Jokić posle 11. uzastopne pobede nad Lejkersima: Trijumfi su naš stil života 1EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Serija je praktično rešena, posle treće pobede Denvera i napravljenog brejka u Los Anđelesu (105:112).

Lejkersi su veoma motivisano započeli treći duel, nekako rešeni da prekinu seriju poraza od Denvera na poslednjih deset utakmica, ali su na kraju doživeli da poslednja tri minuta budu rezultatsi u potpunosti nezanimljiva.

Nagetsi su brejkom praktično rešili ishod serije, s obzirom na to da nijedan tim u istoriji plej-ofa nije uspeo da 0:3 preokrene i veže četiri pobede.

Erik Gordon bio je neko ko je obeležio treći meč, odnosno prvi u Los Anđelesu. Ne samo što je bio najefikasniji u redovima Denvera sa 29 poena, več je ostvario i dabal-dabl (15 skokova). Igrao je periodično na četiri i pet, naročito kada je Nikola Jokić u retkim trenucima odmarao na klupi.

Odlično se nosio sa visokim igračima Lejkersa, dominirao na ofanzivnom skoku i u potpunosti izdominirao, pre svega u provm poluvremenu.

– Jokić je košarkaški kenije. Genije koji slučajno igra košarku. On ovu igru čini vrlo lakom. Kada tako razmišljate o košarci, igra se otključa, možete da gledate u budućnost, da predvidite dva ili tri koraka unapred – preusmerio je Gordon svetla reflektora ka jednom od najboljih košarkaša današnjice.

Jokić nije forsirao u napadu. Duel je završio sa 24 poena, 15 skokova i devet asistencija, međutim defanzivno nije mogao da isparira Entoniju Dejvisu koji je duel završio sa 33 poena i 15 skokova.

Kako bi ga donekle zaštitio, trener Majk Melon neretko je Votsona usmeravao ka Dejvisu u smislu da ga je čuvao u igri jedan na jedan, međutim ni Gordon, kao ni Jokić nisu uspevala da sačuvaju nekadašnjeg studenta Kentakija.

Uprkos tome, Denver je na delu pokazao da je kompletnija ekipa u odnosu na Lejkerse i da u igri na veliki broj poseda moža da nadigra „jezerdžije“.

– Pobede su naš životni stil. Zaista je dobro kada pobeđuješ. Posebno kada pobeđuješ mnogo. Svi su srećni, svi žele da igraju, svi veruju u sistem. Pobede, mislim da je to životni stil. Bio sam ovde kada smo gubili i ne želim da se vraćam na to – poručio je Jokić posle utakmice.

Srbin je tokom izlaganja potencirao na kolektivnom načinu igre kao fundamentu njegovog poimanja košarke.

– Prvo smo bili Geri Haris i ja. Sad Džamal i ja… U međuvremenu Došli Džamir Nelson i Vilson Čendler. Prvo morate da naučite kako da igrate zajedno. Kada imate srž, samo dodajte igrače koji znaju da igraju i gde da budu. Pa su došli Aron Gordon, Kej-Si…  Zatim smo iskusili dve ili tri godine zajedno, da upoznamo jedni drugi, da možete da čitate saigračeve sledeće korake, da li će da krene na ulaz levom ili desnom rukom. Čini mi se da sada znam šta će da urade na svakom kutku terena.

Trener Majkl Meloun istakao je da njegovi igrači imaju ogromno samopouzdanje što je naročito važno za gostujuće utakmice u plej-ofu.

– Sa zvanjem šampiona stiže i samopouzdanje. Imate samopouzdanje u startnoj petorci. Kod Kristijana Brauna recimo, koji je igrao tu prošle sezone. Koliko god da nam nedostaju igrači kakvi su Brus Braun, Džef Grin i Iš Smit, imamo poverenje u Brauna i Votsona Pejtona i Redžija Džeksona. Ta startna petorka je prošla mnogo ratova. Testirani su u bitkama. Svaki put kada smo u zaostatku, ne paničimo, nego pronađemo način da se vratimo. Luda stvar je što je ovo bila još jedna utakmica u kojoj smo imali 12 poena zaostatka, ali smo se vratili i pobedili. Nadam se da neće tako biti u četvrtoj utakmici, ali to što smo šampioni nam daje samopouzdanje, ne samo u sebe, već u ceo kolektiv.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari