Da se zabrinu i FSS i UEFA 1Foto: fkbacka.com

Burni protesti Bačke povodom suđenja Bojana Nikolića u njihovom porazu od Radničkog u poslednjem kolu Superlige, ne da ne jenjavaju nego bi mogli da odu dalje od žučne retorike, uobičajene za slične situacije.

Ako klupska Skupština 30. marta prihvati predlog Upravnog odbora da debitant u najvišem rangu takmičenja našeg fudbala pre vremena završi sezonu i spisak superligaša skrati za svoje ime. Uz povlačenje kompletnog aktuelnog rukovodstva, ubeđenog u neravnopravan tretman Bačkopalančana u borbi za opstanak.

– Nama u klubu nije najveći problem Nikolićevo suđenje, već način na koji je to radio smejući se u lice igračima, nazivajući ih seljacima, malim ljudima uz opaske tipa: šta vi hoćete, ja idem da sudim U17, vi ste samo prolazna stanica, nema šanse da uzmete ni bod. Minut pre kraja utakmice sudija Nikolić je došao do igrača OFK Bačke Bajića i rekao mu: „Ti imaš tri kartona, evo ti i četvrti da ne igraš sledeću utakmicu“… Skupština je organ koji će odlučiti o daljoj sudbini kluba, upravi, o tome da li nastaviti takmičenje ili ne, a na FSS je tu da se uhvati u koštac sa ovakvim ljudima, koji po našem mišljenju ne pripadaju fudbalu. Neka nam je svima Bog u pomoći, a za glavnog sudiju ne možemo da kažemo „Oprosti mu Bože, on ne zna šta radi“, jer smo mišljenja da je odlično znao šta i kako radi… Nadamo se da će naša odluka da svi odemo iz kluba i napustimo takmičenje doneti dobro našem fudbalu, jer igraće se fudbal u Bačkoj Palanci i u nižem stepenu takmičenja, pa bila to Srpska ili Vojvođanska liga“, stoji između ostalog u saopštenju Bačke objavljenom na klupskom sajtu, uz nadu da će ovaj i budući potezi „da zabrinu ne samo FSS, već i UEFA“.

Osim usvajanja njihove kolektivne ostavke, izbora novog UO i odluke o istupanju iz Superlige, čelnici Bačke sugerisali su skupštinarima i da povuku svog čoveka na mestu predsednika Komisije za žalbe FSS i člana Izvršnog odbora FSS.

„Da Marjan Rnić istupi iz svih organa FSS-a, jer mi ne pripadamo ovakvom sistemu u kojem je sudija iznad propisa i nedodirljiv“.

Istim putem je traženo i prisustvo javnosti na možda odlučujućim mečevima sa klubovima koji se kao i Bačka nalaze u opasnoj zoni, odnosno vode bitku za goli superligaški život, pa je delegatima predloženo da se uputi zahtev TV Arena sport za direktan prenos utakmice 28. kola Superlige Srbije koja će se igrati 1. 4. 2017. u Surdulici između Radnika i Bačke, kao i za direktan prenos utakmice 29. kola u Bačkoj Palanci između Bačke i Novog Pazara“.

Zanimljivo, ton saopštenja je niži i manje optužujući na račun onih koji preko arbitara (možda) kroje sastav srpske SL za sledeću sezonu u odnosu na raniji istup predsednika kluba Vladimira Mrđana, koji je neki dan pre sednice UO zaključio „da se poslednja dešavanja na utakmicama Bačke mogu shvatiti kao namera da se Bačka izbaci iz lige zarad ostanka nekih drugih ekipa u elitnom rangu takmičenja“. Istom prilikom, prvi čovek kluba naglasio je da ih „ne zanimaju igre ispod žita“, jer su svaki svoj bod „pošteno osvojili“, uz napomenu da „neće dozvoliti da klub upadne u šake nečasnih ljudi, koji su u srpski fudbal došli preko noći i imaju za cilj da vedre i oblače i pritom nanose štetu klubovima koji nisu u tim vodama“.

         Poledica bio „prorok“

Zanimljivo, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, Mirko Poledica, još u decembru je „znao“ ono što Bačkopalančani sada slute – da će se brže vratiti u Prvu ligu nego što su ušli u najviši rang takmičenja, jer je krajem prošle godine zatalasao fudbalsku Srbiju tvitom „Kraj sezone, Zvezda prvak, Partizan drugi, ispadaju Novi Pazar i Bačka. Tako su odlučili moćni i nemojte se nervirati“. S tim što je superligaški debitant tada tvrdio da se „niko iz FSS i FSV prema nama nije odnosio potcenjivački, zlonamerno niti tendenciozno, te ni u jednom kontaktu nismo videli ni najmanju, pa čak ni skrivenu želju od ovih ljudi da nas izbace iz lige“.

Bulatović: Previše para su uložili

– Previše su uložili sredstava da bi došli do ovde gde su danas. Verujem da će ova halabuka koja se digla ubrzo proći, ali takođe očekujem i reakciju Fudbalskog saveza Srbije, kao i Sudijske komisije koji su odgovorni za suđenje – kaže direktor Superlige Vladimir Bulatović koji ne veruje da će Bačka istupiti.

Bačka zaoštrava trku za titulu?

Ukoliko Skupština Bačke aminuje odluku UO i klub istupi iz Superlige, prema propisima FSS, sledeće sezone biće premešteni u dva ranga niži ili najniži rang takmičenja, uz logično brisanje osvojenih bodova. Kako Bačke tako ekipa koje su imale uspeha protiv ovog vojvođanskog superligaša. Recimo, vodeća Crvena zvezda bi bila kraća za šest, a Partizan za četiri boda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari