Trodnevna žalost u Egiptu nakon napada na koptsku crkvu 1Foto: Mohamed Hossam/Epa

Koptska katedrala u egipatskom Kairu danas je bila meta napada eksplozivnom napravom. Muškarci, žene, deca. Cele porodice nestale za tren oka, kada je eksplozivna naprava od 12 kilograma TNT-a odjeknula na ženskoj strani koptske katedrale.

Među stradalima, najmanje šestoro su bila deca. Stradalo je 25 osoba, a u Egiptu je proglašena trodnevna žalost. Kopti su u toj zemlji već godinama predmet diskriminacije, a poslednji napad jedan je od najgorih na tu zajednicu.

Na području na kojem je došlo do eksplozije stotine Egipćana demonstriralo je osuđujući teroristički napad i zahtevajući da budu pronađene osobe odgovorne za tragičan događaj.

Otkazan je program povodom obeležavanja datuma rođenja Poslanika Muhammeda čije je održavanje bilo planirano u džamiji El-Ezher u Kairu, a i ceremonija na Međunarodnom aerodromu u Kairu povodom kupovanja aviona koja se trebala održati sutra, prolongirana je.

Mnogobrojni egipatski politički zvaničnici i ogranizacije osudili su napad u kom je i povređeno 49 osoba. Podrška egipatskom narodu i osude napada došle su iz SAD, Velike Britanije, Francuske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Katara i Palestine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari