Andrej Babiš: Češki Tramp 1

Viktor Orban, Beata Šildo i Robert Fico su, sudeći prema rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora u Češkoj, dobili imućnog saradnika u borbi protiv briselske birokratije.

Konzervativna, anti-EU partija ANO proteklog vikenda je osvojila 29,4 odsto glasova, što znači da će najverovatniji premijer Češke biti lider ove stranke, kontroverzni milijarder – Andrej Babiš.

Svetski mediji su ga odmah krstili „češki Tramp“ i to ne samo zbog činjenice da je, prema procenama Forbsa, „težak“ oko 4,1 milijarde evra. Jer, poput njegovog kolege iz Vašingtona, i Babiš je pokazao da je imun na afere. Uostalom, sami vanredni izbori su i raspisani zbog kontroverze koja je nastala pojavljivanjem informacije da je Babiš, ministar finansija i potpredsednik prethodne Vlade Bohuslava Sobotke, učestvovao u malverzacijama sa raspodelom državnih i EU subvencija. Nije mu odmoglo ni to što je 9. oktobra policija zatražila da mu se ukine poslanički imunitet kako bi pokrenula istragu.

Kritičari kažu da je do izbornog trijumfa na izborima došao jašući na antiimigracionom raspoloženju stanovništva, uz svesrdnu pomoć medija koji se nalaze u njegovom vlasništvu. Takođe, spočitava mu se da je kao ministar finansija favorizovao velike korporacije, na uštrb malih i srednjih preduzeća. Ipak, malo ko može da porekne da je drastično poboljšao naplatu poreza.

Andrej Babiš je rođen 2. septembra 1954. godine u Bratislavi u diplomatskoj porodici. Veći deo detinjstva provodi u inostranstvu, pre nego što završava ekonomiju na Univerzitetu u Bratislavi. Karijera mu počinje u Petrimeksu, kompaniji za međunarodnu trgovinu koja je bila pod kontrolom slovačkih komunista. Nakon Plišane revolucije, seli se u Češku i postaje direktor firme Agrofert. Paralelno sa rastom kompanije Agrofert, raste i Babišev uticaj u njoj. Kada je u februaru ove godine zbog novog antikorupcionog zakona morao da prepusti kontrolu nad kompanijom, Agrofert je brojao oko 230 firmi koje su se, između ostalog, bavile proizvodnjom hrane, biogoriva, đubriva i novina.

Antiestablišment partiju ANO je osnovao 2011. godine kako bi se razračunao sa korumpiranim političkim i ekonomskim miljeom. Pre manje od dva meseca se oženio dugogodišnjom devojkom Monikom sa kojom ima dvoje dece. Ima još dvoje dece iz prvog braka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari