Beli zapalio društvene mreže 1

Samo sat vremena nakon što se pojavila vest u subotu uveče da je kandidat pokreta „Sarmu probo nisi“ Ljubiša Preletačević Beli prikupio dovoljan broj potpisa za učešće na predsedničkim izborima društvene mreže su bukvalno zasijale.

Broj lajkova, šerova, retvitova, po minutu je skakao rekordnom brzinom. Čak i na nalozima Danasa na Tviteru i Fejsbuku. Iako ga mnogi u startu nisu shvatili ozbiljno, pa i nije dobio mnogo prostora u pojedinim većim medijima, društvene mreže odigrale su značajnu ulogu da on prikupi dovoljan broj potpisa za kandidaturu, uprkos nedostatku novca za njihovu overu.

Kampanju nije ni vodio, samo je obaveštavao o terminima i lokacijama na kojima su se prikupljali potpisi podrške. I upućivao pozive za donacije za notare. NJegovi stavovi o mnogim važnim državnim pitanjima nisu poznati, a opet je veliki broj građana sa oduševljenjem dočekao vest o tome da je i on prikupio potpise. Koliko su svi oni ozbiljni u toj podršci ili im je cela priča o Belom samo simpatična, to će se svakako videti tek 2. aprila.

Još jedna senzacija u vezi sa njim i društvenim mrežama jeste i podrška iz suparničkog tima u izbornoj trci, pokreta Dosta je bilo i njihovog kandidata Saše Radulovića. Ovo svakako još nije viđeno u Srbiji – da jedan predsednički kandidat pomaže drugome da prikupi potpise i uđe u izborni proces i bude mu rival (doduše po mrežama se širi informacija i da SNS prikuplja potpise za Nenada Čanka). Dosta je bilo i Saša Radulović pozivali su danima svoje pristalice na internetu da potpišu za kandidaturu Belog, obaveštavali o terminima kada to mogu činiti, a čak su ustupili i svoje prostorije u tu svrhu. NJihov motiv nije baš najjasniji, mada je Radulović napisao na Tviteru da je u borbi protiv Vučića neophodna što veća izlaznost na birališta, a da Beli u tome može da pomogne. Mogao je onda i da jednostavno samo podrži Preletačevića na izborima, bez i da se sam kandiduje. Al dobro…

U vreme pisanja ovog teksta Luka Maksimović, alias LJubiša Preletačević Beli, još zvanično nije proglašen za predsedničkog kandidata. Međutim, ako bude, svaki glas za njega na izborima 2. aprila poslaće jasnu poruku, manju ili veću, da je građanima dosta „starih“ i dobro poznatih lica na političkoj sceni Srbije i da je potrebno osveženje, u kakvoj god formi ono bilo. Kao što je i bilo na lokalnim izborima u Mladenovcu prošle godine. Ozbiljno sve ovo bilo ili ne, ili samo izgledalo neozbiljno, posle izbora biće dosta materijala za politikološke i sociološke analize. Ali i za analize unutar etabliranih političkih partija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari