Hiljade Britanaca u "Maršu za Evropu" 1Foto: BBC

Hiljade Britanaca izašlo je danas na ulice Londona, u znak protesta protiv rezultata referenduma održanog 23. juna, na kojem je izglasan izlazak iz Evropske Unije. „Marš za Evropu“ viorio se centarlnim ulicama britanske prestonice.

Skup je organizovan na društvenim mrežama. Okupljeni na protestu tvrde da su prevareni u kampanji lažnim obećanjima. Uzvikivali su „mi činimo 48 %, dosta sa lažima i mržnjom“. Mnogi od njih gaje nadu da do „razvoda“ sa EU na kraju neće ni doći.

Učesnici „Marša za Evropu“ od Hajd parka do zgrade Parlamenta pozvali su vladu i poslanike da spreče izlazak zemlje iz EU uprkos tome što je za njega glasalo 52 odsto Britanaca na referendumu 23. juna.

Jedan od organizatora skupa, komičar Mark Tomas, rekao je da poslanici britanskog parlamenta ne bi trebalo da odobre izlazak iz Unije, zasnovan na rezultatu koji su zagovornici Bregzita postigli obmanjivanjem građana tokom kampanje.

Tokom šetnje, učesnici su uzvikivali „Ne želim da izađem iz EU! I mi smo Evropljani!“, a tokom skupa ispred parlamenta puštena je i video poruka pevača grupe „Palp“ Džarvisa Kokera, koji je sa mapom sveta u rukama poručio da je Velika Britanija deo Evrope.

 Hiljade Britanaca u "Maršu za Evropu" 2

Detalj sa današnjeg protesta u Londonu    Foto: Screeshot BBC

Irski pevač Bob Geldof pozvao je demonstrante da pokrenu dvogodišnju kampanju protiv izlaska Velike Britanije iz EU i da spreče „potpuno uništenje svoje zemlje“.

„Možemo da sprečimo Bregzit tako što ćemo odbiti da prihvatimo ishod referenduma kao konačnu odluku i sklonimo prst sa dugmeta za samouništenje“, istakao je organizator protesta Kiran Mekdermot. On je na Fejzbuku napisao:

„Ne smemo da ostavimo sledeću generaciju da je nosi voda. Marširajmo, protestujmo i sprečimo Bregzit“.

Organizatori su saopštili da se oko 50.000 ljudi pridružilo protestnoj šetnji, a većinu okupljenih čine mladi ljudi.

Mogući naslednici britanskog premijera Dejvida Kamerona, koji je posle referenduma najavio ostavku, zalažu se za odlaganje pokretanja procesa izlaska iz EU.

Jedan od konkurenata za poziciju predsednika vladajuće Konzervativne stranke Majkl Gouv je izjavio da ne očekuje da će član 50 Lisabonskog sporazuma, čijom aktivacijom se pokreće proces izlaska iz Unije, biti aktiviran do kraja godine, a slično je izjavila i druga kandidatkinja za lidera Torijevaca, Tereza Mej.

Lideri EU, sa druge strane, traže što brži „razvod“, strahujući od uticaja neizvesne budućnosti Britanije po ekonomski rast bloka i mogući domino efekat u evroskeptičnim članicama Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari