Država ćuti na huligansko nasilje 1Foto: Starsport

Uprkos tome što je pre 14 godina usvojen Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama on se u praksi ne primenjuje.

Iako to zakon eksplicitno nalaže, predstavnici Prekršajnog suda, tužilaštva i MUP-a nisu bili prisutni u sredu na stadionu FK Partizan, kada je došlo do nasilja u kojem je više lica povređeno. Dodatno, kako saznajemo, bezbednosne službe ne poseduju spiskove navijača, zbog čega primarna odgovornost za eskalaciju nasilja pada na teret pripadnika policije.

U toku jučerašnjeg dana hrvatski državljani koji su osumnjičeni za izazivanje nereda na 156. Večitom derbiju, izvedeni su pred Više javno tužilaštvo u Beogradu, kako bi dali iskaz. Za delo koje im se stavlja na teret zaprećena je kazna do 12 godina zatvora, pošto se radi o organizovanoj ekipi.

U medijima se kao osumnjičeni navode Ivan Mišković, Stjepan Mihovilović, Hrvoje Baković, Jakov Podrug, Ante Firić i Damir Tovarović, a među njima je i Ante Firić, čiju ličnu kartu su navijači sa juga objavili na Fejsbuku. On je zbog težine povreda nakon utakmice prebačen na VMA. Podsetimo, tokom opšte tuče na Partizanovom „jugu“ povređeno je 18 navijača, a 26 osoba je uhapšeno.

Bivši zamenik načelnika Državne bezbednosti Zoran Mijatović kaže za Danas da odgovornost za incidente, odnosno bezbednosni propust na stadionu podjednako snose i navijači i policija.

– Oni koji su vršili bezbednost ispred stadiona očigledno nisu dobro radili svoj posao. Sem njih, odgovornost snose i aktuelni političari koji su u tesnoj sprezi sa navijačima – kaže Mijatović. On dodaje da su političari ti koji sede u sportskim klubovima i upućeni su u sva sportska događanja, ali i ona oko njih.

– Državna bezbednost nije imala spiskove huligana, vođa navijača i slično, jer njima treba da se bave organi javnog reda i mira, odnosno policija. Nasilničko delovanje huligana eskaliralo je devedesetih godina, u vreme ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, ali i pojavom višepartijskog sistema – naglašava Mijatović. On dodaje da se navijači danas koriste u mnogobrojne svrhe „pa i u političke“.

Slično razmišlja i advokat Borivoje Borović, za kojeg je incident sa stadiona FK Partizan, još jedan pokazatelj simbioze između navijačkih grupa i predstavnika vlasti.

– Jasno je da navijači imaju podršku, pre svih, predstavnika izvršne vlasti. Pojedinci iz političkih partija žele da budu u dobrim odnosima sa vođama navijačkih grupa i ne žele da im se zameraju – navodi Borović.

Njega eskalacija nasilja na tribinama podseća na 1991. godinu, kada su navijačke grupe bile instrumentalizovane od strane republičkih političkih elita.

Kako se spekuliše u medijima, hrvatski državljani koji su izazvali nerede na utakmici su navodno za to dobili 10.000 evra. Razlozi zbog kojih ih je angažovala jedna grupa navijača Partizana idu od toga da su želeli prevlast na „jugu“, pa čak do pokušaja državnog udara, odnosno izazivanja nereda na ulicama Beograda, kako navode pojedini prorežimski mediji. Hrvatski portal Slobodna Dalmacija naveo je da su uhapšeni momci iz Splita od ranije poznati hrvatskoj javnosti, ali ne kao navijači. Ante Firić zvani Mrvica bio je u zatvoru zbog optužbe da je pretukao hrvatskog ugostitelja Franu Žuvelu. Damir Tovarović je bio državni prvak u borilačkim sportovima, a Stjepan Mihovilović zvani Klis je pobegao iz zatvora u Šibeniku, gde je služio kaznu zbog razbojništva. O Jakovu Podrugu se ne zna ništa.

Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama prvi put donet 2003. godine u međuvremenu je više puta dopunjavan, poslednji put 2013. i po svemu je sličan evropskim pandanima, i bez mnogo slabih mesta. Po članu 23 kazna zatvora od 30 do 60 dana i novčana kazna od 50.000-100.000 dinara predviđena je za bacanje predmeta u teren, upotrebu pirotehnike, pa čak iz skrivanje lica. Na poslednjoj utakmici Partizan-Zvezda zapaljeno je na desetine baklji, skoro na svakoj utakmici crno i crveno belih koristi se pirotehnika, policija ali i organizator uglavnom snimaju te događaje i jasno je da se zakon namerno ne primenjuje jer bi kažnjenih po hitnom postupku trebalo biti na stotine.

Pored toga, četiri dana pred incident na derbiju konstituisan je novi Nacionalni savet za sprečavanje negativnih pojava u sportu. Za predsednika Saveta imenovan je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, dok je njegov zamenik Aleksandar Vulin, a potpredsednik ministar omladine i sporta Vanja Udovičić. Slični saveti bili su formirani i prethodnih godina. Pa je tako na čelu saveta formiranog 2011. godine bio tadašnji premijer Mirko Cvetković. Naredni savet, osnovan 2013. godine, vodio je Ivica Dačić, a potpredsednik je bio tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Bez odgovora policije

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova u toku jučerašnjeg dana nisu želeli da odgovore na pitanja vezana za poštovanje zakona.

  • Da li je na stadionu FK Partizan obezbeđen odgovarajući prostor za dežurnog sudiju, javnog tužioca i ovlašćeno lice MUP-a, sa kojeg imaju jasan pregled sportskog terena i gledališta i pristup opremi, u smislu člana 15. Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama?
  • Da li je, u smislu istog člana zakona, na utakmici između FK Partizan i FK Crvena zvezda bilo prisutno ovlašćeno lice MUP-a?
  •  Koliko je do danas lica uhapšeno u vezi sa istragom incidenta sa stadiona?
  • Koliko lica je bilo onemogućeno da 13. decembra uđe na stadion FK Partizan, zbog ranijeg kršenja odredbi Zakona o sprečavanju nasilja i i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama?
  • Da li je pokrenuta istraga protiv organizatora sportske priredbe zbog propusta da osigura njeno bezbedno održavanje?

Životić: Kome odgovara podizanje tenzija u regionu?

Ilija Životić, ekspert za bezbednost, kaže za Danas da je pominjanje hrvatske službe bezbednosti kao nekoga ko stoji iza nereda na derbiju klasičan brzopleti spin. „Time se, naime, želi amnestirati MUP Srbije od odgovornosti za nemila dešavanja. A nakon njih, svaka iole ozbiljna policija smenila bi načelnika odgovornog za javni red i mir odnosno odeljenja koje se bavi navijačkim grupama. Jednostavno morale su postojati informacije proistekle iz preventivnih mera koje bi dovele do sprečavanja incidenta. Sa druge strane, pominjanje hrvatske službe prebacuje krivicu na BIA jer upravo je ona nadležna za sprečavanje akcije stranih službi na teritoriji Srbije. Kako je onda moguće da njeni pripadnici nisu otkrili da su u Beogradu bezbednosno interesantna lica aktivirana od strane Hrvatske službe SOA“, kaže Životić i pita kome je u interesu podizanje tenzija u regionu da bi se zataškala borba za prevlast na Južnoj tribini koja donosi niz „beneficija“ na beogradskom asfaltu.

Partizan bez zvaničnog stava

Jasno je da teški neredi na tribinama stadiona Partizana imaju mnogo širi kontekst, predistoriju i poentu od navijačkog pesničenja i da je njegovo osmišljavanje promaklo državnim službama, ali makar po propozicijama takmičenja deo odgovornosti morao bi da snosi i organizator meča. A reakcija kluba iz Humske, u čijem dvorištu su toliki ljudi prebijeni, upaljene na desetine baklji i bačeno nekoliko topovskih udara, svela se na TV nastup predsednika kluba Milorada Vučelića, koji tvrdi da je ovde reč „o maloj invaziji stranaca sa određenim zadatkom“. I priznaje da je o tom „kriminalno-obaveštajnom planu, s ciljem da se posle insceniranog paljenja zastave razlupaju prostorije Partizana, da bi se to nasilje prelilo na ulice i destabillizovalo stanje u Beogradu“ pre utakmice čuo od „čoveka koji obavlja državnu funkciju“, ali ga nije ozbiljno shvatio, iako je upozorio navijače sa Juga na taj mogući scenario.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari