo prisutno ovlašćeno lice MUP-a?
  •  Koliko je do danas lica uhapšeno u vezi sa istragom incidenta sa stadiona?
  • Koliko lica je bilo onemogućeno da 13. decembra uđe na stadion FK Partizan, zbog ranijeg kršenja odredbi Zakona o sprečavanju nasilja i i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama?
  • Da li je pokrenuta istraga protiv organizatora sportske priredbe zbog propusta da osigura njeno bezbedno održavanje?

Životić: Kome odgovara podizanje tenzija u regionu?

Ilija Životić, ekspert za bezbednost, kaže za Danas da je pominjanje hrvatske službe bezbednosti kao nekoga ko stoji iza nereda na derbiju klasičan brzopleti spin. "Time se, naime, želi amnestirati MUP Srbije od odgovornosti za nemila dešavanja. A nakon njih, svaka iole ozbiljna policija smenila bi načelnika odgovornog za javni red i mir odnosno odeljenja koje se bavi navijačkim grupama. Jednostavno morale su postojati informacije proistekle iz preventivnih mera koje bi dovele do sprečavanja incidenta. Sa druge strane, pominjanje hrvatske službe prebacuje krivicu na BIA jer upravo je ona nadležna za sprečavanje akcije stranih službi na teritoriji Srbije. Kako je onda moguće da njeni pripadnici nisu otkrili da su u Beogradu bezbednosno interesantna lica aktivirana od strane Hrvatske službe SOA", kaže Životić i pita kome je u interesu podizanje tenzija u regionu da bi se zataškala borba za prevlast na Južnoj tribini koja donosi niz "beneficija" na beogradskom asfaltu.

Partizan bez zvaničnog stava

Jasno je da teški neredi na tribinama stadiona Partizana imaju mnogo širi kontekst, predistoriju i poentu od navijačkog pesničenja i da je njegovo osmišljavanje promaklo državnim službama, ali makar po propozicijama takmičenja deo odgovornosti morao bi da snosi i organizator meča. A reakcija kluba iz Humske, u čijem dvorištu su toliki ljudi prebijeni, upaljene na desetine baklji i bačeno nekoliko topovskih udara, svela se na TV nastup predsednika kluba Milorada Vučelića, koji tvrdi da je ovde reč "o maloj invaziji stranaca sa određenim zadatkom". I priznaje da je o tom "kriminalno-obaveštajnom planu, s ciljem da se posle insceniranog paljenja zastave razlupaju prostorije Partizana, da bi se to nasilje prelilo na ulice i destabillizovalo stanje u Beogradu" pre utakmice čuo od "čoveka koji obavlja državnu funkciju", ali ga nije ozbiljno shvatio, iako je upozorio navijače sa Juga na taj mogući scenario.

povezane vesti

komentari (13)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

borba za kartel

16. decembar 2017.

Nema veze, bitno je da su ih službe bezbednosti na vreme uočile i tako sprečile udar na "kop"(šipku), ko zna šta bi se sve izdešavalo da su slučajno zauzeli kop. Možda bi dinaru oborili vrednost, pa bi NB i guvernerka morali adekvatno da reaguju da se zaštite od mogućnosti porasta javnog duga, što bi ugrozilo ekonomsku, reformsku, konsolidaciju i poremetilo sve privredne tokove. Zato je velika sreća što je povećan budžet bezbednosnoj agenciji jer zamislite šta bi se sve izdešavalo na stadionu da nije.

Sakiša

16. decembar 2017.

U Evropi je nulta tolerancija prema kriminalcima na stadionima dovela je do značajnih rezultata. A Srbija zahvaljući nesposobnosti svih režima postaje sigurna kuća za huligane i narko kartele. "Navijači imaju podršku, pre svih, predstavnika izvršne vlasti". Ti huligani tzv. navijači su na nečijem platnom spisku. Čijem? Nije tačno da Državna bezbednost nema spisak huligana, ima, mnogi od njih su na platnom spisku kao saradnici, oni su sprečili da se sukob prenese na ulice Beograda...

zorge

16. decembar 2017.

Mora da ćuti kad su to državni službenici

ercov

16. decembar 2017.

Gos.Zivanovic i dnevni list Danas su do sad jedini koji su u par reci hrabro opisali najkontravezniju situaciju u nasem sportu. Ovome tekstu se nista ne treba dodati ni oduzeti vec samo autora pohvaliti i cestitati na novinarskoj etici i profesionalnosti. Kada predsednik Vlade Srbije a danas predsednik Srbije sebi da za pravo, da osobe sa Interpolove poternice i osobe sudski gonjene, oslobadja a zatim da ih postavlja u sam vrh srpskoga sporta, onde o cemu vise treba pricati.

bole

16. decembar 2017.

To su generacije vaspitavane pod velom demokratije posle 2000te.

PERA LOZAC

16. decembar 2017.

Шта ради дете кад се укаки?

Nicko

16. decembar 2017.

U tuci su potrebne dve strane. Do sada se pise samo o jednoj. Za huligansko nasilje potrebne su dve grupe. Sve mirise na to da je jednoj "instaliranoj" grupi na Jugu bila potrebna ovakva stvar da podigne ugled, i utvrdi svoju vlast. Za dezurne neprijatelje su izabrani Hrvati. Policija koja reaguje momentalno,cekala je 16 minuta. Radi se o amaterizmu. Ceo svet nam se smeje.

AA

17. decembar 2017.

E kad nam taj Savet vode Stefanovic i Vulin ja odo mirno spavati.Sto Nebojsa ne povata Skodama,Vulin ce dotuci migovima.Malo brine sto se nisu spomenuli Bosancerosi,Crnogavranci,Makedoalbanci i drugi spoljni saradnici.Moramo gledati buducnost!!!!

Jakobsfield

17. decembar 2017.

Dragi "bole", to su generacije koje su odrastale i sticale kućno i svako drugo vaspitanje DEVEDESETIH, kada su sa roditeljima imali šta i da vide svako veče na televiziji. A ja imam izraz i za taj, a i za plašt pod kojim se sada živi.

BG sindikat

17. decembar 2017.

Sport po sebi izaziva i podstice nasilje. Sport izaziva i podstice nasilje, mrznju prema drugome, nacionalizam, sovinizam i agresiju. Svaki sport, uvek i i svugde. Najpopularniji sportovi, kao sto je ovde fudbal, su najgori

dipl. agronom

17. decembar 2017.

Rodio se profasizam,poraslo dete ,osamostalilo se,u poslednjih 25 godina...i tu smo bili perjanica,sa cuvenim izvozom navijackih strasti,ako se ne varam sa ispadom na Maksimiru,u izvodjenju pok. Arkana,ciji pulen je danas najevropljanin,iz srpskih redova ,bivsih komandantovih redova...

Anastasija Marković

17. decembar 2017.

Ajde narode, ko je sada licemeran? Na sva usta se kuka da se država ne meša u institucije pravde, a sada upravo to traži. Da ste u pravu oko kažnjvanja to je u redu i trebalo bi da huligani odmah sa stadiona budu izvedeni pred sudiju i odmah upućeni u zatvor po zakonu o sprečavanju nereda na sportskim terenima, kakvo zadržavanje od 48 sati, pa pritvor do 30 dana, ODMAH trebaju biti upućeni u zatvor. Zamislite, u Engleskoj ne postoji ograda između navijača i terena, a na većini terena navijači mogu i dotaći igrača. Ali, šta se dešava kada se neko usudi da iz publike kroći u teren? Odmah sa terena bude odveden sudiji, koji mu odmah odmeri kaznu i odmah šalje u zatvor. Posle toga imenovani ne može više nikada da uđe na neku utaknicu, ali kod nas se uključe razna nevladina udruženja (obavezno protivnici vlade) plus zaštitnik svega i svačega gospodin Šabić, jer pobogu krše se prava građanina (huligana) da policija može slobodno da raspolaže njegovim podacima i zabrani mu prisustvo utakmici. DOKLE VIŠE!!!!!!!!!!!!!

Ne Izigravajte Neznanje

17. decembar 2017.

@Anastazija Markovic Svi mi znamo kako se to radi u Engleskoj i ostalim civilizovanim zemljama. Ali svi isto znamo ko je glavni pokrovitelj huligana, baraba i razbijaca. Ko je postavio svog pajtasa na celo FSS. Ko je stitio Saleta Mutavog i maltene proglasio nacionalnu zalost kad je Sale "pao na frontu", ko ide tako daleko da preko svog predsednika FSS, najuri coveka koji nas je kvalifikovao za svetsko prvenstvo. Ko cak preko svojih pajtase naredjuje koji ce timovi da pobede a koji da izgube, ko ce biti prvak a ko ispasti iz lige? Ko u ovoj zemlji ima apsolutnu moc, moze sve i odlucuje,o svemu? I nemojte mi, Anastazija, reci da "ne znate" ili da niste znali.