Nevreme u Skoplju: Stradalo 20 lica 1

Trenutni bilans strašnog nevremena koje je pogodilo glavni grad Makedonije je 20 mrtvih i nekoliko nestalih, dok je 22 zbrinuto u bolnicama usled povreda nastalih tokom poplave.

To je medijima saopštile načelnica Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za odnose sa javnošću, Natalija Spirova Kodrić.

Snažno nevreme pogodilo je noćas Skoplje, a najugroženija su bila prigradska naselja Stajkovci, Smiljkovci, Aračinovo i Čento severoistično od centra. Prema proceni medija nevremenom je bilo pogođeno oko 100 ljudi.

Olujno nevreme trajalo je više sati i nanelo je velike materijalne štete. Najteže su pogođena naselja Stajkovci i Čento (ranije Sinđelić), gde je nadošla voda izazvala odrone i poplavila kuće. Ministar za rad i socijalnu politiku Dime Spasov, koji je noćas obišao ugrožena područja, rekao je da se ne pamti toliko jako nevreme u Skoplju.

Na području Skoplja u toku noći su pala 93 litra kiše na kvadratni metar, u a prva dva sata nevremena registrovano je više od 800 gromova.

Državni krizni štab kojim rukovodi ministar zdravlja Nikola Todorov zaseda, a za posle podne je najavljena vanredna sednica Gradske uprave Skoplja.

Veći deo glavnog grada Makedonije je bio poplavljen, a o razmerama nevremena govore podaci da je voda ušla u podrume većine stambenih zgrada, čak je poplavila i tamošnji Klinički centar. Mnogi građani su bili zaglavljeni u vozilima u podvožnjacima i na raskrsnicama. Meteorolozi najavljuju i nestabilno vreme u Skoplju i za danas.

Vučić izjavio saučešće

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća premijeru Makedonije Emilu Dimitrievu, povodom stradanja građana Skoplja u nevremenu.

„Veoma nas je potresla vest da je u velikom nevremenu stradao veliki broj ljudi. U ime Vlade Republike Srbije i svoje ime, porodicama i prijateljima poginulih, kao i Vama i Vašoj Vladi, upućujem izraze najdubljeg saučešća“, naveo je Vučić u telegramu.

On je dodao i da je Vlada Srbije spremna da, u okviru svojih mogućnosti, ponudi pomoć i podršku u otklanjanju posledica te prirodne nepogode, navodi se u telegramu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari