Site name

Završen sedamnaesti Protest protiv diktature, novo okupljanje sutra u 18 sati

Šešelj naleteo kolima na demonstrante i pretio pištoljem (VIDEO)

Sedamnaesti Protest protiv diktature završen je večeras oko 20 sati ispred Skupštine Srbije, gde je predhodno, kako tvrde demonstranti, Vojislav Šešelj, lider radikala, a nakon sednice parlamenta, kolima zakačio jednog demonstranta i pretio pištoljem.

20

Piše: S. Č, dopisnici

Beograd 19. april 2017. 20:10

Foto: S. Čongradin

19.56 - Sedamnaesti po redu Protest protiv diktature završio se ispred Skupštine Srbije, gde je pre dva sata, prema tvrdnjama demonstranata, Vojislav Šešelj, lider radikala, kolima zakacio demonstrante, nakon sednice parlamenta, koja se završila oko 18 časova. Novo okupljanje zakazano je za sutra u isto vreme. Demonstranti su uz "Ko ne skače, taj je Vučić" napustili plato Skupštine.

19.25 - Iako malobrojniji u poređenju sa prethodnim danima, Protest protiv diktature ne zaostaje sa energijom i bukom koju pravi, prolazeći Svetogorskom ulicom na putu ka RTS. "Padni mi na grudi, Nebojša" i "Hocemo kulturu" uzvikuju demonstranti po izrazito hladnom i kišovitom vremenu.

Foto: S. Čongradin

19.12 - Demonstranti su skandirali prolazeci pored redakcije Informera "Vrati konju glavu, Dragane". Kreću se ka Trgu Republike da bi Makedonskom i Svetogorskom ulicom stigli do Takovske i zgrade RTS.

18.56 - Nakon sto je Šešelj zakacio demonstrante kolima, po izlasku iz Skupštine Srbije, preteci pištoljem i psujuci ubijenog premijera Zorana Đinđića, nekoliko stotina demonstranata je, uprkos lošem vremenu krenulo u šetnju centralnim gradskim ulicama.

18:40 - Grupa demonstranata blokirala je izlaz poslanicima na platou ispred Skupštine Srbije kada je kolima na njih naleteo lider radikala Vojislav Šešelj, čiji vozač nije hteo da zaustavi auto i zakačio je jednog od demonstranata. Prema svedočenju tog učesnika Ptrotesta protiv diktature, Šešelj je vikao :"Imam pištolj, pucaću" i "j...b vas Đinđić".

 

Mladi, koji unazad duže od dve nedelje protestuju širom Srbije, bila je tema kojom su se bavili poslanici Skupštine, kako opozicioni tako i oni koji čine vladajuću većinu, ali i ministri Vlade Srbije koji su prisustvovali današnjem radu parlamenta. Okupljanje učesnika protesta zakazano je za 18 časova na platou ispred parlamenta. Kako su Danasu preneli logističari demonstracija, i današnje okupljanje proći će kao i prethodna, šetnjom već dobro poznatom trasom, centralnim gradskim ulicama, u obilasku ključnih državnih institucija i pojedinih medija, poput Informera, Politike i Radio televizije Srbije.

U Vršcu mali broj

Vršac - Na Trgu Svetog Teodora Vršačkog se na jedanaestom Protestu protiv diktature okupilo svega 20-ak građana što je rekordno mali broj. Ipak, ta činjenica nije obeshrabrila demonstrante koji su uz zvuk bubnja došli do gradske kuće i ispeglali simbolični glasački listić. Ovaj čin predsatvlja parodiju sa nepresavijenim listićima- glasovima za Aleksandra Vučića koji su se pojavili na snimcima iz RIK-a, što ukazuje na ozbiljnu izbornu prevaru, odnosno otvorenu krađu glasova. „Ispeglani“ listić je zatim okačen na vrata Gradske kuće, a demonstranti su nastavili do raskrsnice Vuka Karažića kod Ruskog parka, i vratili se na polaznu tačku.

Foto: Mišo Mićić

Demonstranti su ovoga puta pored uobičajenih, uzvikivali parole kao što su „Sruši nam baraku Siniša“, „Kupi nam diplome Nebojša“ i „Vreme je za pravdu, vreme je za istinu“.

Zrenjanin – Spremni za subotu

Zrenjanin - Zvanično organizovanog „Protesta protiv diktature“ večeras neće biti u Zrenjaninu, mada će oni najuporniji doći u privatnoj režiji. Razlog izostanka okupljanja nije loše vreme i zahlađenje već pad energije samog protestnog skupa u Zrenjaninu. Zbog toga je dat predlog da se napravi pauza i u subotu ponovo izađe na ulicu.

-Neko se umorio, neko nije uopšte, neko ima ideja, neko o nečemu drugom razmišlja. Nismo za to da se protest menja, svesni smo i pokazali smo tematskom akcijom šta znači solidarnost kada smo kod gradskog jezera proteklog vikenda podržali napore građana koji se bore protiv splavova. Ipak, fokus je na mladima, na onome što je njima bitno – objašnjava Zrenjaninac Dušan Kokot.

Došlo je i do razmimoilaženja među učesnicima protesta i „navijačima", jedni su za ćvršće organizovanje, drugi nisu ni za kakva liderstva a ponajmanje da se protest „oduzima omladini“. Takvo mišljenje preovladavalo je u utorak uveče među prisutnima na Đinđićevom trgu.

-Mi ćemo se okupiti kod Mosta na suvom, pored gradskog jezera. „Protest protiv diktature“ počinje u šest sati. Nismo ni za kakve organizacije i slično, jednostavno podržavamo studentske proteste i mlade, podržavamo njihove zahteve i to ćemo ponovo izaći javno da iskažemo – objašnjava Marija Đurić.

Grupa građana koja je proteklih dana svakodnevno dolazila na Đinđićev trg, u subotu će protestvovati kod Mosta na suvom dok će grupa Zrenjaninaca koja osniva udruženje „Nova solidarnost“ održati zbor na Đinđićevom trgu.
-Ja ću biti sa mojim saborcima kod Mosta na suvom – decidirana je bivša lokalna poslanica Svetlana Đajić.

Grupa Zrenjaninaca je najavila za subotu zbor građana na Đinđićevom trgu u 12, gde će biti promovisana organizacija “Nova solidarnost”. Kako se navodi u saopštenju poslatom medijima, na zboru će se građanima, pored organizatora, obratiti i predstavnici organizacija “Ne da(vi)mo Beograd”, “Lokalni front – Kraljevo” i “Podrži RTV”. “Nova solidarnost” je građanski pokret koji se bori za društvo koje će pružati jednake šanse svim svojim građanima i proistekla je iz “Novog optimizma”, kaže se u saopštenju. Ovom prilikom biće dodeljena nagrada “Tradicija avangarde” koju dodeljuje Fond “Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov” a laureat je “Slobodni građani Republike Srbije”.
 

Novi Sad: Poštari ustuknuli iako su dobili podršku mladih

Nastavak novosadskog protesta "Protiv diktature i sistema" tek u subotu

Zaposleni u novosadskim poštama danas su u podne trebali da održe najavljeni štrajk upozorenja, međutim, na skupu nije bilo niti jednog predstavnika njihovog sindikata. Ipak, ispred Glavne pošte okupilo se pedesetak građana i učesnika u protestima "Protiv diktature i sistema", koji su, kako je i najavljeno, došli da podrže radnike u njihovoj borbi za prava.

Okupljenima se obratila predstavnica sindikata Solidarnost Dragana Kojić, koja je rekla da je sramota što se niko od predstavnika poštanskih radnika nije pojavio.

- Zašto? Čemu strah? Ako ne dobiju otkaz danas, dobiće ga za mesec dana, dva ili tri. Da li treba da naša deca izlaze na ulice i da se bore za ono za šta mi nismo znali da se borimo? Hajde da sačuvamo ovo malo što imamo i stanemo na put diktaturi, izjavila je Kojićeva i dodala da iako sindikat Solidarnost nema organizaciju unutar Pošte, na njima je da podrže radnike.

Skupu su se obratili i novosadski student Miran Pogačar, koji je istakao da protesti "Protiv diktature" daju podršku štrajku upozorenja, kao i beogradski student doktorand Filip Šaćirović, koji je izjavio da "radnici Pošte godinama trpe srozavanje svoje profesije i kvaliteta života. Što duže rade to su manje plaćeni, što su siromašniji to im se poručuje da treba duže da rade". Prema njegovim rečima, teret održavanja tog preduzeća je zapravo "sve više prebačen na pleća radnika, koji neretko moraju sami da kupuju i osnovna sredstva za rad".

Pošte su danas trebale da od 11.59 do 12.59 časova rade sa trećinom kapaciteta, ali su šalteri ipak radili redovno i predstavnici sindikata nisu bili prisutni, iako su u štrajk trebale da stupe i kurirske službe, poštari i šalterski službenici. Podsetimo, štrajk upozorenja je najavljen pošto je Glavni odbor sindikata odbio predlog sporazuma koji je predložila direktorka Pošte Srbije Mira Petrović, jer radnici nisu dobili garancije da će njihova dva ključna zahteva biti ispunjena, a to je vraćanje zarada koje su imali pre 2015. godine, kada su im umanjene za 10 odsto, i poštovanje Kolektivnog ugovora.
Kako je najavljeno na skupu, jučerašnja novosadska protestna šetnja "Protiv diktature" održana je iz solidarnosti ispred pošte, a naredne šetnje pomerene su zbog loših vremenskih uslova sve do vikenda.

Podrška ostavci u RTV-u

Iz Studentskog pokreta Novi Sad su saopštili i da pozdravljaju ostavku predsednice Programskog saveta RTV-a Aleksandre Đurić Bosnić, podsećajući da je jedan od glavnih zahteva studenata smena rukovodstva RTV-a. Predsednica Programskog saveta ostavku je podnela u utorak uveče na sednici Programskog saveta, kako je rekla, zbog načina izveštavanja te medijske kuće "koje već duže vreme nije u skladu sa osnovnim načelima novinarske profesije i odredbama Zakona o javnim servisima".

VIše desetina ljudi u Nišu na protestu


Niš - Više desetina niških studenata i građana okupilo se večeras u Nišu na 13. „Protestu protiv diktature“, isprovociranom „neregularnostima“ na predsedničkim izborima na kojima je kandidat vlasti Aleksandar Vučić institucionalno, finansijski i medijski izrazito favorizovan.

Za razliku od predhodnih večeri, demonstranti nisu išli u protesnu šetnju, već su sa centralnog trga Kralja Milana Obrenovića, noseći veliki transparent „Ovo je zemlja za nas“, otišli do Gradske kuće, u kojoj su kabineti gradonačelnika i članova Gradskog veća. Jedna od studentkinja je najavila da će demonstranti „trčati maraton do kraja“ jer ako to ne budu učinili, takav maraton će morati da trče njihova deca. Ona je izrazila protivljenje da se stranim investitorima daju subvencije od 9.000 evra po novom radnom mestu, a da ti investitori kasnije plaćaju radnike po 200 evra mesečno, zbog čega oni gladuju.

Foto: Z. M.

Inicijatori su predhodno najavili da će ove sedmice, u okviru protesta, biti organizovana i javna debata, na kojoj bi pozvani građani, sindikati i udruženja izneli predloge za konačnu „listu lokalnih zahteva“, koja je inače pročitana na 11. protesnom okupljanju. Na početnoj listi koju su studenti sastavili dominiraju antikorupcijski zahtevi, zatim oni za unapređenje ekonomije i statusa radnika, kao i komunalni zahtevi-izmeštanje pruge iz centra grada i izgradnja azila za životinje.

Studenti i građani Niša su predhodno "aklamacijom" prihvatili osnovne i proširene zahteve, koje su definisali studenti u Beogradu i Novom Sadu. Oni traže kompletnu smenu političke elite na čelu sa Vučićem, fer i slobodne izbore, slobodu medija, departizaciju, decentralizaciju, promenu prioriteta socijalne i ekonomske politike, poboljšanje statusa i zaštitu prava i radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva, kao i potpuno budžetsko finansiranje školstva i zdravstva koje mora biti svima dostupno. Zahtevaju, takođe, razrešenje predsednice Skupštine Maje Gojković, smenu članova RIK-a, REM-a i rukovodstva RTS-a, kao i reviziju biračkog spiska.

Protesti u Nišu počeli su 3.aprila, ali je tokom uskršnjih praznika napravljena trodnevna pauza. U njima osim studenata,koji su na čelu kolone, učestvuju i drugi građani, među kojima je i izvestan broj univerzitetskih profesora, članova Udruženog pokreta slobodnih stanara, ratnih vojnih rezervista i radnika propalih društvenih preduzeća kojima država duguje zarade . Protesti se nastavljaju sutra u 18 časova.

povezane vesti

komentari (20)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Nenad

19. april 2017.

Ima ih manje nego juče .

Aleksandar

19. april 2017.

Napred omladino. Dole lazovi i preletaci sa Otimacem Penzija na vrhu. Zivela Srbija!

Nikola

19. april 2017.

Ne vidim razlog ovih protesta

Pera

19. april 2017.

Trebali ste ga prevrnuti zajedno sa šoferom i šešeljom.

mt

19. april 2017.

Ustaj narode protiv bahatih politicara!

Biljana

19. april 2017.

Seselj to po kratkom postupku.

Mladen Mladenović

19. april 2017.

Znam da je Šešelj meta za potkusurivanje i pljuvanje kod većine gradjana Srbije medjutim, ovaj put je bio sasvim u pravu. Ničija sloboda kretanja ne može da ograničava moju slobodu kretanja. Gospodin Šešelj, voleli ga ili mrzeli, jer pretpostavljam da ravnodušnih nema, ne dozvoljava bilo kome da ga zaustavlja i ograničava njegova osnovna ljudska prava. I ostali poslanici su morali da koriste glavni izlaz, bez obzira na proteste, a ne da se oportunistički i kukavički "evakuišu" preko Kosovske ulice, smatrajući sebe pametnima za razliku od gospodina Šešelja koji eto, uživa da se sa nekim konfrontira?! Njihova "exit strategy" nas ostavlja u uverenju da su zbog nečaga krivi, da rade nešto nedozvoljivo zbog čega su prinudjeni da se provlače "kao miš kroz rupu"?!

Dovla123

19. april 2017.

Saka jada. SMESNI SU

Nina

19. april 2017.

Organizatori protesta nastoje da propagandno iskoriste svaku potencijalno incidentnu situaciju, sto im je neophodno obzirom na slabu podrsku i odziv gradjana na njihove uporne pozive i apele.

Zoran

19. april 2017.

Sve dok ne napadnu skupstinu bice tolerisani njihovi protesti.

Kristina

19. april 2017.

Eh zemoljo moja, draga moja deco: radikali su se zaradikalili, a izgleda da im je i prirodni nagon da prate poslednje trendove islamista; autom u ljude. Isti je to soj neljudi ispranih mozgova.

Dole Vučić,

19. april 2017.

gore Gašić!

Bane

19. april 2017.

Zar ima vozacku dozvolu ?

saki

19. april 2017.

Kakvi su to protesti kada nema Seselja na njima.

Milica

20. april 2017.

Šeki is on the road again!

Mare1

20. april 2017.

Sta je sledece? KoVa od banane?

Majstor Tačkaš

20. april 2017.

Radim u jednoj " izvikanoj nemackoj firmi" nas vodja je toliko velicao koliko zaposljavaju ljude...eo otpustiše ih. A mi koji smo ostali.... Ne znam Izguracu jos dve nedelje bez hleba...( bukvalno) a znate. Kad sam gladan nisam bas svoj.. Dobro da nisam bio tamo.... Golooooruk bi..mu zacepio cev. A inace smatram šešelja za veoma nacitanim covekom.

vule

20. april 2017.

Šešelj naterao auto na studente, to samo pokazuje koliko je bahat, na đubrište istorije sa njim i svim njegovim satrapima

Psihologija

20. april 2017.

Čuvajte se nejakog Nebojše;Mali ljudi, stalno pokušavaju da učine nešto "veliko"!

Mladen

20. april 2017.

Pa zar nije Seselj javno podrzao demostrante.