Francuska i Britanija razmenjuju optužbe 1Foto: Fonet-AP

Najmanje 80 migranata, uključujući decu, proveli su noć između četvrtka i petka u preostalim skloništima u sada već napuštenom izbegličkom kampu „DŽungla“ u Kaleu.

Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo se međusobno optužuju za kršenje ljudskih prava dece, koja su ostala u užasnim uslovima u kampu. U kampu, iz kojeg je evakuisano gotovo 6.000 ljudi, ujutru su buknula dva velika požara. Kako je saopštila policija u Kaleu, ljudi koji budu odbijali da napuste „DŽunglu“ će biti uhapšeni. Migranti koji beže od rata i siromaštva koriste kamp kao usputnu stanicu na putu ka UK-u, gde žele da im bude konačno odredište.

„DŽungla“ se smatra simbolom neuspešne borbe Evrope s najgorom migrantskom krizom od Drugog svetskog rata.

Britanska vlada je saopštila da smatra da su francuske vlasti morale da „prikladno zaštite“ decu u kampu. Međutim, francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev je naveo u saopštenju da najbolji način da se deca zaštite jeste da UK „brzo ispuni svoje obaveze i prihvati ove maloletnike“.

„UK je pristala da prihvati gotovo 250 dece.

Humanitarna organizacija Save the children je saopštila da je na desetine dece izloženo „ozbiljnim opasnostima“ tokom procesa raščišćavanja kampa. Organizacija je upozorila da su neki od njih možda sami pobegli. „Možda nikada ne saznamo kuda su otišli“, rekla je humanitarna radnica Doroti Sang.

Ostala evakuisana deca su odvedena u prihvatne centre u okolini Pariza, gde će biti registrovana i gde će moći da podnesu zahtev za azil. Međutim, humanitarni radnici smatraju da je na stotine, ako ne i na hiljade migranata pobeglo pre nego što je u ponedeljak počeo proces raščišćavanja kampa. Nadležni su saopštili da će kamp biti potpuno uklonjen do ponedeljka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari