Filip Kostić: Rekorder Hamburga 1Foto: Starsport

Nekadašnji šampion Evrope od naredne sezone želi da se vrati u vrh Bundeslige i postane ravnopravan takmac Bajernu i Borusiji Dortmund.

Da bi postao konkurent Bavarcima i „milionerima“ Hamburg je rešen da potpuno renovira vezni red i samu navalu. S tim u vezi, spremni su da obore klupski rekord po visini transfera za jednog igrača i to Filipa Kostića. Licitacija u vezi sa tim gde će srpski reprezentativac nastaviti karijeru nakon što je Štutgart ispao u Cvajtu traje već dobrih mesec dana, a najveća prepreka je visina obeštećenja od 15 miliona evra. Hamburg je navodno obećao Stefanu, Filipovom rođenom bratu, ujedno i njegovom menadžeru, da će platiti pomenutu cifru i time automatski oboriti klupski rekord kada je transfer jednog igrača u pitanju.

Naime, sada već daleke 2012. godine bivši prvak Starog kontinenta platio je Totenhemu 13 miliona evra na ime prelaska Rafaela van der Varta, što je u tom trenutku bio istorijski transfer za klub sa krajnjeg severa Nemačke. Ukoliko zaista pređe u Hamburg, Kostić će zateći potpuno renovirani tim, sa novim sportskim direktorom, predsednikom i ambicijama koje se neće zadovoljavati pukim opstankom u Bundesligi, kao što je bio slučaj u prethodne dve, sumorne sezone. Moguće je da će Filip insistirati na klauzuli u ugovoru koja bi se odnosila na određene procente koji bi pripali Groningenu, klubu u koji je stigao iz kragujevačkog Radničkog. Holanđani su uvek isticali činjenicu da su sa srpskim fudbalerima imali odličnu saradnju, kao i da su Dušan Tadić, a kasnije i Filip Kostić, pri prelascima u kvalitetnije klubove insistirali da prilikom budućeg transfera barem 10 odsto pripadne Groningenu.

Iako je sam prelazak iz Radničkog u redove holandskog prvoligaša bio pun kontroverzi u kontekstu visine obeštećenja i načina na koji je novac podeljen u tadašnjem srpskom članu Superlige, činjenica je da je Radničkom pripalo 10 odsto od Kostićevog transfera iz Groningena u Štutgart koji je iznosio sedam miliona evra. Sa tih 700.000 evropskih novčanica Kragujevčani su isplatili tadašnjeg trenera Dragoljuba Bekvalca, obnovili svlačionice i spasili se ispadanja u niži rang takmičenja. Kostić je bio junak senzacionalne pobede mlade reprezentacije Srbije 8. oktobra 2014. nad vršnjacima iz Španije, koji prethodno pet godina nisu doživeli poraz.

Njegovim pogotkom u Kadizu „orlići“ su eliminisali „crvenu furiju“ u baražu za plasman na Evropsko prvenstvo. Kostić je automatski postao junak nacije; danas je član seniorske reprezentacije i neko ko bi trebalo da postane nosilac igre u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. Rođen 1. novembra 1992. u Kragujevcu, Filip važi za mirnog i staloženog momka, koji je, kao i većina srpskih fudbalera, slab na starlete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari