Zoran Milanović: Čista obest 1

Zoran Milanović se nedavno, u predizbornom TV duelu sa šefom HDZ-a Andrejom Plenkovićem, pohvalio da mu je deda bio ustaša.

To je s pravom protumačeno kao njegovo dodvoravanje u Hrvatskoj veoma brojnom desnom biračkom telu. Bivši premijer, kojeg nezanemarljiv ekstremniji deo tog biračkog tela smatra Jugoslovenom, u utorak je na sastanku s ratnim veteranima – politički veoma uticajnim „braniteljima“ – otišao u tom poltronstvu korak dalje nazvavši Srbiju šakom jada i uporedivši Bosnu i Hercegovinu s fekalijama.

Jutarnji list je objavio navodno tajno snimljeni razgovor Milanovića i veterana, a odmah su se pojavili i ne baš nelogični komentari da sam Milanović stoji iza objavljivanja snimka. U svakom slučaju, Milanović, upitan o onome što je s veteranima govorio, nije pokušao da se „vadi“ – naprotiv, čini se da je bio ponosan na sebe. Zanimljivo je da Milanovića neki njegovi veteranski sagovornici smatraju ekstremnim – kao što je to bio slučaj i u vreme njegovog zatezanja sa Srbijom zbog izbeglica 2015 – pa su pokazali želju da ga obuzdavaju u njegovom poduhvatu da se prikaže velikim Hrvatom.

Možda dodvoravanje i uspe. Za Plenkovića Milanović kaže da je slab. Ali Plenković ima ono što njemu fali – HDZ, stranku neospornog tobožnjeg patriotizma. Kad ubedi hrvatsko društvo da je SDP kao HDZ, Milanović će završiti posao. Prilika bi mogla da bude velika koalicija te dve stranke, o čemu se u Hrvatskoj spekuliše, posle izbora 11. septembra.

Pravnik Milanović (rođen u Zagrebu 1966) rekao je veteranima i da će Hrvatska, ako Srbija ne ukine zakon o univerzalnoj jurisdikciji, suditi državljanima Srbije „iz čiste obesti“. Godine 1993. dobio je posao u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske. Kasnije je imenovan za savetnika u hrvatskoj misiji pri EU i NATO u Briselu. U SDP se učlanio 1999, a za predsednika stranke izabran je 2007, kada je umro njen dugogodišnji lider Ivica Račan.

Uvek se izjašnjavao kao levičar, ali predizborna grupa koju predvodi ima konzervativan naziv – Narodna koalicija. Milanović biračima obećava „red“ i veću zaposlenost. Smatra da Trg Svetog Marka u Zagrebu, gde je sedište hrvatske vlade, treba da dobije naziv po Franji Tuđmanu.  Donedavno je pominjao samo drugog dedu koji je bio partizan.  Pričao je da je u mladosti bio sklon tučama. Trenirao je fudbal, košarku i boks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari