Đukanoviću 41 odsto, obećao brzo vladu 1Foto: RTCG

Centar za monitoring i istraživanje objavio je nezvanične rezultate danas održanih izbora u Crnoj Gori, na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, prema kojima je najviše glasova osvojila stranka Mila Đukanovića.

Prema nezvaničnim informacijama Danasa, u strahu od uličnih nereda večeras je po gradovima bio mobilisan veliki broj pripadnika policije.

Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića osvojila 41,1 odsto glasova birača ili 35 mandata. Demokratski Front dobio je podršku 20,6 odsto odnosno 18 mandata, Velika Koalicija – Ključ – DEMOS, SNP, URA je osvojila 10,7 odsto birača i devet mandata.

Lista Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića osvojila je 5,4 odsto i četiri mandata, po dva mandata imaju Bošnjačka stranka (3,3 odsto) i SD (3,2 odsto), dok po jedan mandat imaju HGI na osnovu 0,5 odsto glasova i Albanci Odlučno (Forca, DUA, AA) na osnovu 0,9 odsto.

Državna izborna komisija objavila je na poslednjoj konferenciji za novinare za večeras u 21:25 časova da je odziv na parlamentarnim izborima 71, 98 odsto.

Predsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović saopštio je da će njegova stranka sa tradicionalnim partnerima iz vlasti imati najmanje 42 mandata u novom sazivu crnogorskog parlamenta. On je saopštio da će DPS odmah nakon zvaničnog proglašenja izbornih rezultata pristupiti razgovorima s partnerima, te da će za kratko vreme biti formirana nova Vlada Crne Gore.

Podsetio je da će Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka (BS) imati po dva mandata, dok će albanske stranke i HGI imati po jedan mandat.

“Nije bilo jednostavno, velika se sila upregla protiv malene Crne Gore. Ali smo uspeli. Možemo večeras sa zadovoljstvom da kažemo da Crna Gora nastavlja putem sigurne evropske budućnosti”, rekao je Đukanović. On je rekao da će Crna Gora u narednih nekoliko meseci ratifikovati odluku o članstvu u NATO i doneti odluku za ulazak u Alijansu, a biće intenzivirani pregovori s Evropskom unijom.

“Na ekonomskom planu nastavićemo krupne razvojne projekte, započeti nove. Svi vi ste pravi heroji koji niste ustuknuli pred pretnjom koja se pokušala isprečiti pred Crnom Gorom. Pomogli ste Crnoj Gori da odbrani nezavisnost, čast naših predaka, budućnost naših potomaka i potvrdili time da je večna Crna Gora”, poručio je Đukanović.

Funkcioner Demokratskog fronta Emilo Labudović saopštio je ranije večeras da su na osnovu 50 posto glasova koje je prebrojao DF, rezultat su sledeći: DPS 34 mandata, DF 21 mandat, Ključ 10, Demokrate osam, SDP tri, Bošnjačka stranka tri, Forca-DUA-AA jedan i HGI jedan mandat, prenosi RTCG.

“Želim da upozorim da su podaci koji se objavljuju na televizijama projekcije na osnovu uzorka. Mi brojimo sve glasove“, istakao je Labudović. Emilović je ranije osudio “krajnje neprimereno ponašanje Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova prema čelnicima i aktivistima DF” koji su, kako je naveo, juče privođeni u policiju da bi dali izjave povodom događaja od 24. oktobra prošle godine. “Pokazalo se da pritisak nije urodio plodom”, kazao je Labudović.

Đukanoviću 41 odsto, obećao brzo vladu 2

Foto: RTCG

On je pozvao čuvare kutija “da izdrže do kraja”. “Stiže sloboda i ja vam je čestitam”, poručio je Labudović. Kazao je da će večeras čitava slobodna Crna Gora slaviti pobedu. “Jedini haos koji se očekuje jeste u kabinetu Đukanovića”, dodao je.

Upitan kako komentariše današnja hapšenja, kazao je da je to smešno. “Grupa koja navodno planira da hapsi premijera utrčava u ruke policije, a o tome ne znaju ništa ministri policije Crne Gore i Srbije, ni premijeri dve zemlje. Sve je to smešno, a građani su dali najbolji odgovor, jer ih je skoro 75 odsto izašlo na prve koliko-toliko slobodne izbore”, ocenio je Labudović. Poručio je da će pobjedu slaviti na način na koji priliči, kada ona bude izvesna. “Građani nemaju ni jedan razlog da sami organizuju slavlje”, zaključio je Labudović.

Nevladina organizacija MANS je saopštila da ih je tokom današnjeg dana kontaktiralo 490 građana, a na osnovu obezbeđenih dokaza i svedoka Specijalnom tužilaštvu ta organizacija je podnela ukupno 117 krivičnih prijava zbog sumnji da su počinjena krivična dela protiv izbornih prava.

Kako je saopštio MANS, većina krivičnih prijava se odnosi na kupovinu ličnih karata, pritiske i predizborna potkupljivanja birača. „Pozivamo Specijalnog tužioca da obavesti javnost o rezultatima postupanja tužilaštva i policije po krivičnim prijavama podnešenim u toku izbornog dana. MANS se zahvaljuje na ukazanom poverenju svim građanima koji su nas tokom izbornog dana kontaktirali tražeći pomoć u ostvarivanju biračkog prava, ali i ukazivali i prijavljivali izborne zloupotrebe i krivična dela“, navodi se u saopštenju.

Darko Pajović podneo ostavku

Predsednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović podneo je ostavku na tu funkciju, nakon što njegova partija nije ostvarila parlamentarni status na današnjim izborima. On je rekao da je svestan da Pozitivna nije uspela u svojoj misiji da obezbede parlamentrni status.

Prvi čestitao Čedomir Jovanović’]

Predsednik LDP Čedomir Jovanović večeras je prvi političar iz Srbije koji je čestitao Demokratskoj partiji socijalista „ubedljivu pobedu na održanim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori“. „Uspeh DPS-a je posebno važan zbog potvrde evroatlantske orijentacije Crne Gore. Uprkos do sada nezabeleženim pritiscima crnogorskih i srpskih nacionalista plaćenih ruskim parama, građani Crne Gore nisu dozvolili da se u devedesete vrate i Crna Gora i čitav region“, navodi se u pisanoj izjavi Jovanovičća dostavljenoj medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari