“Vučić pravio cirkus pa morao da ućuti”: Kako regionalni mediji pišu o izlaganju predsednika Srbije u Savetu bezbednosti UN? 1Foto: Printskrin / UN Web TV

Izlaganje predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali sve što se dešavalo na toj sednici na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju rada UNMIK-a na Kosovu, poput verbalnog sukoba sa presedavajućom Vanesom Frejzer, kao i prijemu koji je organizovao zbog rezolucije o genocidu u Srebrenici, preneli su i regionalni mediji.

“Vučić pravio cirkus u Savetu bezbednosti, predsedavajuća lupila rukom po stolu, a onda – morao je da ućuti”, naslov je na portalu hrvatskog Jutarnjeg lista, koji prenosi Novu.rs.

Jutarnji prenosi kako je Frejzer zbog Vučića podigla ton i počela da udara rukom o sto, tvrdeći da je njena zamjenica rekla da je s njim dogovoreno da govori tri minuta, baš kao i kosovska predsednica Vljosa Osmani.

Hrvatska radio-televizija (HRT) prenosi da je Vučić pozvao stalne članice Ujedinjenih nacija da odbace predloženu rezoluciju o genocidu u Srebrenici, čije se usvajanje očekuje u maju.

HRT, u opširnom članku na svom portalu, piše, između ostalog, da je Vučić na prijemu koji je Stalna misija Srbije pri UN organizovala za stalne predstavnike zemalja članica UN ocenio da će usvajanje rezolucije o Srebrenici produbiti jaz i dovesti do novih tenzija na Zapadnom Balkanu i pozvao članice te svetske organizacije da glasaju protiv.

Sarajevsko Oslobođenje prenosi zapažanje dopisnika Al Džazire Ivice Puljića, koji je prisustvovao sednici, da “lice Aleksandra Vučića sve govori nakon debakla u Savetu bezbednosti”.

Naime, Puljić je između ostalog, prenosi Oslobođenje, napisao na mreži “X”: “Lice Aleksandra Vučića sve govori nakon današnjeg debakla na Vijeću sigurnosti. Iza njega ne sjedi ambasador Srbije u UN-u Nemanja Stevanović, koji je sklonjen zato što je kasno otkrio da se priprema rezolucija UN-a o genocidu počinjenom u Srebrenici. Kasno Nemanja do rezolucije dođe”.

Podgorička Radio-televizija Crne Gore (RTCG) prenosi da je Vučić izjavio da Srbija dosledno osuđuje „strašne zločine u Srebrenici“.

„Dva predsednika Republike Srbije su lično osudila ovo – Boris Tadić i ja. Ja sam posetio Srebrenicu i odao počast žrtvama, 2010. u Skupštini Srbije usvojena je deklaracija koja je osudila zločin u Srebrenici“, naveo je Vučić, a prenosi RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari