"Novi Paton" nema pomirljiv stav prema Rusiji 1Foto: Aude Guerrucci/EPA

Novi predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp imenovao je penzionisanog generala Džejmsa Matisa, bivšeg marinca koji je služio u Iraku i Avganistanu, za novog sekretara za odbranu.

„On je najbolje što imamo“, rekao je Tramp u govoru koji je u četvrtak održao u Ohaju. Tramp je Matisa uporedio sa generalom Džordžom Patonom, američkim herojem iz Drugog svetskog rata. General Matis, poznat po nadimku Besan pas, otvoreno je kritikovao politiku administracije Baraka Obame na Bliskom istoku, posebno u vezi sa Iranom za koji je govorio da predstavlja „najdugotrajniju pretnju miru i stabilnosti“ u tom regionu, ističe Bi-Bi-Si. Matis je penzionisan upravo za Obaminog mandata, 2013. godine.

Međutim, kako navodi Njujork tajms, general Matis uprkos svom čvrstom stavu prema Iranu smatra da bi opoziv nuklearnog sporazuma s tom zemljom, što je Tramp obećavao u predizbornoj kampanji, naškodio interesima Sjedinjenih Država. Matis se zalaže za tesnu saradnju sa saveznicima kako bi sporazum bio striktno primenjen.

Takođe, Matis smatra da je Tramp nedovoljno informisan pa daje pomirljive izjave o Rusiji, navodi američki list. „General Matis diže uzbunu zbog ekspanzionističkih ili ratobornih politika Moskve u Siriji, Ukrajini i na Baltiku. I rekao je novom predsedniku da mučenje ne daje rezultate“ (Tramp je tokom kampanje takođe obećavao da će ponovo uvesti u upotrebu torturu kakva je za mandata Džordža Buša mlađeg bila primenjivana na osumnjičenima za terorizam, prim. aut.), navodi Njujork tajms.

Tramp je svoju odluku saopštio u Sinsinatiju, na početku turneje na kojoj izražava zahvalnost narodu koji je glasao za njega. „Imenovaćemo Besnog psa Matisa za našeg sekretara za odbranu. Kažu da je on nešto najsličnije generalu Džordžu Patonu“, rekao je Tramp pred pristalicama.

Matis je komandovao jednim jurišnim bataljonom tokom Zalivskog rata 1991, kao i operativnom grupom na jugu Avganistana 2001. Učestvovao je i u napadu na Irak 2003, gde je godinu dana kasnije odigrao ključnu ulogu u bici za Faludžu protiv iračkih pobunjenika, navodi britanski servis. Nakratko je vodio glavnu komandu (CENTKOM) u Pentagonu, a sa te pozicije je i penzionisan.

Smatra se da će vojska pozdraviti Matisovo imenovanje za ministra. On uživa i podršku senatora Džona Mekejna, predsednika senatskog odbora za oružane snage. „On je bez sumnje jedan od najboljih vojnih oficira u svojoj generaciji i izvanredan lider koji nadahnjuje… Amerika će biti srećna što generala Matisa ponovo prima u službu“, rekao je ranije Mekejn.

Pred zvaničnim imenovanjem Matisa stoje, međutim, pravne prepreke – po zakonu penzionisani oficir mora biti najmanje sedam godina penzionisan da bi mogao biti biran za ministra odbrane. Ipak, postoje zakonske mogućnosti da Kongres, u kojem su većina republikanci, to pravilo „zaobiđe“.

Matis bi bio prvi bivši visokorangirani general na mestu ministra odbrane još od Džordža Maršala, koji je na toj dužnosti bio 1950/1951, ukazuje Njujork tajms. Ako bude izabran, radiće sa Džozefom Danfordom, načelnikom generalštaba koji je bio podređen Matisu tokom rata u Iraku 2003.

„Neuspeh ne postoji“

List San Dijego junion tribjun objavio je nekoliko zanimljivih izjava generala Matisa:

– „Uopšte me ne muči nesanica zbog mogućnosti neuspeha. Ne mogu čak ni da izgovorim tu reč“

– „Nije beznačajan događaj kada nekoga prvi put raznesete. To znači da u svetu postoje neki šupci koji prosto treba da budu upucani“

– „Ja dolazim u miru. Ne donosim artiljeriju. Ali vas molim sa suzama u očima: Ako se zajebavate sa mnom, sve ću vas pobiti“

– „Najvažnijih 15 centimetara na bojnom polju nalazi se između vaših ušiju“

– „Nema boljeg osećaja nego kad pucaju u vas i promaše“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari