Jokić diže Denver 1

Predsezonski duel Oklahome i Denvera prošao je u znaku sukoba između Nikole Jokića i Rasela Vestbruka, kada je srpski igrač odgurnuo pleja Tandera koji mu je uzvratio snažnim udarcem zbog čega je zaradio nesportsku ličnu grešku.

Ove varnice na startu ipak nisu previše uticale na dvojicu igrača, pošto je Vestbruk predvodio svoj tim do trijumfa (96:86) upisujući 20 poena (9-13 iz igre), uz sedam asistencija dok je srpski košarkaš zabeležio dabl-dabl – tokom 22 minuta na parketu postigao je 12 koševa, uz 11 skokova i tri asistencije, ali je imao i 11 promašaja iz igre.

Nakon završetka utakmice trener Denver Majkl Melon kazao je da način na koji je Jokić odigrao utakmicu pokazuje da je sazreo.

– Mislim da je to važno. Nikola je paklen igrač, ali njegov najveći izazov i najveći prostor za napredak biće od vrata nagore. Mislim da način na koji je podneo tu situaciju i kako nije dozvolio da to utiče na njega, pokazuje znak sazrevanja, što volim da vidim. Odlično za njega, ali bio sam srećan što njegov stariji brat Strahinja nije bio u hali – kazao je Meloun.

Prošle sezone igra Denvera procvetala je nakon što je Nikola Jokić dobio značajnu ulogu na parketu, pa se može očekivati da će se i ove godine Meloun sve više oslanjati na srpskog košarkaša koji izrasta u pravu NBA zvezdu. Kako piše u svojoj analizi sajt Fansided, Denver je prošle godine imao peti najbolji napad u NBA, međutim, kada se pogleda samo period od 15. decembra do kraja sezone, Nagetsi su pod vođstvom Nikole Jokića bili najbolje napadački ocenjeni tim, bolji čak i od Golden Stejta, Hjustona i Klivlenda. Razlog za to treba tražiti u odluci trenera Nagetsa Majka Melona da pomeri Jokića na njegovu prirodnu poziciju centra, što je preporodilo igru Denvera.
– To što je veliki, nije jedini Jokićev kvalitet. On je takođe jedan od najboljih asistenata u NBA. Ne jedan od najboljih asistenata među velikim momcima ili igračima-strancima… On je jedan od najuspešnijih dodavača u ligi danas – piše Fansided, hvaleći srpskog igrača kao izuzetno inteligentnog sa odličnim pregledom igre.

Centar Denvera prošle sezone beležio je 4,9 asistencija po utakmici, što ga je stavilo na drugo mesto iza DŽamira Nelsona (5,1 dodavanje), i imao je 28,8 odsto uspešnih dodavanja, što je samo 2,3 procenta manje od top 20 u NBA. Istovremeno, Jokić je donosio i bitne poene svom timu jer kada bi se odlučio na solo akciju, imao je procenat šuta od 62 sa poludistance.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari