Supruga 1

Da li kampanja vođena na američki način u Srbiji može da donese obrt? Videćemo sada na primeru Vuka Jeremića.

Nema sumnje da je njegova supruga – poznata novinarka RTS Nataša Jeremić od početka njegov jaki adut. Prvi put se na izborima u Srbiji dogodilo da kandidat odmah, pri objavi kandidature, nastupi sa suprugom. Prilikom ranijih izbora, supruga je eventualno prisustvovala završnom mitingu i pojavljivala se na dan glasanja. Zatim i da ga od starta prati u kampanji rame uz rame. Zaista je to u Srbiji prvo počela Nataša Jeremić, a odmah potom i Slavica Janković.

I u prvim danima utisak je bio da je dovoljno da Vuk Jeremić pomene Kosovo i kako voli Srbiju, te da se Nataša osmehne, i da će glasovi dolaziti. Prednost u odnosu na kandidata vlasti Aleksandara Vučića bila je očigledna – njegov bračni status je postao posebna tema u javnosti zbog drugog braka i tajnog venčanja o kome su svi sve znali. Sa drugom suprugom Tamarom Đukanović se u javnosti izuzetno retko pojavljuje i tada na protokolarnim događajima za strane zvaničnike.

Ali, kako smo već primetili juče na ovom mestu, Jeremićeva kampanja nije radila, on je, bez obzira na to koliko su istraživanja nameštena, uprkos potencijalu da bude pobednički kandidat, stagnirao. Incident iz Smedereva, kada su naprednjaci došli na njegov skup, jednostavno se nije ponovio. Onda je Jeremić posegao za pričom o kriminalu i mafiji – tu temu suvereno drži Vučić od takozvane antikorupcijske akcije 2012. i 2014. Delujući po unapred zadatoj šemi – da recimo Vladimir Orlić odgovara Bošku Obradoviću, Zorana Mihajlović Velimiru Iliću, a Milenko Jovanov Jeremiću, naprednjaci su reagovali degutantno. U izjavi koju je potpisao Jovanov doveli su u vezu Natašu Jeremić sa „Burgijom“, odnosno Milanom Veruovićem, Đinđićevim telohraniteljem ranjenim u atentatu, i sa trgovinom drogom. Taj višak revnosti proizveo je jak kontraefekt – sva građanska javnost stala je na stranu Nataše Jeremić. I to bez obzira da li je njen nastup proračunat detaljno i pažljivo koliko i nastup prve dame iz Bele kuće u slučaju nekog kriznog momenta u američkoj politici. Rano je za ocene da li ovo menja tok izbora, ali se može reći da je reč o najjačem udarcu Vučićevoj kampanji dosad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari